Bun gasit,
Nu am auzit niciodata pana acum…poate spre rusinea mea…de dulceata din fructe de soc. Tocmai de aceea muza mea dulce, Violeta, a facut aceasta dulceata si m-a ispitit cu ea. Nu sunt o asa mare pofticioasa, dar cind am citit despre cat de sanatoase sunt aceste fructe am hotarat sa incerc si eu reteta. Ma bucur pentru decizia luata, dulceata de fata este foarte fina, usor aromata cu vanilie si are un gust nemaipomenit. Cu siguranta nu trebuie sa va lipseasca din camara.
INGREDIENTE: 1 kg de fructe de soc
1 kg de zahar
1 lingurita sare de lamaie sau zeama de la o lamaie
3 lingurite rase zahar vanilat
Se rup fructele de soc de pe ciorchine si se spala in cateva ape folosind o strecuratoare.
Intr-o cratita curata (folosesc numai vase in care nu am fiert decat creme sau am preparat alte gemuri sau siropuri) vom pune bobitele de soc si zaharul. Le amestecam putin cat sa fie zaharul distribuit uniform, acoperim si lasam la loc racoros pana a doua zi.
A doua zi punem la fiert dulceata. Fierbem pe foc mic pana se topeste zaharul. Adaugam sarea de lamaie si zaharul vanilat si fierbem inca 30 minute. In acest timp ne pregatim borcanele. Le spalam si le dam la cuptor pentru a le usca si pentru a fi caldute in momentul in care le vom umple cu dulceata.
Cind este gata dulceata o turnam fierbinte in borcane si le inchidem imediat. Cel putin eu asa am procedat, insa imi amintesc de la mama mea ca niciodata nu turna dulceata fierbinte in borcane. In mod normal dulceata nu fermenteaza, deci se poate pune la borcan si dupa ce s-a racit. Etichetam borcanele cu data fabricatiei si le indepozitam in pivnita sau camara.
Pofta buna,
Nico
PS: Violeta, am facut reteta ta...chiar daca nu pare. Am un obicei foarte prost sa citesc numai ingredientele si sa ma apuc de lucru. Asa se face ca am amestecat zaharul cu fructele....si caut sa vad cind le pun la fiert....surpriza...din apa si zahar se facea sirop. Faptul era consumat, deci am pregatit reteta ta putin altfel. :)
Hi, hi, important este ca a iesit gustoasa si ca a fost pe placul vostru, asa ca nu mai conteaza in ce ordine ai pus ingredientele! Arata tare bine, ma bucur ca ai incercat-o :)
RăspundețiȘtergereCorect, ai dreptate in final...chiar este foarte gustoasa, sincer nu ma asteptam mai ales ca nu remarcasem si nu auzisem niciodata de aceste fructe de soc pana la tine. Te pup si multumesc pentru reteta.
Ștergerestie cineva de ce dulcetata mea este amara?
RăspundețiȘtergereNu stiu de ce ar fi amara...sigur ati cules fructe de soc si nu altceva? Am inteles ca multe persoane refuza aceasta dulceata de teama de a nu culege altceva in loc de fructe de soc. Dulceata mea este prima oara cind o prepar si nu este amara. Ma gandesc ...sa nu fi folosit fructe de soc care sa fi inceput sa se stafideasca...nu stiu. Sincer nu ma pot ajuta, nu m-am intalnit cu acest aspect. Numai bine, Nico
ȘtergereNu am cont da sunt Bita Doina de pe FB. Si eu fac pentru prima oara aceasta dulceata. Ma uit la retetele voastre fetelor caci vreau sa ramana fructele intregi. Spui ca este foarte gustoasa. Eu chiar nu stiam cum va iesi la gust deoarece fructele in sine, nu sunt aromate, dar stiu ca sunt foarte sanatoase, pentru a fi consumate. Vad ca ti-au ramas bobitele integi, nu s-au sfaramat, Acum ma apuc si eu de cantarit si pus zaharul, si le las la rece pana maine si le fierb maine. Oare cateva cubulete de coaja de lamaie le-ar da u gust mai placut? sau iese aromata si gustoasa doar asa, cu fructele, zaharul si vanilia?
