GALUSTI CU PRUNE DIN ALUAT DOSPIT
Anul trecut de Sf. Nicolae am primit in dar o carte de bucate. Nu este o carte oarecare si asta va dati seama si din titlu: "Comori clasice din bucataria ceha".
Am indragit cartea imediat, mai ales ca am si trei dvd-uri din aceeasi colectie primite cu alta ocazie. Cu toate ca imi place cartea, aceasta este prima reteta incercata din ea.
Galustile, in general, se pregatesc din aluat cu cartofi fierti, dar reteta de astazi este cu aluat dospit. In renumita carte aceste galusti erau umplute cu afine, dar eu le-am adaptat si schimbat cu prune avand in vedere ca prunele sunt deja vedetele acestei saptamani in oferta Kaufland.
INGREDIENTE: Aluat: 1 kg faina
1/2 cub de drojdie
1 ou
500 ml lapte caldut
un praf de zahar
un praf de sare
Umplutura: 500 gr prune
un pliculet zahar vanilat cu aroma de scortisoara
4-6 linguri de smantana
zahar pudra
pesmet prajit
100 gr unt topit
Intr-o cana faramitam drojdia si turnam peste ea lapte caldut. Lasam la dospit pana se umfla si da sa iasa din cana.
Intr-un castron punem faina cernuta. Adaugam oul, praful de sare si de zahar, maiaua si restul de lapte caldut. Framantam si vom obtine un aluat care este relativ tare si care nu se lipeste. Lasam aluatul la dospit cel putin o jumatate de ora la loc caldut.
Vreau sa va precizez ca in Slovacia si Cehia se vand pe piata trei tipuri de faina: faina fina, normala ca cea de la noi; faina mediu fina, care se foloseste in general la pandispanuri si alte prajituri si faina macinata grosier, arata ca si grisul nostru, dar este faina. Aceasta faina se foloseste in general la galustile astea ale lor, la knedla, paste si in general la preparatele care se fierb si nu se coc. In acest caz ati realizat ca se foloseste faina cea mai groasa, "hrubá múka". Cum se va comporta faina normala la aceasta reteta, nu stiu, dar nu cred ca vor fi probleme. De multe ori si eu am inlocuit aceste tipuri de faina intre ele.
Prunele le spalam si le taiem in jumatati. Daca nu aveti tipul de zahar folosit de mine vom amesteca 1-2 linguri de zahar cu o lingurita rasa de scortisoara. Cu acest amestec presaram prunele curatate si spalate.
Dupa dospire impartim aluatul in doua si intindem cu sucitorul o foaie groasa de 1 cm. Taiem sub forma de patrate.
In mijlocul fiecarui patrat punem o jumatate de pruna si o invelim in aluat. In mod normal ar trebui sa fie rotunde; in cazul meu mi s-a parut de aceasta data mai usor sa le fac sub forma de patratele. Aluatul este destul de tare si se lucreaza mai greu sub forma rotunda. Am modificat putin forma, va deranjeaza?...pe mine nu.
Lasam galustile la dospit inca 10 minute si apoi le punem la fiert in oala cu apa clocotita pentru 5-8 minute.
Le vom fierbe cu oala acoperita. Dupa fierbere le scoatem intr-o sita sau castron
si le servim fierbinti presarate cu unt topit din abundenta, zahar pudra si pesmet prajit. Se pot servi si cu smantana precum papanasii nostri. In fotografii apare in mijlocul galustilor o lingura de smantana.
O bunatate! Pofta buna,
Nico!
Vai ,trebuie sa fie tare bune! Imi place mult si varianta asta de galusti cu prune. O sa le incerc si eu ..desi am o usoara intoleranta la drojdia de bere. Rezolv eu...nu mananc paine si mananc ceva galusti.
RăspundețiȘtergereciao..weekend placut!
Buna Nico! Tocmai ce am citit leapsa ta si acum gasesc comentariul de la tine. M-ai facut sa ma amuz. Galustile sunt foarte bune, ca de altfel orice galusca indiferent de aluat. Pupici, Nico.
Ștergere