SLOVACIA

BABOVKA CU ULEI (OLEJOVÁ BABOVKÁ)



     Babovká este o prajitura sub forma de guguluf specifica Slovaciei. Se intalneste in Austria si Germania din cate stiu, dar pentru mine ea se numeste babovká, aceasta fiind versiunea slovaca. Compozitia ca si structura imi aminteste de checul romanesc. Este o prajitura rapida si gustoasa foarte indragita de cei mici. Deoarece exista foarte multe versiuni ale acestei prajituri, cea de fata avand ulei, este babovká cu ulei.

     INGREDIENTE: 6 oua
                                300 g zahar
                                150 ml ulei
                                150 ml apa rece
                                coaja si zeama de la o lamaie
                                370 g faina
                                1/2 pliculet praf de copt




     Se separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.


     Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc, moment in care adaugam uleiul, apa, coaja si zeama de lamaie. Mixam pana se omogenizeaza compozitia si incorporam faina si praful de copt.


     Prin miscari usoare adaugam albusurile spuma. Turnam compozitia obtinuta in forma specifica de babovká, unsa cu unt si presarata cu faina daca nu este de silicon. Am folosit forma de silicon, deci am sarit acest pas.


     Coacem babovká in cuptorul incins la 180°C pana trece testul cu scobitoarea. Daca la suprafata se rumeneste foarte tare si repede, va recomand sa o acoperiti cu folie de aluminiu.


     Dupa ce se raceste o presaram cu zahar pudra sau o glazuram. Servim alaturi de cafea si de prieteni.











     Sa aveti pofta!
     Nico


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.