PAINE SI ALUATURI

PAINE PENTRU SANDWICH CU MAIA



     Astazi o sa va prezint o reteta de paine cu maia. Pot sa va spun ca pe data de 24 ianuarie 2013 se nastea maiaua mea pe nume Alex. Am avut noroc, i-am aratat toata dragostea mea si dorinta mea de a face paine cu maia, de aceea mi-a reusit din prima si astazi deja am grija de doua borcane cu maia: una alba pentru painile albe si una de secara pentru painile de secara.
   Cred ca nu mai este un secret pentru nimeni numele Codruta Popa si blogul Apa.Faina.Sare. Ea este mentorul meu, pe acest blog am gasit inspiratie si retete explicate atat de bine incat sincer cred ca este imposibil sa nu iti reuseasca retetele. Poate ca nu vor fi atat de perfecte la aspect ca ale Codrutei, dar cu siguranta gustul unic ne va surprinde de fiecare data.

     INGREDIENTE: 400 g faina alba
                                195 g lapte
                                20 g maia alba
                                40 g unt
                                40 g zahar
                                95 g albus de ou
                                5 g sare

     Pentru pregatirea painilor cu maia vom acorda o perioada destul de mare din timpul nostru fata de cele clasice la care acum as putea spune acum ca in doi timpi si trei miscari painea se afla aburinda pe masa.  Asadar, asteptarea este putin mai mare, dar aceste paini merita tot efortul depus.
     Tin sa precizez ca nu am facut fotografii din timpul procesului de pregatire pentru ca initial nu ma gandisem sa pun reteta pe blog. Aceasta painica a fost atat de buna incat mi-am spus ca trebuie sa incerc sa va conving sa incepeti sa faceti paine cu maia. De aceea iata reteta.

     Seara, intr-un castron amestecam 20 g de maia cu 35 g lapte si 65 g faina. Se dizilva maia in lapte si apoi se adauga faina. Amestecam bine, acoperim castronul si lasam sa stea 12 h la 21°C. Maiaua se umfla si va avea mici crapaturi la suprafata.

     A doua zi, in alt vas in care vom framanta, amestecam laptele (160 g) cu albusul, faina (335 g), zaharul si cu maiaua dospita. Acoperim vasul si lasam sa se odihneasca 30 min. Dupa aceea presaram sarea pe deasupra aluatului si mixam pana ce aluatul isi schimba consistenta – destul de repede se intampla aceasta. Vom adauga untul si mixam in continuare pana ce aluatul se desprinde cu usurinta de vas si se intinde fara sa se rupa.
     Intr-o caserola de platic dreptunghiulara, unsa cu putin ulei, punem aluatul si acoperim. Lasam sa stea la temperatura cemerei 2 ore. In acest timp aluatul va creste putin. Dupa cele 2 ore vom impaturi aluatul astfel: apucam partea din dreapta a aluatului (sau stanga, nu conteaza care parte va fi prima) si o petrecem inspre stanga peste aluatul din vas cam 2/3. Acelasi lucru facem si cu partea stanga, petrecem 2/3 din aluat inspre dreapta. Repetam inca odata la fel cu partile de sus si jos ale aluatului si in acest moment acoperim aluatul din nou si il bagam la frigider cu caserola pentru inca 12 ore. Intregul proces de impaturire este prezentat aici foarte bine de Codruta. Atentie, in cazul de fata vom executa numai o singura data impaturirea.

     Dupa 12 ore, scoatem caserola din frigider si o lasam la temperatura camerei 1 ora. Dupa 1 ora rasturnam aluatul pe blatul de lucru infainat si il taiem in 4 bucati egale. Luam pe rand fiecare bucata si o modelam sferic. Dupa ce le modelam pe toate, le luam pe rand din nou si le aplatizam astfel incat sa iasa toate bulele de aer din aluat. Apoi tragem de aluat usor, intinzandu-l in sus incat sa aiba o forma ovala. Rulam aluatul si il asezam in tava cu partea in care se termina rularea in jos. Il asezam in tava in care vom coace painea, tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Langa primul rulou de aluat il vom aseza pe al doilea impaturit dupa acelasi procedeu si asa pana la al patrulea. Acoperim tava cu un prosop si lasam la temperatura camerei (25°C) pentru alte 6 ore. La sfarsit aluatul trebuie sa isi fi triplat volumul si arata ca in fotografia de mai jos:


     Preincalzim cuptorul la 180°C. Introducem tava in cuptorul preincalzit si coacem timp de 40-45 minute. Daca painea se rumeneste prea repede o vom acoperi cu folie de aluminiu pe care o inlaturam cu 5 minute inainte de a scoate painea din cuptor.
     Dupa coacere scoatem painea din tava usor (este foarte fragila) si o ungem pe toate partile cu unt topit. O asezam la racit pe un gratar asezata pe partea laterala. Dupa 10-15 minute o intoarcem pe cealalta parte. Dupa alte 10-15 minute o asezam in picioare si o lasam asa pana la racirea completa.


     Este o paine foarte buna, foarte gustoasa si are un miros imbatator. Am servit-o taiata felii unse cu unt si dulceata de afine, cat si prajita linga un pahar cu lapte.



     In ambele cazuri este la fel de delicioasa si cu siguranta merita tot timpul acordat.

     Sa aveti spor!
     Nico

Nicoleta Grófová

2 comentarii :

Un produs Blogger.