CROATIA

GIBANICA - reteta traditionala croata



     Cu aceasta prajitura inchei saptamana croata unde am fost purtata datorita concursului de pe facebook organizat de Vegeta Romania. A fost o experienta frumoasa cu multe amintiri placute. Ca si din cadrul concursului Delimano si aceste amintiri ma vor urmari multa vreme. Cu toate ca a fost perioada caniculara, am incercat pe cat posibil sa incant juriul cu retete deosebite, retete pe care le-am gatit in weekend. Mi-ar fi placut sa am mai mult timp la dispozitie si mi-as fi dorit ca toate concurentele sa posteze retetele in aceeasi zi.
Am decis ca va fi ultimul concurs si ultima reteta postata pe blog. Voi lua o mica pauza fiind decisa sa imi dedic timpul si energia unui alt proiect. Stiu ca imi va fi greu. Daca dorul de blog nu imi va da si nu imi va da pace ....poate, voi posta retete vechi ce asteapta cuminti sa le vina randul la tipar. Mi-a facut placere sa fiu alaturi de voi toti si sper sa ne reintalnim fericiti si impliniti. Sa aveti parte numai de lucruri bune!





     Gibanica - este o reteta traditionala croata si am facut-o dupa reteta lui Dagmar, tipa cu care m-am imprietenit din Croatia. Prajitura este extrem de buna si din tot sufletul va spun ca o veti hali in timp record.

     INGREDIENTE: 500 g foi de strudel (10 buc foi)

                                Pentru uns foile: 3 oua
                                                         300 g zahar tos
                                                         200 ml ulei
                                                         200 g iaurt sau smantana
                                                         3 linguri de gris
                                                         1 plic praf de copt

                                Umplutura 1: 250 g nuci macinate
                                                     110 g de zahar pudra
                                                     150 ml lapte

                                Umplutura 2: 500 g branza dulce
                                                     2 linguri de zahar tos
                                                     1 plic zahar vanilat
                                                     1 lingurita coaja rasa de lamaie
                                                     50 g stafide
                                                     2 oua

                                Umplutura 3: 5 mere mari
                                                     1/2 lingutita scortisoara
                                                     2 linguri de zahar tos

                                Umplutura 4: 300 g mac macinat
                                                     300 ml lapte
                                                     3 linguri de zahar tos
                                                     un praf scortisoara


     Pregatim amestecul cu care vom unge foile. Ouale le batem spuma cu zaharul. Apoi adaugam uleiul, iaurtul, grisul si praful de copt. Mixam si dam deoparte.

     Umplutura 1: Nucile macinate le amestecam cu zaharul pudra si cu laptele.

     Umplutura 2:  Branza dulce o amestecam cu zaharul, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, ouale si stafidele inmuiate in rom.

     Umplutura 3: Merele le curatam de coaja si le radem pe razatoare. Presaram zaharul, scortisoara si amestecam.

     Umplutura 4: Macul macinat il amestecam cu zaharul, scortioara si laptele.


     Pregatim tava in care vom coace prajitura. Tava mea a fost de 35x27 cm. Daca foile dvs nu sunt de dimensiunea tavii folosite le puteti taia dupa dimensiunea ei. Si eu le-am taiat, iar din doua surplusuri am facut o foaie.




     Tava o ungem cu unt si asezam prima foaie - de preferat una dintr-o bucata. Din amestecul pentru uns foile luam un polonic si il turnam peste foaie. Cu o pensula de bucatarie intindem acest amestec pe toata suprafata foii. Asezam cea dea doua foaie si procedam la fel: turnam un polonic din amestecul de mai sus si apoi il intindem bine. Peste aceasta foaie intindem uniform umplutura de nuci. Daca vi se pare ca este putina sau ca se intinde greu, folositi mana. Cu degetele apasam si incercam sa acoperim cu nuca toata suprafata foii. Acoperim cu o foaie de placinta si procedam la fel ca mai inainte. Dupa ce am asezat cele doua foi, peste ele vom turna umplutura de branza cu stafide. Repetam operatiunea cu cele 2 foi unse fiecare cu un polonic din amestecul pentru uns si apoi asezam merele rase. Alte doua foi si la final ultima umplutura va fi cea de mac. O acoperim cu doua foi, ultimele doua, deasemenea lipite intre ele cu amestecul de mai sus. Amestecul ramas se va turna pe suprafata ultimei foi. Cu o furculita sau un cutit intepam prajitura din loc in loc.


