Pentru ca se apropie perioada rece din an si pentru ca la noi ploua cam o zi da, una nu, am zis ca trebuie neaparat sa va arat aceasta reteta. Este facuta inca din decembrie 2012 dupa reteta prietenului meu Patrik. Sunt foarte foarte bune si dovada este faptul ca nu am reusit sa le fac fotografii decat in tava dupa ce le-am scos din cuptor.
INGREDIENTE: 500 g faina Dobrogea
250 g jumari
1 ou
50 ml ulei
250 ml lapte
125 g smantana acra
40 g drojdie
10 g zahar
sare si piper negru macinat dupa gust
Drojdia o frecam cu zaharul si turnam peste ea laptele caldut. Lasam la dospit.
Jumarile le dam prin masina de tocat sau le bagam la robot pana obtinem o pasta. Am procedat ca in varianta a doua.
Intr-un castron punem faina, smantana, oul, uleiul, jumatate din cantitatea de jumari (125 g), sare si piper negru dupa gust. Turnam drojdia si laptele si framantam aluatul pana incorporam toate ingredientele.
Acoperim castronul cu aluat si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. Dupa dospire intindem aluatul pe suprafata de lucru in foaie groasa de 1 cm. Peste aluat intindem uniform pasta de jumari ramasa.
Impachetam aluatul aducand in mijloc partile laterale pe lungime si apoi inca o data il pliem pe jumatatea liniei de imbinare obtinute. Impaturim aluatul obtinut inca o data ca mai sus si il acoperim.
Lasam la dospit inca o data pana ce isi dubleaza volumul. Aluatul dospit il intindem pe suprafata de lucru in foaie graosa de 1,5 cm. Cu ajutorul unui cutit ascutit vom cresta sub forma de grilaj intreaga suprafata a aluatului. Cu ajutorul unei forme rotunde, mai mici sau mai mari in functie de preferintele dvs, vom taia pogacelele.
Le asezam in tava tapetata cu hartie de copt si le ungem la suprafata cu ou batut.
Le coacem in cuptorul incins la 175°C pentru 15-20 minute sau pana se rumenesc la suprafata. Sunt foarte bune langa un pahar de bere sau vin. In Slovacia sunt nelipsite de la intalnirile intre prieteni pe perioada iernii.
Hai noroc!
Nico
Doamne cat sunt de bune calde scoase din cuptor !
RăspundețiȘtergereHai ca mi-ai facut pofta Nico draga....
Mi-ar place daca ai avea timp sa citesti ce scrie aici:
http://sidyskitchen.blogspot.ro/2013/09/multumiri.html
O zi minunata !
Buna draga mea! Imediat ma duc sa citesc si sa vad despre ce este vorba. Ma bucur ca iti plac pogacelele mele si va salutam din innorata Bratislava. Numai bine, Nico
ȘtergereDraga Nico,
Ștergeream facut azi pogacelele cu jumari si au iesit SUUUUPER BUNE!MULTUMESC!
Foarte buna rețetă. Abia aștept sa o fac.
ȘtergereTare mult imi place si o sa fac si eu ,o intrebare am dupa ce impaturim aluatul odata , intindem iar si pe urma il impaturim din nou ? nu am inteles prea bine! multumesc .
RăspundețiȘtergereAluatul il impaturim o singura data; adica intindem foaie, ungem cu pasta de jumari, apoi impaturim asa cum scrie in reteta - 1 data, acoperim si lasam la dospit. Apoi intindem foaie de 1,5 cm si taiem pogacelele. Sa aveti succes, Nico
ȘtergereEu apreciez ca fiind cea mai reusita reteta din cate am facut pana acum. Multumesc!
RăspundețiȘtergereMa bucur sa aud asta. Sarbatori fericite! Nico
ȘtergereAM FACUT RETETA ESTE FOARTE BUNA MAI ASTEPT SI ALTE RETETE VA
RăspundețiȘtergerePUPPPPPPPPPPP
Într-adevăr este cea mai bună rețetă. Au iesit grozav de bune de fiecare dată. Eu fac jumările așa după cum am învățat de la socrii mei din Buzău. Slănina cruda se sărează și se afumă (nu mult, doar un fum...) apoi se prăjește. Gustul este deosebit...Va felicit pentru rețetă chiar daca a trecut ceva timp de când ați publicat-o...
RăspundețiȘtergereAcum le-am făcut și aștept sa vad rezultatul final.
RăspundețiȘtergereEu le impachetam de mai multe ori.
Sunt bune și a doua zi
RăspundețiȘtergere