DULCETURI SI COMPOTURI

COMPOT DE PRUNE



     Nu am pregatit niciodata compoturi pentru familia mea....nu pentru ca ar fi ceva extrem de complicat; explicatia este simpla ca buna ziua: de compoturi se ocupa mama. La intoarcerea din Romania de saptamana trecuta am primit si niste prune, pe care intre noi fie vorba le vedeam deja cum vor zace prin bucatarie si nimeni nu le va manca. Acesta a fost motivul pentru care m-am hotarat numai decat sa le transform intr-un compot delicios. Un apel repede catre mama (pe Skype) pentru reteta....si iata ce mi-a iesit.




     INGREDIENTE: prune sanatoase
                             zahar tos
                             apa calduta
                             borcane curate si capace noi

     Reteta este foarte simpla. Umplem cam 2/3 din fiecare borcan cu prune spalate si curatate de codita. Cate prune avem, atatea borcane de compot vom face.
     In fiecare borcan vom adauga cate 4 linguri cu zahar.


     Umplem borcanele cu apa calduta si capsam sau infiletam capacele.


     Vom pune borcanele cu compot la fiert intr-o oala cu apa. Am folosit o oala speciala pentru sterilizat conservele si din momentul in care temperatura in oala a ajuns la 100°C am mai fiert compotul inca 20-25 minute.


     Daca nu aveti o astfel de oala, cu siguranta din momentul fierberii apei din oala mai mentineti compotul pe foc inca 20-25 minute. Borcanele cu compot le puteti lasa la racit in oala cu apa in care au fiert sau le puteti scoate din oala asa fierbinti si le lasati la racit infasurate in paturi groase. In general procedez ca in varianta 2, insa anul acesta din cauza oboselii le-am lasat pana a doua zi in oala din imagine. Dimineata le-am scos si fiind caldute le-am invelit preventiv cu o patura groasa si le-am lasat acolo pana la racirea completa.


     Am desfacut un borcan sa vedem ce gust are si sa fac fotografii. "Este super bun" - cum spune si Luky. Imi amintesc ca pe vremea liceului imi placea la nebunie compotul din orice fructe si stiu ca il denumisem "licoarea vietii". In vremuri de restriste era cel mai bun dulce pe care il aveam la dispozitie si pe care il consumam cu o placere imensa. Astazi, compoturi nu prea mai mananc...de ce oare?, nici eu nu stiu. Totusi, cind am desfacut compotul de fata am simtit aceeasi placere si pofta imensa din vremea liceului si mi-am dat seama cat mi-a lipsit "licoarea vietii".


     Sa aveti pofta,
     Nico





Nicoleta Grófová

6 comentarii :

  1. Răspunsuri
    1. Ai dreptate draga mea, delicios in ambele variante. Multumesc de vizita. Nico

      Ștergere
  2. Bun de tot compotul tau Nico...iti vei reaminti de tarisoara ta cand il vei savura....
    O toamna lunga si frumoasa sa ai !
    Te tzuc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Sidy, ma bucur sa te regasesc. Deja astazi sunt la servici...dupa concediu si mi-ar prinde bine un compot de prune. Toate cele bune si tie, Nico

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Nu neaparat, cred ca daca umpleti borcanul cu prune nu au unde se ridica, deci nu trebuie. Sanatate! Nicoleta

      Ștergere

Un produs Blogger.