CARNE SI MANCARURI CU CARNE

BUREK CU CARNE



     Burek-ul este un produs de patiserie turcesc, pregatit la cuptor sau prajit, cu diverse umpluturi, din foi subtiri de placinta ce poarta denumirea de foi filo sau yufka. Poate fi umplut cu branza, in general feta, carne tocata sau legume. Burek-ul se intalneste in bucatariile popoarelor din Balcani.
     In concediul din Croatia am servit foarte des la micul dejun burek cald cumparat de la patiserie. Foarte gustos, aproape ca incepuse sa dea dependenta, motiv pentru care am cumparat foile din Croatia si am pregatit acasa aceasta reteta. Este o reteta asa cum se pregateste in Croatia, cu siguranta sunt si alte variante, toate la fel de interesante si de gustoase.




     INGREDIENTE: 1 kg carne tocata amestec, vita si porc
                                2-3 linguri ulei
                                2 cepe mari
                                200 ml smantana dulce sau smantana pentru gatit
                                200 ml apa
                                1 ou
                                1/2 pliculet praf de copt
                                un praf de sare
                                piper negru macinat

     Intr-o tigaie punem uleiul si prajim ceapa tocata marunt pana se rumeneste usor.


     Adaugam carnea tocata si acoperim.


     Amestecam din cand in cand. Cand incepe sa fiarba completam cu apa daca este nevoie cat sa fie carnea acoperita de apa si lasam sa fiarba la foc mic. Cand apa a scazut gustam carnea si daca este fiarta dam deoparte. In caz contrar, adaugam din nou apa ca mai sus si lasam pe mai departe la foc mic sa fiarba. Potrivim de sare si piper si lasam sa se raceasca.


     Smantana, apa, oul si praful de copt le amestecam, adica le batem putin cu furculita cat sa se omogenizeze sosul.
   Ungem cu ulei tava in care vom coace burek-ul si punem 4-5 foi de placinta. Dupa fiecare foaie ungem cu ulei si adaugam foaia urmatoare. Va recomand ca primul si ultimul strat sa fie din 5 foi, iar in mijloc sa asezati straturi a cate 3 foi yufka. Reluand, asezam 5 foi subtiri de placinta, imprastiem carne din loc in loc si turnam 3-4 linguri din sosul pregatit mai inainte.


     Peste carne asezam alte 3 foi de placinta, si reluam operatiunea de mai sus pana cand terminam carnea si foile. Ultimul strat de foi trebuie neaparat sa fie mai gros (4-5 foi). Turnam peste sosul de smatana ramas.


     Coacem in cuptorul incins la 180°C pana cand burek-ul se rumeneste frumos la suprafata. Daca pe perioada coacerii se umfla, va recomand sa il intepati cu o scobitoare.


     Lasam sa se raceasca, portionam burek-ul si il servim cu sau fara ayran.










     Este foarte gustos, daca doriti puteti sa pregatiti burek-ul si intr-o tava rotunda. Am ales sa il pregatesc asa avand in vedere ca dimensiunea foilor mele a fost aproximativ egala cu a tavii (35x25 cm).

     Sa aveti pofta!
     Nico





Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.