PREPARATE CRACIUN

PRAJITURA "PUNCH" (PUNČOVÉ REZY)



     Aceasta prajitura este foarte populara in Slovacia. Face parte dintre dulciurile pregatite de gospodine cu ocazia Sarbatorilor de Iarna. In aceasta perioada la Targul de Craciun se vinde punch fierbinte si de aceea cred ca si prajitura se face mai mult iarna decat vara.
     Se face in diverse variante, adica doua blaturi albe si unul rosu in mijloc sau in mijloc se pot pune fasai de blat alb si rosu. Culoarea de fapt nu ar trebui sa fie rosie ca focul ca si la mine, dar eu am facut aceste blaturi cu Lukáš si am scapat impreuna un pic mai multa culoare decat este normal. Prajitura ar trebui sa aibe blaturile roz ca si glazura de deasupra care trebuie sa fie tot roz. In pregatirea ei se foloseste aroma punch care in Romania nu stiu daca se gaseste. Daca este cineva interesat de prajitura mea si de aceasta aroma, va pot trimite prin posta aromele, binenteles daca suportati taxele. Cu mare placere o sa va ajut sa va bucurati de acest gust divin.




     INGREDIENTE: BLATURI: 18 oua
                                                  18 linguri de zahar
                                                  18 linguri de faina
                                                  colorant alimentar rosu

                                SIROP: 2x 100 ml sirop de fructe de  padure
                                             2x100 ml sirop cu aroma de ceai cu rom
                                             200 ml sirop de  soc
                                             6 linguri de rom
                                             1 sticluta de aroma punch
                                             250 ml gem de caise sau de coacaze
                                             colorant alimentar rosu

                                GLAZURA: 300 g zahar pudra
                                                    1 lingurita de aroma punch
                                                    1 lingura rom
                                                    zeama de la o jumatate de lamaie micuta
                                                    apa

     Prepararea blaturilor: Vom face trei blaturi, fiecare din 6 oua, 6 linguri zahar si 6 linguri faina. Procedura este cea clasica, respectiv, se separa albusrile de galbenuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Adaugam zaharul si apoi treptat galbenurile. Dupa fiecare galbenus mixam pana la incorporare si apoi il adaugam pe celalalt. In final adaugam faina treptat si amestecam usor sa nu se lase. In doua dinre blaturi vom pune un varf de colorant alimentar rosu.
     Rasturnam compozitia in tava pe hartie de copt si nivelam. Coacem in cuptorul incins la 150°C pentru 20-25 minute.


     In timpul coacerii primul blat  incepem sa il pregatim deja pe al doilea.


     Cu toate ca pare mult de lucru la aceasta prajitura, sa stiti ca se pregateste foarte repede. Primul blat l-am bagat la copt la 10,23 si la 11,59 imi expira timpul de coacere pentru cel de al treilea blat. Fotografii am facut numai asa sporadic, altfel imi lua toata ziua sa fac prajitura. Si inca ceva trebuie sa va  atrag atentia. Eu am facut prajitura cu jumatate din ingrediente. Ingredientele prezentate sunt pentru o prajitura facuta in tava normala de aragaz. Am decis sa scriu reteta asa, sa nu va incurc daca o injumatatesc. Asa ca daca vi se pare prea mare procedati ca mine.




     Pregatirea siropurilor: Vom pregati trei siropuri diferite, astfel:
I. Intr-un castron amestecam 100 ml sirop de fructe de padure cu 100 ml sirop cu aroma de ceai cu rom. Vom adauga 2 linguri de rom si o lingurita de aroma punch. Amestecam. Coloram siropul rosu cu un varf de cutit de colorant alimentar: praf sau gel, de care aveti.
II. In alt castron vom pregati un sirop identic ca cel de mai sus, tot de culoare rosie.
III. In alt castron amestecam siropul de soc (200 ml) cu 2 linguri de rom si o lingurita de aroma punch. Nu vom colora; acest sirop il lasam in culoarea lui naturala.

     Asamblarea prajiturii: In tava in care am copt blaturile sau in alta mai mare asezam primul blat rosu pe care il insiropam cu primul sirop rosu (punct I).


     Cu mare atentie vom unge acest blat cu gem de caise sau coacaze. Este de preferat sa folositi un gem nu foarte gros pentru ca se va intinde greu pe blat (cum a fost cazul meu).


     Dupa ce am uns cu gem toata suprafata primului blat asezam blatul necolorat pe care il insiropam cu siropul de la punctul III. Mai departe procedam la fel: ungem cu cantitatea de gem ramasa suprafata blatului deja insiropat. Asezam ultimul blat rosu care se insiropeaza cu siropul de la punctul II. Acoperim prajitura cu o bucata de hartie de copt si asezam peste ea ceva greu, o carte de exemplu si o dam la rece pentru cateva ore.




     Prepararea glazurii: Intr-un castron punem zaharul pudra si adaugam romul, aroma punch si zeama de lamaie. Amestecam si apoi adaugam cate putina apa astfel incat sa nu fie nici foarte lichida, dar nici foarte groasa si sa nu o putem intinde peste suprafata prajiturii. Glazura o turnam peste prajitura si imbracam cu ea frumos toata prajitura.


     Dam la rece pana a doua zi cind o taiem sub forma de dreptunghiuri nu foarte late.



     Pofta buna!
     Nico





Nicoleta Grófová

4 comentarii :

  1. Deci...daca mai stau mult la tine pe blog vreau de toate !!!!
    Am si trecut reteta la prajiturile de Craciun...cu siguranta am sa o fac.
    Pina atunci ma interesez la vecinii unguri daca nu au esenta de punch...daca nu am sa te rog sa-mi trimiti.
    Cam cat ar costa transportul si esenta ??? Ca doar nu o fi o avere.....
    Te tzuc cu drag !

    RăspundețiȘtergere
  2. Si comentariul meu ???
    A disparut sau nu l-ai aprobat ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Sidy, ai ghicit...nu am aprobat comentariile. Imi cer scuze pentru asta...nici mie nu imi place sa scriu undeva, sa ma intorc si sa nu gasesc acolo comentariul meu.
      Esenta punch nu stiu daca gasesti la unguri, dar noi avem si costa max 1,5 eur...nu stiu, dar daca ti-as trimite iti pun si bonul fiscal de la cumpararea ei. Sigur in magazin la Kaufland este mai ieftina, dar acum chiar nu stiu exact cat costa. Taxele postale sunt 2,40 eur. ptr 100 g .....recomandat, am pus eu acum un premiu la posta pentru Romania. Daca vrei imi spui. O seara frumoasa, Nico.

      Ștergere
  3. Am sa te rog frumos , daca ai timp sa-mi cumperi si mie o esenta din aceasta si sa mi-o trimiti.
    Am sa-ti trimit adresa pe MP.
    Te tzuc cu drag !

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.