1 Septembrie 2011 este o zi foarte importanta in viata mea si a nostra ca familie. Este ziua in care s-a nascut fetita nostra mult asteptata, ingerasul meu pe nume Mária. Timpul a trecut repede si iata ca sambata am aniversat deja un anisor. Nu pot sa cred cum zboara timpul. Parca ieri m-am dus speriata la spital pentru provocarea nasterii, pentru ca rasfatata noastra nu dadea nici un semn ca ar vrea sa ne cunoasca.
La ora 14 a aparut pe lume Mária, cu o greutate de 4060 g si 52 cm. A fost o nastere frumoasa, chiar daca mai grea decat prima. Nu stiu cum v-a fost voua in astfel de momente, dar pentru mine ambele nasteri au fost foarte frumoase, am fost alaturi de sotul meu si am nascut fara epidurala de fiecare data. Si impreuna am trecut peste durerile si momentele grele, in urma ramand doar amintirea plimbarilor lungi de pe holul blocului operator, primul strigat de bucurie si usurare si apoi momentele sublime in care fiecare a tinut pentru prima data in brate mica mogaldeata rosiatica.
Pentru aniversarea Mariei, am hotarat sa pun in practica o reteta care a circulat prin blogosfera culinara romaneasca si anume "Tortul curcubeu". M-am decis sa fac acest tort dupa Prajitura Punch care i-a placut mult lui Lukáš. Asa ne-am hotarat sa mergem pe ceva viu, colorat.
Reteta este luata de pe blogul lui Ana Maria Ciolacu careia ii multumesc. Am respectat intocmai reteta, singura deosebire fiind ca am pus untul topit. Am incercat inainte cu unt la temperatura camerei cum este precizat in reteta si datorita faptului ca prin mixare raman particule mici de unt, la coacere acestea se tranforma intr-o multime de gaurele minuscule. Nu mi-a placut aspectul acestui blat si prin urmare am refacut cu unt topit. Neavand o forma de 20 cm am copt blaturile in capacul unui vas yena de diametru 22 cm. Pentru asta am facut compozitia specificata de Ana de doua ori, din fiecare compozitie facand trei blaturi. Tortul este foarte bun, simplu, aromat si se manaca foarte usor. Am uitat sa precizez, dar eu am imbracat tortul cu pasta fondant marshmallow, si cum m-a chinuit talentul, am incercat sa desenez un curcubeu. Nu am talent la desen, asta se vede clar. Iata reteta:
INGREDIENTE: BLATURI: 2 x 300 g zahăr
2 x 250 g făină
2 x1 praf de copt
2 x 1/2 linguriţă sare
2 x 115 g unt
2 x 240 ml lapte
2 x 1 lingură zeama de lămâie
2 x 4 albuşuri
culori alimentare: rosu, galben, portocaliu, albastru, verde si violet
FONDANT MARSHMALLOW: 180 gr bomboane marshmallow albe
600 g zahar pudra
2 linguri de apa
1 cm de unt dintr-un pachet
2 lingurite de esenta de vanilie
1 l frişcă
Prepararea blaturilor: Asa cum am scris si mai sus vom pregati de doua ori compozitia de aluat, urmand ca din fiecare sa coacem trei blaturi.
Laptele il amestecam cu zeama de lamaie si lasam sa stea 15 minute.
Pregatim un castron in care vom amesteca compozitia blaturilor si pe care va trebui in prealabil sa il cantarim; asta pentru a sti in final cat aluat sa repartizam pentru fiecare blat. In acest castron vom cerne faina si vom adauga zaharul, praful de copt si sarea.
Untul il topim in cuptorul cu microunde. Pentru aceasta folosim programul de dezghetare. Aveti grija sa nu il infierbantati prea tare.
Peste ingredientele din castron vom turna laptele cu zeama de lamaie, untul topit si mixam pana la omogenizare. Adaugam albusurile si le incorporam. Ramane sa cantarim din nou castronul si sa aflam cantitatea de aluat echivalenta fiecarui blat. Vom imparti aluatul in trei castronele uramand sa le coloram in culorile specificate. Pentru aceasta este musai sa avem rosu, galben si albastru; celelalte trei le vom obtine combinand culorile de baza.
ROSU + GALBEN = PORTOCALIU
GALBEN + ALBASTRU = VERDE
ALBASTRU + ROSU = VIOLET
Fiecare blat il coacem in cuptorul incins la 180°C pentru 20 de minute. Forma am tapetat-o cu hartie de copt si asta m-a ajutat mult avand in vedere ca am avut o singura forma si repede a trebuit sa o spal sa coc mai departe. Dupa coacere lasam la racit in forma 5 minute dupa care scoatem blatul si il lasam pana la racirea totala pe un gratar. Asa procedam cu toate blaturile.
Pregatirea fondantului marshmallow: Punem bombonelele intr-un castron ce poate fi introdus la microunde, apa si grasimea. Incalzim in cuptorul cu microunde timp de doua minute; dupa fiecare 15 secunde oprim si amestecam. Nu trebuie lasat mai mult de 15 secunde pentru a nu se carameliza zaharul. Dupa ce s-au topit si am obtinut o pasta spumoasa adaugam 400 g din zaharul pudra si esenta de vanilie. Amestecam bine. Cantitatea ramasa de zahar o punem pe planseta si peste ea rasturnam pasta din castron. Framantam pana incorporam tot zaharul si pasta este gata. Inainte de a o folosi presaram planseta cu zahar pudra, intindem si folosim in decorare.
Asamblarea tortului: Mixam frisca rece. O vom indulci cu zahar pudra dupa gust.
