PAINE SI ALUATURI

PAINE CU NUCA DE COCOS



     Am primit de la o prietena aceasta reteta. Relativ de curand, insa mi-a facut o pofta asa de mare cind mi-a descris aceasta pufosenie, ca nu mi-am putut lua gandul de la ea. Si cum sunt la dieta, am rezistat eu vreo saptamana, insa prima data cind am vazut lapte de cocos pe raft in magazin, l-am insfacat fericita si mi-am zis ca timpul painicii cu cocos a sosit.
Am ajuns acasa si m-am oprit la bucatarie: painica cu cocos avea orele numarate.
     Asa m-am grabit ca nici macar nu am mai cantarit ingredientele asa cum imi propusesem. Imi cer scuze deoarece reteta este in masuri americane. Si totusi, pentru cei interesati, am vazut astfel de masuri pe saitul Pastai de vanilie. Ramane sa le achizitionati si sa incercati reteta. Este absolut fantastica!

     INGREDIENTE: Aluat: 2/3 cup lapte de cocos
                                           2/3 cup apa calduta
                                           2 tbsp unt (topit)
                                           1/2 cup zahar
                                           2 tbsp lapte praf
                                           4 tsp drojdie granulata 
                                           1 tsp sare
                                           1 ou 
                                           2 tbsp nuca de cocos fina
                                           4 cups faina 

                                Glazura de deasupra: 1 albus de ou
                                                                    1 tbsp apa
                                                                    3 tbsp faina
                                                                    2 tbsp zahar
                                                                    2 tbsp unt moale
                                                                    2 tbsp nuca de cocos fina


     O sa va prezint reteta asa cum am primit-o eu de la prietena mea Roxana. Aluatul obtinut este pentru doua painici coapte in tavi de paine sau de chec de dimensiuni 11 x 20,5 cm.
     Intr-un castron incapator amestecam apa calduta, oul batut, laptele de cocos, untul topit, zaharul, drojdia, sarea si nuca de cocos. Am folosit unt LURPAK® nesărat, produs din smântână proaspătă si fără alte ingrediente. Acesta nu conţine deloc sare şi este perfect pentru persoanele care preferă gustul LURPAK® în forma sa pură şi care îşi doresc un stil de viaţă cât mai sănătos. Mai multe detalii gasiti pe saitul Lurpak.
    Amestecam cu o lingura de lemn pina la omogenizare si adaugam jumatate din cantitatea de faina si continuam sa amestecam. Adaugam treptat din faina ramasa, iar cind devine prea greu de amestecat in castron se varsa pe blatul infainat. Vom adauga treptat faina in asa fel incit aluatul sa ramina moale si framintam timp de 8 - 10 minute.  In functie de consistenta aluatului si de umiditatea fainii, e posibil sa se consume toata faina, numai o parte sau sa mai adaugam putina. Aluatul nu trebuie sa se lipeasca de mina, dar nici sa fie uscat si farimicios.
     Dupa framintare, adaugam o lingura de ulei intr-un castron, punem aluatul, il intoarcem in castron sa se unga toata suprafata aluatului cu ulei si acoperim cu folie alimentara. 


     Lasam la dospit la loc caldut o ora sau pina cind aluatul si-a dublat volumul.


     Dupa ce s-a dospit, varsam aluatul pe planul de lucru, il dam inapoi cu degetele si lasam la odihnit sa isi piarda elasticitatea 2-3 minute. Impartim aluatul in 2 parti egale si fiecare parte o impartim in 16.  Formam bile pe care le vom cantari pentru consistenta, in final rezultand 32 de bile.In tavile unse cu unt sau tapetate cu hartie de copt, punem un strat de 8 bile pe fund si un strat de 8 bile de aluat deasupra (16 bile/tava).









     Acoperim cu folie de plastic si lasam din nou la dospit 1 ora sau pina cind aluatul a crescut pina aproape de marginea de sus a tavii. Ar trebui sa arate cam asa:


     In timpul in care aluatul ni se dospeste in tavi vom face topping-ul. Intr-un castron vom combina faina, untul, zaharul si nuca de cocos si amestecam cu lingura pina cind amestecul devine omogen, sfarimicios si lipicios. Intr-un alt castron batem impreuna apa si albusul pina vom obtine o spuma. Cu aceasta spuma vom unge painile noastre si le vom presara cu cit mai mult din topping-ul obtinut.


     Dam la cuptorul incins la 175°C timp de 25-30 minute. Eu dupa primele 10 minute am acoperit painicile cu hartie de copt. Cind s-au rumenit, scoatem painile din tavi si le lasam la racit pe gratar.


     Daca mai rezistam lasam painica sa se raceasca de tot. Noi nu am asteptat nici macar "sa ii iasa sufletul", vorba lui mamaie. Imediat am mancat o jumatate din prima si a fost exact cum mi-a descris-o Roxana: "un nor pufos cu gust de cocos".



     Sa aveti pofta,
     Nico


Nicoleta Grófová

6 comentarii :

  1. Imi place ideea cu cocos. Asa de frumos ti-au crescut, ca sunt tentata sa rup si sa gust. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Nico!! Acum am vazut postarea si pozele - painica arata SUPER!! Ma bucur ca ai incercat-o si ti-a placut! Eu vreau neaparat sa fac tarta cu pere si ciocolata - arata asa bine si nu-mi pot lua gindul de la ea!!! Pupici multi cu drag -Roxana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi Roxana! Painica a fost eact cum mi-ai povestit, cat despre tarta cu pere, este foarte buna numai ca are un gust mai neconvetional. Reteta este buna, pentru gurmanzi cu varful limbii ascutit. Sa ne trimiti poze pentru ca avem rubrica "De la cititorii blogului". O sa iti pun conuletele acolo dar nu am avut timp. Te pup si ne auzim, sper cat de curand. Sa imi fie rusine!!!!!!

      Ștergere
  3. E cam snob sa spuneti tablespoon. In romaneste i se zicea pe vremuri lingura. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu cum i se zicea pe vremuri, totusi eu traiesc in vremurile de astazi. Prin urmare, daca reteta am primit-o de la o prietena, a fost normal sa o notez asa, avand in vedere ca nu am avut timp sa cantaresc fiecare "lingura" cu ingredientele. Este destul de clar? Nico

      Ștergere

Un produs Blogger.