CARNE SI MANCARURI CU CARNE

SVITAK VELI JOŽE - reteta traditionala croata



     "Svitak Veli Jože", in traducere "Rulada Veli Jože" este un fel de mancare care este pregatit in Istria din cele mai vechi timpuri. De atunci se pregateste aproape intotdeauna la ocazii speciale.
     "Veli Jože" vine de la numele unui erou national, personajul pricipal al romanului Veli Jože scris de Vladimir Nazor in 1908. Veli Jože a devenit in timp un simbol al insulei croate Istria, si de aici a fost imprumutat pana si in gastronomie. Ce au in comun rulada de fata si Veli Jože nu as sti sa va spun. Indiferent de legatura, rulada este extrem de gustoasa.

     INGREDIENTE: 800 g cotlet de porc
                                80 g carne tocata de vitel sau de vaca daca nu gasiti
                                60 g sunca prosciutto
                                60 g branza de oaie
                                30 ml coniac
                                2 lingurite de Vegeta Naturella
                                20 g faina
                                100 ml vin alb
                                100 g rosii taiate cu oregano si busuioc Podravka (sau suc de rosii)
                                80 g ceapa verde
                                15 g pesmet
                                10 g patrunjel
                                2-3 catei de usturoi
                                60 ml ulei de masline
                                1 ou
                                un praf nucsoara
                                sare si piper dupa gust
                                500 g penne rigate Podravka sau alte paste

     Intr-un castron amestecam carnea tocata de vitel (am folosit de vaca, vitel a fost imposibil sa gasesc), oul, branza de oaie rasa, sunca taiata cubulete, patrunjelul tocat, pesmetul, nucsoara si coniacul. Se amesteca totul bine si umplutura este gata.


     Cotletul de porc il taiem in interior, pe jumatate, fara a sectiona si capetele laterale ale acestuia. In acest fel vom obtine o deschizatura in bucata de carne. Aici vom folosi umplutura de mai sus. Dupa ce umplem cotletul cu amestecul de carne tocata, cu ajutorul unor scobitori inchidem acea taietura. Avand o bucata de carne destul de mare mi-a fost imposibil sa le folosesc, deci l-am cusut cu ata.


     Imbracam cotletul in faina si il prajim in uleiul incins.


     Dupa ce s-a rumenit pe toate partile il scoatem pe o farfurie si punem la prajit ceapa taiata rondele. Cind devine aurie, adaugam faina (20 g) si prajim putin. Punem conserva de rosii, usturoiul tocat marunt, vinul, Vegeta Naturella, sare si piper. Adaugam apa cat sa fie cotletul acoperit pana la jumatate de lichid. Lasam acoperit sa fiarba la foc domol pentru 2 ore. Din cand in cand este bine sa amestecam si sa intoarcem bucata de carne pe partea cealalta.
     Cind carnea este frageda, scoatem din nou bucata de carne pe o farfurie si cu un mixer vertical pasam sosul ramas in oala. Inapoiem carnea in cratita si acum nu ne mai ramane decat sa servim.


     Servim cu paste fierte, in cazul meu penne si cu o salata de ridichi rosii.



     Sa aveti pofta,
     Nico

Nicoleta Grófová

6 comentarii :

  1. Mmmm, cred ca estre un adevarat deliciu preparatul asta!

    RăspundețiȘtergere
  2. WOw...nu am incercat niciodata o reteta croata...chiar sunt foarte curioasa cum va iesii...multumesc frumos pentru pont...o zi placuta va doresc:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-am trezit interesul cu reteta mea. Daca vei incerca retete croate vei fi placut surprinsa. O zi frumoasa si tie, Nico

      Ștergere
  3. Waw,,,,cat de bun trebuie sa fieeeeeeee !
    Dar,,,deja gandul meu sare la alte minunatii...cum ar fi umplut cu ,,,,carne de nici ???
    Deja inghit in sec Nico draga.....
    Te tzuc cu mult drag !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sidy draga mea, tu inghiti in sec si nici nu ai gustat...eu sunt la servici si ma doare capul de pofta deja...numar minutele pana plec...am o foame si o pofta imensa de tot ce avem acasa gatit croat. O zi frumoasa si tie, Nico

      Ștergere

Un produs Blogger.