Capsunile sunt fructe de sezon parfumate si gustoase, cu o multitudine de beneficii terapeutice si nutritive. Ne incanta simturile cu aroma, gustul si culoarea lor, fiind un adevarat simbol al bogatiei si frumusetii verii. Pot fi consumate ca atare, in stare proaspata sau sub foma de inghetata, dulceata, compot etc.
Capsunile contin o cantitate mare de vitamina C, E, B1, B2, B6, K, PP, antioxidanti (fenoli-antocianine si elagitanine) si acid folic (indispensabil pentru femeile gravide, deoarece contribuie la dezvoltarea fatului). De asemenea, capsunile contin fier, calciu si magneziu, dar si fibre, care usureaza procesul de digestie. Gratie acestei compozitii, ajuta la mentinerea integritatii tesuturilor, a unghiilor si parului, dar si a sanatatii pielii.
Capsunile asigura buna functionare a sistemului nervos, intaresc oasele si dintii, cresc imunitatea organismului, au efect antibacterian si protejeaza inima si vasele. Totodata, capsunile au proprietati antitumorale (reduc riscul aparitiei cancerului gastro-intestinal), diuretice (scad tensiunea arteriala, favorizeaza eliminarea acidului uric, a toxinelor si a excesului de colesterol) si antiinflamatoare. Ofera protectie impotriva degenerescentei maculare, tonifica si vitaminizeaza organismul, fiind benefice in anemii, astenie si insomnii. De altfel, capsunile stimuleaza vezica biliara si contin putine zaharuri, dar si vitamina E, care este hipoglicemianta. Pot fi consumate si de persoanele care au diabet, dar in cantitati mici. Capsunile sunt excelente in curele de slabire, deoarece au in compozitie apa, in proportie de 90% si au putine calorii, inducand senzatia de satietate.
Atentie, desi sunt delicioase, capsunile pot fi un aliment alergen, provocand urticarie. De aceea, este bine sa nu fie consumate de copiii sub 4 ani si de persoanele cu predispozitie la alergii.
Avand in vedere toate aceste beneficii m-am gandit sa incerc sa usuc capsuni pentru iarna, sa le folosesc la decorarea dulciurilor sau de ce nu sa le mancam asa pur si simplu, sunt absolut delicioase. Cind i le-am aratat unei prietene, mai mai sa raman fara ele dupa vizita ei!
Uscarea sau deshidratarea capsunilor am facut-o cu ajutorul cuptorului electric din dotare si am procedat asemanator ca si la uscarea ciupercilor. Am studiat putin pe internet acest subiect si am descoperit ca este foarte importanta temperatura la care sunt uscate fructele si legumele. Temperatura poate altera culoarea cat si valorile nutritive ale fructelor si legumelor uscate. Am analizat putin articolele citite si am stabilit ca temperatura optima de uscare a capsunilor mele va fi de 55°C.
Pentru uscare avem nevoie de 1 kg capsuni, hartie de copt si 3 tavi mari de aragaz.
Capsunile din fotografie au fost culese de mine de la o ferma din Ungaria. Fructele folosite pentru uscat trebuie sa fie bine coapte si sa nu fie lovite.
In tavile de aragaz asezam hartia de copt.
Capsunile, in functie de marimea lor, le-am taiat in jumatati daca erau micute si in 3 pe inaltimea lor. Am ales pentru deshidratat numai capsuni de marime medie si cat mai coapte.
Le asezam in tava de aragaz pe hartia de copt.
Introducem tavile in cuptorul incins la temperatura specificata si le lasam la cuptor cu usa intredeshisa. La inceput, am mutat tavile intre ele, prin rotatie, astfel incat fiecare tava in acest proces sa fie atat pe treapta de sus, de jos, cat si pe cea de mijloc din cuptor. Dupa o ora si jumatate le-am intors prima data pe partea cealalta. In acest moment aratau ca in fotografie:
La inceput le-am intors mai rar. Dupa ce incep sa se usuce (sa se zbarceasca), le-am intors cam la fiecare 30-45 minute, de teama ca fiind de dimensiuni diferite, unele dintre ele sa nu se arda. In timp ce le intoarcem si le simtim la mana ca sunt uscate, treptat, incepem sa le adunam pe cele deja uscate, eventual pe cele ramase le mutam in doua tavi astfel incat uscarea sa se faca si mai rapid. Intregul procedeu de uscare a durat aproximativ 12 ore. Poate parea mult, dar timpul zboara repede si daca le punem la uscat de dimineata, seara le avem deja uscate. Capsunile sunt uscate atunci cind le stoarcem intre degete si numai au zeama. Ele nu trebuie sa fie ca scoarta unui copac de uscate. Cind s-au racit le depozitam in doze de sticla inchise ermetic.
Dupa aceasta experienta m-am hotarat sa mergem sa mai adunam capsuni si sa usuc din nou. Ceea ce mi-a placut foarte tare a fost ca si-au pastrat culoarea si mirosul. Daca deschid doza in care le-am indepozitat se revarsa un miros divin.
Sper sa va foloseasca articolul meu si sa va ajute sa realizati si acest tip mai putin cunoscut de conservare a capsunilor.
Va doresc o vara frumoasa si racoroasa,
Nico
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu