CROATIA

JUHA S JEČMENOM KAŠOM I POVRĆEM - reteta croata



     Avand in vedere ca intregul meu weekend a fost ocupat cu bucataria croata, ce altceva puteam sa ofer familiei mele decat o ciorba croata? Zis si facut. Cind am gasit aceasta ciorbita am zis ca este tocmai ce cautam. Mi-a placut foarte tare combinatia de ingrediente folosite; si in final, aveam si o punga de orz "made Podravka" pe care era musai sa o folosesc daca tot sarbatorim Podravka si Croatia.
     Reteta in traducere ar fi "Ciorba cu orz si legume" si este o ciorba total diferita de cea pe care o cunoastem din bucataria romaneasca. Cu toate acestea, pentru mine nu a fost cu mult depasit conventionalul - si bucataria slovaca este destul de diferita de cea romaneasca, deci noua ne-a placut.

     INGREDIENTE: 1 ceasca de orz
                                3 cani de apa calda
                                50 g prosciutto
                                50 g bacon
                                1 ½ l supa de legume obtinuta din Vegeta Naturella
                                3 linguri ulei de masline
                                2 morcovi
                                1/2 radacina de telina
                                1 praz
                                1 foaie de dafin
                                1 crenguta mica de rozmarin
                                sare si piper dupa gust
                                parmezan ras


     Orzul il spalam (ca si pe orez) si il punem la inmuiat in apa calda pentru 20-30 minute. In mod normal ar trebui sa se umfle putin. Dupa ce s-a inmuiat il spalam iar in cateva ape.


     In acest timp pregatim legumele: morcovii ii curatam si ii taiem cubulete, prazul il taiem rondele, iar telina curatata am ras-o pe razatoare.
     Cele doua tipuri de sunca le taiem fideluta.




     In oala in care vom fierbe ciorba pregatim supa de legume folosind Vegeta Naturella. Am adaugat conform indicatiilor de pe plic cate o lingurita de Vegeta (3 g) la fiecare 250 ml de apa.
     In supa de legume punem la fiert orzul inmuiat. Lasam sa fiarba 15 minute la foc mediu dupa care adaugam legumele, baconul si prosciutto, uleiul de masline, crenguta de rozmarin si foaia de dafin.


     Lasam sa fiarba la foc domol pana legumele incep sa se inmoaie. Dupa fierbere recomand sa scoateti crenguta de rozmarin; acesta este foarte aromat. Adaugam sare si piper dupa gust si putem servi. Servim cu parmezan ras.






     Pofta buna!
     Nico


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.