     Coacem prajitura in cuptorul incins la 170°C pentru 40 minute. Ultimele 5 minute mutam cuptorul pe functia grill pentru a obtine o culoare aurie la suprafata prajiturii. Daca vise pare ca prajitura are tendinta de a se arde datorita cuptorului, puteti sa o acoperiti cu folie de aluminiu in timpul coacerii. Asa era specificat si in reteta originala. Descoperiti prajitura in acest caz numai la final.
     Lasam sa se raceasca, taiem si servim. Este absolut delicios si este una dintre cela mai bune prajituri facute in ultima perioada de timp. Va rog sa tineti cont si de faptul ca prajitura trebuie sa fie suculenta si nu uscata.




     Sa aveti succes,
     Nico


Nicoleta Grófová

8 comentarii :

  1. Prajitura asta trebuie sa fie nemaipomenit de buna !!! Are de toate in ea , asa ca este imposibil sa nu placa....
    Si cum sti , draga Nico, eu fac multe din retetele tale, asa ca si aceasta intra la categoria DE FACUT !!!
    Multumesc mult de tot pentru tot ceea ce faci si te rog din suflet sa NU ne parasesti !!!
    Chiar daca lucrezi la un alt proiect....ai nenumarate retete ce nu au apucat sa fie postate pe blogul tau, pe care eu si celelalte prietene ale tale, le asteptam cu bratele deschise....
    Nu ne uita, te rog !!!!
    Te imbratisez si te tzuc cu mare drag ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sidy draga mea, prietenia ta ma bucura si mai ca mi-au dat lacrimile. Am vazut din comentariile tale, din fotografiile postate de tine pe facebook de pe la intalnirile gustoase si stiu ca esti o doamna deosebita cu un suflet mare. Iti multumesc din suflet si tin sa te anunt....nu vroiam sa iti zic inca, dar iti spun acum....voi venii la Oradea peste cateva saptamani cind venim acasa si sper sa ne vedem macar la o cafea. Nu voi avea mult timp, dar ca sa iti dau o imbratisare sigur imi gasesc. Sarutmana draga Sidy. Sa ne vedem cu bine, Nico

      Ștergere
  2. NICO....m-au apucat frigurile cand am citit vestea !!!!
    Cu mare drag si cu bratele deschise , te astept !
    Am sa-ti trimit nr meu de telefon....
    Te tzuc cu drag !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sidy, saptamana viitoare sunt deja in concediu si vorbim pe facebook. Voi dormi in Oradea, deci a doua zi ne vedem la cafea. Numai bine pana atunci, Nico

      Ștergere
  3. Interesanta si aromata prajitura! Ma tenteaza sa incerc si eu minunatia asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paula, daca o vei incerca vei fi multumita. Spor iti doresc, Nico

      Ștergere
  4. Gibanica (Serbian Cyrillic: Гибаница, [ɡibaŋitsa]) is a traditional pastry dish from Serbia popular all over the Balkans. It is usually made with white cheese and eggs. Recipes can range from sweet to savoury, and from simple to festive and elaborate multi-layered cakes.[1 (source: vezi Wikipedia)
    Ce ai facut aici este Prekmurska gibanica, o specialitate din Slovenia, din regiunea Prekmurje.
    Oricum, multumesc pentru reteta, spor si veselie in bucatarie. Ai nota 10 plus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Va multumesc frumos pentru completari. Reteta de fata am preluat-o de la o fata care locuieste in Croatia si tot ea mi-a spus ca este specifica Croatiei. Probabil se mai regaseste si in bucatarie altor popoare din Balcani. Indiferent cui apartine reteta de fata, prajitura este foarte buna si merita din plin incercata. Sa aveti o zi frumoasa, Nico

      Ștergere

Un produs Blogger.