Ramanem in categoria "Conservelor" pregatite de mine in aceasta vara si va prezint o reteta absolut deosebita. Este luata de pe blogul doamnei Laura Laurentiu si va pot spune cu mama pe inima ca daca o incercati o data o veti repetata la nesfarsit an de an. Asadar, am facut acest ketchup cu rosii de la mama in scurta perioada cat am stat in Romania in vara acestui an. De aceea nu am facut fotografii in timpul prepararii, dar daca doriti gasiti reteta detaliata pas cu pas pe blogul Laurei.
INGREDIENTE: 3 kg de rosii
1,5 kg ardei gras sau capia, de preferinta rosii
6 cepe
6-10 catei de usturoi
6-7 bucati de frunze de telina
4-5 frunze de dafin
1 lingura de tarhon uscat
1 lingura de oregano uscat
1 lingura de busuioc uscat
1 lingurita cu varf de ghimbir praf
1 lingurita cu varf de scortisoara macinata
125 ml otet
1/3 de cana de zahar
sare si piper dupa gust
Am ales rosii bine coapte, le-am spalat si taiat in sferturi. Ardeiul l-am spalat si curatat de seminte si cotor si l-am taiat in bucati mai mici. M-am ajutat de o masina de tocat rosii cu separator de seminte si prin ea am trecut si rosiile si ardeiul. Am dat de mai multe ori prin masina semintele si cojile care ieseau si am renuntat cind am obtinut efectiv numai coji fara pic de carne. Sa nu va speriati, operatiunea este foarte rapida.
Ceapa o curatam, la fel si usturoiul si le taiem cubulete.
Intr-o oala cu fund dublu am pus sucul de rosii cu ardeiul, ceapa si usturoiul, funzele de telina si am dat in clocot. Cind a inceput sa fiarba am adaugat celelalte condimente, otetul, zaharul si sare. Daca doriti un ketchup picant va recomand sa adaugati cativa ardei iuti uscati. Am lasat totul sa fiarba la foc mic pina cind am obtinut consistenta dorita. In acest moment am luat oala de pe foc si am scos frunzele de dafin si ardeii iuti. Cu ajutorul unui blender am pasat de mai multe ori toata compozitia pana am obtinut o pasta fina. Aceasta pasta am mai dat-o in clocot o data; am potrivit-o de sare, zahar si piper (daca mai este cazul) si am turnat-o in borcane curate si uscate. Am pus capacele borcanelor si apoi am sterilizat aceste borcane prin fierbere. Folosesc un termometru si cind apa ajunge la 100°C opresc focul, scot borcanele si le pun intre paturi sa se raceasca pana a doua zi.
Acesta a fost ketchup-ul meu pentru care ii multumesc Laurei. Stiu ca mi-am gasit "reteta de suflet" in cazul ketchup-ului si il voi pregati an de an.
Ramaneti cu bine,
Nico
Ketchup cu codita...super prezentarea pe parfurie. Pup!
RăspundețiȘtergerePup si eu Sara, merci. Nico
ȘtergereIti urmaresc cu placere retetele chiar daca pana acum nu am postat un comentariu aici (pe blog). Pregatesti retete interesante iar fotografiile tale sunt foarte frumoase! Nu mai indoiesc ca tot ceea ce ai obtinut pregatind aceste retete a fost delicios.
RăspundețiȘtergereAm lasat pentru tine o ”leapsa” pe blogul meu. Daca ai timp, daca iti face placere...
Iti doresc o duminica frumoasa alaturi de ai tai dragi!
Antonia
Antonia, am vrut sa fac articolul si apoi sa iti raspund la acest mesaj. Am promis ca il scriu, nu am reusit, dar totusi il voi scrie. Am vrut neaparat sa pun tortuletul curcubeu, mereu fac cate ceva si nu am timp sa le pun si apoi numai am entuziasm si raman simple fotografii in My Pictures. Imi cer scuze, numai promit nimic. Pur si simplu va aparea. Iti multumesc ca te-ai gandit la mine. Este prima leapsa primita si m-a bucurat enorm atentia ta. Pupici, Nico.
ȘtergereIese un sos interesant....nicidecum ketchup.Daca ziceai ketchup cu mirodenii era altceva.In goana dupa "sa fiu eu mai cu mot",amestecam ingrediente de'a valma ca sa iasa o sorcova.Mai rau este ca se iau si altii dupa astfel de rete apoi se cred bucatari desavarsiti pt ca le-a iesit..e usor sa-ti iasa o sorcova cu statut de preparat deja clasic.Spor!
RăspundețiȘtergereBuna ziua! Blogul meu este facut pentru mine, nicidecum pentru stresati si inhibati ca dumneata. Nu imi plac nici mie cei care se cred cu mot si modifica retetele, exact pentru a-si arata valoarea de bucatar desavarsit. Prin urmare, reteta este preluata, nu am inventat-o eu si am pastrat-o asa cum a fost prezentata initial. Daca aveai bunul simt sa citesti reteteta observai acest aspect. In alta ordine de idei, dus cu sorcova esti dumneata pentru ca daca ai curiozitatea sa te uiti pe o sticla de ketchup o sa vezi ca si acolo sunt trecute diverse condimente. Deci, ketchup nu inseamna numai rosii fierte cu sare. Te invit sa paresti acest sait daca nu iti place ceva, sau daca vrei discuta concret si la obiect, nu iti varsa frustarea personala improscand cu noroi in cei de langa tine (chiar si virtual). Numai vorbesc de faptul ca este civilizat sa te prezinti. La revedere!
RăspundețiȘtergereAbia astept sa incerc reteta. Sper sa-i placa baietelului meu ca e topit dupa ketchup! Nicoleta
RăspundețiȘtergereCu siguranta ii va placea aceasta reteta de ketchup. Intr-adevar este foarte gustoasa. Spor in toate!
Ștergere