Pregatirea fondantului marshmallow: Punem bombonelele intr-un castron ce poate fi introdus la microunde, apa si grasimea. Incalzim in cuptorul cu microunde timp de doua minute; dupa fiecare 15 secunde oprim si amestecam. Nu trebuie lasat mai mult de 15 secunde pentru a nu se carameliza zaharul. Dupa ce s-au topit si am obtinut o pasta spumoasa adaugam 400 g din zaharul pudra si esenta de vanilie. Amestecam bine. Cantitatea ramasa de zahar o punem pe planseta si peste ea rasturnam pasta din castron. Framantam pana incorporam tot zaharul si pasta este gata. Inainte de a o folosi presaram planseta cu zahar pudra, intindem si folosim in decorare.
Asamblarea tortului: Mixam frisca rece. O vom indulci cu zahar pudra dupa gust.
Blaturile le vom aseza in urmatoarea ordine: violet, albastru, verde, galben, portocaliu, rosu. Intre ele vom aseza un strat de frisca. Ca sa fiu sigura ca repartizez frisca in cantitati egale am cantarit-o si pe aceasta. Imbracam tortul intr-un start de frisca la exterior si dam la rece pana a doua zi. Dupa reteta clasica tortul este gata si poate fi servit. Eu am incercat pasta fondant marshmallow si am imbracat tortul cu aceasta pasta. Am fost foarte multumita de ea si imi place mai mult decat cea de zahar. O sa repet pasta si voi incerca sa modelez cu ea. Sa imi tineti pumnii, stiti ce talent innascut am la desen. Sa revenim la tortul nostru pe care in final am desenat un curcubeu cu pensulele lui Lukáš. Mi se parea prea alb imaculat, asa ca l-am "mazgalit" putin.
Sa aveti pofta,
Nico
Sa aveti pofta,
Nico
Nico draga, am citit cu emotie postarea ta. Stiu cum este asteptarea... atunci cand urmeaza sa vina pe lume un copil. Ai o familie frumoasa si doi copilasi minunati. Va doresc din tot sufletul sa cresteti mari,sanatosi si fericiti iar voi sa va bucurati unul de altul si de cele doua minuni pe care Dumnezeu le-a adus in vietile voastre.
RăspundețiȘtergereLa multi ani Maria, fie ca viata sa iti aduca bucurii multe si impliniri nenumarate!
Mult succes bobocelului la gradinita!
Nico, ai pregatit un tort deosebit de frumos. Cred ca a fost o mare bucurie pentru cei mici si nu ma indoiesc ca a fost delicios. Felicitari! Esti o mamica de nota zece! Te imbratisez cu drag, Antonia.
Antonia, iti multumesc pentru cuvintele frumoase, si pe mine m-au emotionat. Multumesc si pentru urarile adresate micutei mele. Sa ne dea Dumnezeu sanatate si putere la toti sa ii vedem adulti. Altfel, toate cele bune si frumoase. Nico.
RăspundețiȘtergereLa multi ani frumosi si sanatosi Maria ! La multi ani si voua, santeti o familie frumoasa si minunata ! ne bucuram ca v-am cunoscut:) Draga Nico, ce pot sa spun decat ca esti o mama deosebita, o minunata povestit-oare si o persoana speciala si draga mie (dar si despre sotul tau pot spune ca este un "om pe cinste" eu si Teo,ne amintim cu drag de voi si de excursia la Roma...) Tortul arata foarte frumos, iar culorile ti-au iesit minunat, tare mult imi place ! Sant convinsa ca cei mici au fost extaziati !
RăspundețiȘtergereInca o data La multi ani !
Bun Lia. Inainte de toate vreau sa stii ca si noi ne amintim cu mare drag de voi si de aceea in viitor cu siguranta vom trece sa va salutam. Multumesc frumos pentru urarile adresate "tizei" tale, sa ne ajute Dumnezeu sa ii vedem mari si frumosi. Lukas a mancat din tort in fiecare zi cate o felie babana pana l-am terminat. Chiar este bun, nu ma asteptam sa imi placa asa mult, sincer. Asta vorbeam si cu sora mea, ca l-am mancat de fiecare data cu pofta si nu ne-am saturat. Salutari simpaticului Teo! Va imbratisam, NTLM(Nico Tibor Luky Maria)
Ștergere”Ma intorc” la postarea ta pentru ca maine este o zi speciala: sarbatoarea Sfintei Maria. Am dorit sa ii spun micutei si frumoasei tale Maria inca o data LA MULTI ANI alaturi de voi!
RăspundețiȘtergereMultumesc Antonia. Sanatate si voua, Nico.
ȘtergereLa multi ani, Maria, sa fii sanatoasa, fericita si norocoasa! Super tort ti-a pregatit mami, as da orice pentru o felie curcubeu...arata nemaipomenit! pupici
RăspundețiȘtergereMultumim Liana. Te asteptam pe la noi si facem repede un tort cu mare placere. Pupici, Nico
ȘtergereAm incercat tortul. Foile au iesit "branzite". Sigur e specificat totul in reteta?
RăspundețiȘtergereBuna seara! Nu inteleg cum au iesit branzite foile...daca citit cu atentie reteta la inceputul ei am precizat ca:"Am incercat inainte cu unt la temperatura camerei cum este precizat in reteta si datorita faptului ca prin mixare raman particule mici de unt, la coacere acestea se tranforma intr-o multime de gaurele minuscule. Nu mi-a placut aspectul acestui blat si prin urmare am refacut cu unt topit." Daca va referiti la acest aspect, a fost precizat, alte probleme nu vad cum ar aparea avand in vedere ca este totul explicat foarte amanuntit. O seara frumoasa va doresc, Nico
Ștergere