DULCETURI SI COMPOTURI

GEM DE CAISE CU MAC



     Inca un gem din seria celor "exotice" de care va povesteam intr-o postare anterioara. Am ales sa le prezint pe blog in ordinea preferintelor; asadar acesta se afla pe locul doi dupa gemul de caise picant cu vanilie si ghimbir.

     INGREDIENTE: 1,800 gr caise fara samburi
                                200 gr stafide
                                zeama de la 2 lamai
                                4 lingurite de mac macinat
                                1 kg zahar
                                2 plicuri Gelfix 2:1
                                8 lingurite rom


     Stafidele le spalam in apa rece si apoi le punem la inmuiat peste noapte in rom. Le asezam intr-un borcan pe care il inchidem cu capacul pentru a nu se evapora alcolul si a nu se pierde aroma romului.




     Caisele le taiem bucatele sau le putem mixa. Eu le-am stropit cu zeama de lamaie si le-am mixat pana am obtinut o pasta fina. Turnam acest amestec intr-o cratita si cind incepe sa fiarba adaugam macul,


si apoi stafidele inumuiate in rom, binenteles si romul care ramane daca nu este total absorbit de stafide.


     Vom adauga zaharul si Gelfix-ul. Am folosit un zahar gelifiant asa cum prevedea reteta originala. In final acest zahar este de fapt zahar amestecat cu Gelfix, diferenta vine din faptul ca este mult mai scump.
     Fierbem 10 minute, iar daca se formeaza spuma o luam cu o spumiera.


     Intre timp curatam borcanele; din aceste ingrediente vom obtine 8 borcane de 375 ml. Le spalam si le punem la uscat in cuptorul incins la 100°C pentru 20 minute. Turnam gemul fierbinte in borcane si le inchidem imediat. Daca doriti le puteti intoarce cu fundul in sus pentru 5 minute, mie personal nu imi place faza asta.




     Astfel este gata gemul de care ne vom bucura in zilele geroase de iarna.




     Ramaneti cu bine,
     Nico


Nicoleta Grófová

4 comentarii :

  1. Wauu...trebuie sa fie o nebunie, n-am mai vazut, nici auzit...vreau si eu un borcan, te rooog! puup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nebunie? Este...si imi pare rau ca am facut o prajitura cu gem de caise si am pus din ala clasic...sincer, nu mi-a trecut prin cap sa pun din asta...si sigur ar fi fost mai bine asa...borcan? daca vii sa il iei, cu mare placere. Te pup, Nico.

      Ștergere
  2. Vreau si eu un borcanelllllllll mi ai facut o poftaaaaaaaaaaa

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.