Acest cozonac fantastic l-am facut de Pasti, dar cum am fost si sunt super ocupata nu am reusit sa il postez. Fiind atat de bun m-am hotarat sa il am totusi pe blog, poate pana la sarbatorile viitoare inspira pe cineva. Reteta este luata de pe blogul Dragostea in bucate si intr-adevar merita incercata.
Cozonacul este foarte pufos, aromat si ce este cel mai important se pastreaza pufos timp de o saptamana. Ultimul cozonac, fiind acasa zi de zi dupa Pasti pot sa spun ca l-am mancat singura.
Va invit sa vizualizati reteta de fata; totodata va recomand si alte retete de cozonac de pe blog: COZONAC "ROSENKRANZ", COZONAC CU RAHAT (DIN ALUAT OPARIT), COZONACI CU STAFIDE.
INGREDIENTE: Aluat: 1 kg faina
5 galbenusuri
200 g zahar
135 g unt topit
3 linguri de ulei
200 ml lapte pentru maia
300 ml lapte la framantat
coaja rasa de la 2 lamai
3 linguri rom
42 g drojdie proaspata
Umplutura: 300 g nuca macinata
4 linguri cacao
5 albusuri
150 g zahar
Se prepara maiaua din 200 ml lapte caldut in care faramitam drojdia. Lasam la loc cald pana incepe sa bolboroseasca.
Intr-un lighean de bucatarie punem faina amestecata cu zaharul si facem o gaura in mijloc. Adaugam restul de lapte caldut, coaja rasa de lamaie, untul topit si uleiul, romul, galbenusurile si maiua. Amestecam ingredientele pana amestecul este compact. Daca se lipeste si vi se pare ca este prea moale presarati putina faina pe margine, amestecati si veti vedea ca aluatul incepe sa nu se mai lipeasca, la final rezultand un aluat precum cel din fotografie:
Aluatul este elastic si nu trebuie framantat, decat incorporate ingredientele. Se acopera ligheanul cu un prosop si se lasa la crescut la loc caldut pentru o ora.
Intre timp pregatim umplutura. Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si batem in continuare pana amestecul este lucios si nu se mai simt cristalele de zahar. Adaugam nuca macinata si cacaoa, amestecam si dam deoparte.
Dupa ce aluatul s-a dospit il impartim in doua sau in trei in functie de marimea formelor de cozonac. Daca formele de cozonac sunt clasice se obtin doi cozonaci a cate 1 kg. Formele mele sunt cumparate din Slovacia, sunt mai late si destul de micute, de aceea am impartit aluatul in trei parti egale.
Pe masa de lucru unsa cu ulei din abundenta, intindem fiecare bucatica de aluat cat mai lunga si mai subtire, tinand cont de latimea formei folosite. Pe aluat intindem cu ajutorul unui cutit umplutura, in strat subtire si neapasand foarte tare sa nu rupem aluatul.
Rulam aluatul cat putem de strans si asezam ruloul obtinut in forma de cozonac tapetata cu hartie de copt.
Acoperim formele cu un prosop de bucatarie curat si lasam la dopsit pentru inca o ora. Inainte de a baga cozonacii la cuptor ii ungem cu ou batut si ii presaram cu zahar granulat.
Introducem cozonacii in cuptorul preincalzit la 180°C. Avand in vedere ca am presarat cozonacii cu zaharul granulat, inca de la inceput i-am acoperit cu hartie de copt pentru a nu se arde zaharul. Lasam cozonacii in cuptor pana se rumenesc frumos pe deasupra. Nu va pot recomanda o perioada aproximativa de timp pentru ca aceasta depinde de marimea si forma folosita, precum si de tipul de cuptor. In reteta originala scria ceva gen 50 minute. Prima data cind am facut aceasta reteta, invatam, eram stresata, ma preocupa altceva si cind s-au scurs cele 50 minute mi s-a parut ca sunt copti si am inchis aragazul. Cozonacii nu erau copti, aluatul in interior a fost crud si au sfarsit la cos. Numarul mare de comentarii m-a ambitionat si am repetat reteta...prea multi o incercasera si spuneau ca este ok. De frica sa nu fie cozonacii iarasi necopti la interior (prima data am impartit aluatul in doua si l-am pus in doua forme de Ikea), am folosit aceste forme mai mici si rezultatul m-a multumit, intr-adevar reteta este super buna, trebuie numai putina atentie concentrata pe cozonaci si nu pe alte activitati ca in prima mea experienta. Iata ce a rezultat dupa coacere:
Sunt deosebit de pufosi si de buni,......facand reteta aceasta ma intreb de ce am mai munci atat la cozonacii cu framantare??
Umplutura este absolut dementiala, are gust intens de nuci si cacao. Scriind reteta mai ca imi vine sa ma duc sa ma apuc de cozonaci....asa pofta ce mi-a venit.
Sa aveti spor in toate,
Nico
Ce bine arata, nu s-ar zice ca e facut fara framantare.
RăspundețiȘtergerePaula, sincer, prima data cind l-am facut l-am incercat numai datorita nr. mare de comentarii pe care le avea reteta si pe care le-am citit in totalitate. Erau pareri pro si contra si asta m-a determinat sa incerc reteta....sa vad din ce categorie voi face parte :) . Numai bine, Nico
ȘtergereSuper cozonaci!!! Am făcut din curiozitate această retetă si acum o cere toată lumea care i-a savurat! Până si mama si soacra au rămas surprinse! :) Multumim de retetă!
RăspundețiȘtergereEu va multumesc frumos pentru comentariu. Sa ne auzim cu bucurii si alta data, Nico
ȘtergereSuperrrrrr.......nu e prima data cand fac dupa reteta asta si sunt profund impresionata de rezultat.....fara framantarea obositoare de dinainte..... Sa aveti un Paste Fericit alaturi de cei dragi si va spun de pe acum Hristos a Inviat!!! pupici dragi
RăspundețiȘtergereVa multumesc frumos pentru gandurile bune. Paste fericit si dvs. cu multa voie buna! Adevarat a Inviat!
RăspundețiȘtergere