Bun gasit!
Dupa o minivacanta de doua saptamani in care am inclus si calatoria spre si dinspre Romania, iata ca am inceput sa revin la indeletnicirile obisnuite. In tot acest timp nu am bucatarit, m-am bucurat de familie si de Roma, in urma excursiei castigate in cadrul concursului Delimano. Dar despre excursia la Roma o sa va povestesc intr-o postare separata cat de curand.
Cum rosiile sunt vedete ale acestui sezon si cum rosii "ca la mama" nu se gasesc pe la noi, era imposibil sa ratez acest gem pe care l-am ochit inca de la postare pe saitul Laurei Adamache. O combinatie speciala de gusturi si arome pe care trebuie neaparat sa o incercati. Este absolut minunat acest gem si se preteaza foarte bine la micul dejun cu unt si cornuri proaspete.
INGREDIENTE: 1 kg de rosii coapte, dar tari
600 gr mere acre
200 ml apa
sucul de la 2 lamai
700 gr zahar
un baton de scortisoara
Vom folosi mere care au un gust acrisor; contin foarte multa pectina si de aceea se folosesc combinate in gemurile din fructe care sunt sarace in pectina. De ce acest lucru? Pentru ca rosiile, la fel ca smochinele si mare parte din fructele exotice, nu contin pectina. Pectina ajuta gemurile sa se lege, iar daca un fruct este sarac in pectina putem sa fierbem gemul cat dorim fara ca acesta sa se lege vreodata.
Spalam rosiile si le crestam in cruce,
dupa care le scufundam intr-o oala cu apa ce clocoteste. Cind coaja rosiilor crapa le scoatem din apa si le trecem rapid printr-un jet de apa rece. Curatam rosiile de coaja, le taiem in jumatati si curatam de samburi si apa de vegetatie. Merele le curatam de coaja si de samburi si le taiem in bucatele mici.
Amestecam cubuletele de rosie cu cele de mar si le stropim cu sucul proaspat al unei lamai.
In cratita Delimano de aceasta data, ca doar am tot setul nou si frumos in dulapul din bucatarie, punem zaharul amestecat cu apa si cu sucul celeilalte lamai si lasam la foc mic pana ce se topeste zaharul si siropul incepe sa fiarba si atinge tempertatura de 110°C.
Adaugam in sirop mixul de mere si rosii, precum si batonul de scortisoara rupt in bucatele.
Lasam gemul sa fiarba descoperit la foc mediu spre mic 30-45 minute. Apoi l-am pasat putin ca pe piureul de cartofi, dupa care il punem inapoi in oala Delimano si il lasam sa se infierbante bine.
Turnam gemul fierbinte in borcanele sterilizate (curate si complet uscate in cuptorul incins la 100°C pentru 20 de minute), inchidem si intoarcem borcanele pe capac. Lasam sa se raceasca bine si apoi depozitam borcanele in loc intunecat si uscat.
Este foarte gustos si din aceste ingrediente mi-au iesit 2 borcane de 314 ml si 2 borcane de 280 ml.
Si in final, o fotografie nu foarte clara (facuta de sot) cu ajutorul meu de nadejde din timpul pregatirii acestui gem.
Pofta buna,
Nico
PS: 15.07.2012 - Celor carora v-a placut gemul meu, va invit sa ma votati in concursul organizat de Dr. Oetker unde m-am inscris cu aceasta fotografie.
Votarea se face apasand pe ultima dintre stelutele care se afla in dreapta fotografiei.
Va multumesc anticipat, Nico.
UPDATE 13.08.2012: Fotografia mea a fost aleasa castigatoare de catre juriul Dr. Oetker in runda a doua de concurs si astfel am castigat produsele Tescoma din imagine:
Imi plac tare mult produsele (de fapt sunt fan Tescoma declarat) si sunt mult mai frumoase decat in fotografie. Toate produsele au venit cu nuanta de verde, care este una dintre culorile mele preferate.
UPDATE 4.10.2012: Cu aceasta reteta am castigat in cadrul concursului Decorix din luna septembrie "Bunatati pentru camara" premiul II. Premiul a constat in urmatoarele produse: 6 forme din silicon pentru prajituri Pandoro + cutie pentru gheata cu rezervor + placa pentru paine + dispozitiv de curatat solzii
Ce culoare frumoasã!!! eu am mai mâncat dulceatã de rosii, imi place :)
RăspundețiȘtergereMultumesc Alina, intr-adevar ne-a placut si noua aceasta dulceata, ca de fapt aduce mai mult cu dulceata decat cu traditionalul gem. Numai bine, Nico
ȘtergereNico draga,imi place combinatia si parca-i simt gustul si aroma hmmmm, trebue sa fie tare buna !Anul trecut am facut pentru prima data dulceata de gogonele, super buna !de rosii ? nu am facut inca niciodata...dar anul acesta,imediat ce rosiile mele bio,vor fi bine coapte, voi incerca reteta ta, apoi voi reveni cu impresii:)))
RăspundețiȘtergereO zi minunata !
Buna Lia! Gemul asta este deosebit si merita incercat. Astept sa imi scrii daca va place. Te pup si il salut pe simpaticul Teo. Toate cele bune, Nico
ȘtergereĎakujeme za Váš hlas! Multa bafta Nico :)
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Anastasia!
ȘtergereSigur am sa incerc.
RăspundețiȘtergereO zi frumoasa!!!
Bine ai venit Mirela! Incearca reteta si vin-o cu dovada. Te asteptam. Numai bine si tie, Nico.
ȘtergereTrebuie sa o incerc si eu pentru ca arata genial,sigur este delicios gemul ,merele cu scortisoara sunt delicioase.
RăspundețiȘtergereFoarte, foarte bun. Daca incerci sigur vei fi multumita de rezulatat. Garantez. Chiar astazi vreau sa incerc ceva cu mere. Sper sa fie delicios sa pot pune si reteta pe blog. Numai bine, Nico
Ștergere