SLOVACIA

MARLENKA CU CACAO - VARIANTA 1



    Marlenka cu cacao ... o prajitura de care m-am indragostit de la prima degustare. De fapt sunt indragostita de Marlenka indiferent sub ce forma as consuma-o: clasica, cu cacao sau cu lamaie verde, varianta cea mai noua.
     Varianta clasica a prajiturii Marlenka se gaseste pe blog, motiv pentru care trebuia neaparat sa incerc si varianta cu cacao. Nu o sa stau mult la povesti, o sa incepem sa povestim direct despre reteta.




     INGREDIENTE: Aluat: 300 g zahar pudra
                                           400 g faina
                                           4 linguri cacao
                                           250 g unt
                                           1 lingura bicarbonat de sodiu
                                           3 oua
                                           3 linguri miere de albine
                                           200 ml lapte

                                Crema: 375 g unt
                                             2 cutii lapte condensat

                                Decor: 1 mana de nuci taiate grosier
                                            sos de ciocolata Dr. Oetker


     Prepararea aluatului pentru foi: La bain-marie topim untul si adaugam pe rand mierea, ouale, zaharul pudra, bicarbonatul de sodiu, cacaua si faina. Amestecam si la final adaugam laptele. Se amesteca cu mixerul pana cand compozitia este fina si omogena.


     In acest moment va recomand sa cantariti compozitia obtinuta (aprox.1380 g) si sa o impartiti in mod egal in 3 castronase. De preferat este, ca de la bun inceput, sa cantarim vasul in care vom pregati aluatul, sa notam greutatea vasului si ulterior sa aflam mai repede si mai usor greutatea neta a aluatului.
     Pentru copt am folosit o tava de dimensiuni 35x25 cm pe care am pensulat-o cu apa si in care am pus hartie de copt (in acest fel hartia se va lipi de peretii tavii). Turnam in tava aluatul echivalent primei foi si cu o spatula incercam sa intindem si sa uniformizam aluatul pe toata suprafata tavii. Este o operatiune destul de neplacuta, aluatul poate parea putin si greu de intins, dar nu uitati ca acesta contine bicarbonat de sodiu, deci la coacere isi va marii volumul.


     Coacem foaia in cuptorul incins la 175°C pentru aproximativ 12-13 minute. Si in acest punct am notat ora la care am introdus la cuptor fiecare foaie pentru a fi sigura ca nu ard foile.


     Dupa ce foile se racesc, din fiecare foaie taiem de jur imprejur cate 1 cm. Aceste bucatele de aluat, ulterior le faramitam pentru a obtine un pesmet fin de cacao. Am folosit pentru acesta un minitocator de bucatarie. Aluatul meu faramitat se prezenta astfel:


     Pregatirea cremei: Intr-un castron (cantarit in prealabil) frecam untul moale si incepem sa adaugam treptat laptele condensat. Crema obtinuta (aprox. 1140 g) trebuie impartita in 3 parti egale.


     Asamblarea prajiturii: In tava in care am copt prajitura asezam prima foaie cu fundul in sus. Procedam astfel pentru ca pe aceasta parte se absoarbe mult mai usor din umiditatea cremei si astfel prajitura se va inmuia mai repede.
     Intindem uniform 1/3 din crema obtinuta pe toata suprafata foii, asezam cea de a doua foaie si procedam la fel cu o alta treime din crema. Asezam ultima foaie si in acest moment dam prajitura la rece pentru 4 ore. Daca este nevoie taiem din marginile laterale pentru a le uniformiza.


     Cand prajitura s-a racit, intindem peste ultima foaie crema ramasa avand grija sa pastram putina crema pentru a imbraca prajitura de jur imprejur cu ea. Presaram prajitura cu pesmetul macinat, binenteles ca si pe partile laterale. La suprafata presaram nucile taiate grosier si picuram peste prajitura sosul de ciocolata de la Dr. Oetker. Eu am folosit o alta marca autohtona. In final prajitura noastra arata astfel:


     Lasam prajitura la temperatura camerei cel putin o ora dupa care o dam la rece pana a doua zi cind o putem taia si servi. Cu cat prajitura este mai veche, cu atat este mai buna....parerea mea.















     Sa aveti pofta!
     Nico





Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.