De curand am gasit un concurs pe internet care avea ca tema "fašiangové recepty", retete de Fašiangy. De aceea o sa va spun cateva cuvinte despre aceasta sarbatoare de la slovaci.
In Slovacia, perioada imediat premergatoare Anului Nou de la Boboteaza (6.01.2013) si pana la Miercurea Cenusii (13.02.2013) poarta denumirea de Fašiangy. Aceastea este perioada de dinaintea inceperii postului de 40 de zile (postul Pastelui), perioada pe care am gasit-o pe internet tradusa pe pagini romanesti sub denumirea de "Perioada Sarbatorilor Vesele". Admitem aceasta traducere si pot sa va spun ca Fašiangy sunt simbolul bucuriei, distractiei, ospatului si al bauturii. Cu alte cuvinte oamenii sunt veseli si sarbatoresc venirea primaverii, aceasta perioada facand trecerea de la iarna la primavara. Mancarurile traditionale ale acestei perioade au fost fánky - gogosi prajite sau coapte la cuptor care la noi in unele zone poarta denumirea de scovergi, slanina si carnatii, piftia (huspenina).
Astazi Fašiangy se sarbatoresc traditional numai la sate. In orase se sarbatoresc Fašiangy sub forma tipica de carnaval, baluri mascate sau pur si simplu baluri de care aici am auzit foarte des. Se imbraca tinuta de seara si se merge la bal unde oamenii se distreaza si danseaza toata seara, mananca si bea. Prin februarie chiar vazusem anuntul unui bal la care se strangeau si fonduri pentru diverse cauze medicale. Sincera sa fiu imi plac aceste sarbatori chiar daca eu nu sunt persoana tipica de carnaval.
Asa am ajuns sa fac aceste mici gogosele, foarte aromate. In mod normal si dupa cele prezentate mai sus ar trebui sa fie specifice sarbatorilor de care v-am vorbit, numai ca in cautarile mele pe internet le-am gasit si m-am indragostit de ele. Asa ca a fost musai sa fac aceasta reteta care este specifica Carnavalurilor din Italia. Promit sa fac cat de curand si fánky specifice Slovaciei. Iata reteta:
INGREDIENTE: 500 g faina
2 oua
1 galbenus
130 g mascarpone
100 g zahar pudra
80 g unt
2 linguri de lichior de anason sau alt lichior de fructe
coaja rasa de la o portocala si o lamaie
1 lingurita de drojdie uscata
1 lingurita de zahar vanilat
1 praf de sare
zahar pudra pentru pudrat gogosile
Amestecam ouale, galbenusul, zaharul si zaharul vanilat pana isi schimba culoarea. Adaugam mascarpone, lichiorul (am folosit lichior de lamaie adus din concediul in Croatia) si coaja rasa de lamaie si portocala. Mai departe adaugam faina, drojdia si praful de sare. Dupa ce se incorporeaza faina amestecul o sa fie destul de lipicios si mai departe adaugam untul taiat bucatele cu care vom framanta aluatul. La finalul acestei operatiuni consistenta aluatului se va schimba radical. Vom obtine un aluat elastic si aromat pe care il invelim in folie alimentara si il dam la rece pentru 12 ore.
A doua zi, scoatem aluatul din frigider si il lasam sa ajunga la temperatura camerei. Cind aluatul s-a incalzit modelam mici bilute de aproximativ 25 g fiecare pe care le vom lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Mi-au iesit 40 de gogosele pe care apoi le-am prajit in uleiul incins la 180°C pana devin aurii.
Le scoatem cu paleta pe servetele de hartie pentru a absorbi surplusul de grasime.
In acest moment specific acestei retete ar trebui sa folosim un lichior florentin care in Italia se numeste Alchermes. Recunosc ca am cautat pe internet lichiorul si am gasit numai o firma ce vindea acest produs in Slovacia la sticla de 3 l. Dar ce sa fac eu cu o sticla gigant??...deci am exclus acest lichior si am folosit lichiorul meu de lamaie.
Intr-un castron punem cateva gogosele pe care le stropim cu o lingura de lichior. Le amestecam bine prin rotirea castronului astfel incat intregul lichior sa fie absobit de castagnole si apoi le tavalim prin zahar pudra. Procedam asa cu toate gogosile pe care in final le putem servi cu pofta.
Sa aveti pofta,
Nico
Update: Cu aceasta reteta am castigat in Slovacia in data de 14.01.2013 un mixer multifunctional Orava RM-300.
Delicioase si foarte gustoase sunt!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos draga mea!
ȘtergereCat de bine arata!!!! Fur si eu cateva castagnole!
RăspundețiȘtergereFura Paula, fura...de aia le-am pus....sa furati si voi cate una
ȘtergereWaw ce faine-s !!! Si zici ca la final le-ai....imbatat ?
RăspundețiȘtergereGata...stiu ce fac maine......gogosi .Dar pentru ca e vineri, am sa le fac de post.....
Te tzuc cu drag !
Mersi Sidy, sarutmana. Cea mai vesela comentatoare ca de obicei. Te pup si eu, Nico
Ștergere