RăspundețiȘtergereBuna ziua doamna! Bobitele in dulceata raman intregi, nu se sfarama. Acum depinde cat de groasa o doriti, daca o fierbeti mult probabil se vor farama usor, nu stiu. Legat de coaja de lamaie eu zic sa nu adaugati sa nu aiba un gust prea puternic de lamaie apoi. Cu zaharul vanilat are o aroma usoara de vanilie si este foarte delicata. Sincer, aceasta dulceata ne-a placut foarte tare si este extrem de buna. Va recomand atentie in culegerea fructelor de soc pentru ca am inteles ca este o planta asemanatoare la frunze si fructe cu socul care este toxica. Nu am vazut asemenea planta, am auzit asta aici la slovaci. Eu am cules fructele din pomii din care primavara culeg florile. Deci atentie maxima la culesul fructelor de soc. O zi frumoasa va doresc, Nico
Ștergereda eu am planta acea in ograda la mine si in legatura cu socul planta aceia nu are tulpina ca oare care pom eu am cel putin 60 de soci unde stau va multumesc Mayer
RăspundețiȘtergereBuna ziua. Va multumesc frumos pentru detalii. Asa cum am precizat, nu cunosc detalii, numai am auzit-o pe nasa copiilor mei vorbind despre asta si m-am gandit Doamne fereste sa nu creez cuiva probleme cu reteta mea. Toate cele bune va doresc, Nico
ȘtergereAtentie mare:socul este copac, ca si alunul, nu planta joasa.Ceea ce seamana cu socul este BOZ, inrudita cu matraguna si este toxica.Si desigur amara.Atentie sa nu confundati boz ul cu socul sa va nenorociti.
ȘtergereSincera sa fiu si eu tot la ea ma gandeam...ca, cu ea poate fi confundat socul; dar in acest caz, clar este diferenta intre soc si boz. Imi amintesc ca in copilarie ne spuneau bunicii ca nici animalele sa nu le lasam sa pasca boz ca este toxic. Cred ca aveti dreptate, dar totusi cred ca cine vrea sa incerce aceasta dulceata are un loc sigur de unde a cules soc si ulterior poate culege si fructele lui. Va multumim pentru completare.
ȘtergerePana acum nu am avut parca curajul de a face si dulceata din soc,ci doar o socata delicioasa pentru zilele calduroase de vara,dar acum mi-ati dat un imbold,deci dau fuga la marginea gradinii pentru a culege fructele care au scapat dupa ce am cules florile.Multumesc pentru idee.
RăspundețiȘtergereSa aveti spor! Va multumesc frumos si eu pentru mesaj. O zi minunata va doresc, Nico
Ștergeream incercat si eu reteta, mi-a iesit foarte buna
RăspundețiȘtergereMa bucur nespus ca ati fost multumita de rezultat. Toate cele bune, Nico
ȘtergereSFAT: Bobitele se aleg de pe ramurele folosind manusi. Se prind usor de cauciucul manusilor si vin repede jos.
RăspundețiȘtergereIn general,la orice fruct, daca faci siropul din zahar si apa fiert pana se leaga si atunci adaugi fructele iese dulceata; daca pui de seara fructele cu zahar si a doua zi le fierbi, iese gem. Diferenta e ca gemul iese mai gros, nu are apa ci doar siropul lasat de fructe, se apropie mai mult de o pasta, pe cand dulceata e un sirop legat in care plutesc fructele. Pt a se prezenta uniform (sa nu se separe fructele de zeama la gem si sa nu se adune fructele la suprafata la dulceata), cand stingem focul acoperim cratita cu un prosop udat bine cu apa rece si stors, cam pt 15-20 minute.
RăspundețiȘtergere