Intr-una dintre duminicile trecute am pregatit acest delicios tort cu mere si mascarpone. De cum am intalnit acesta reteta am hotarat ca trebuie incercata imediat. Combinatia de piure de mere cu vanilie si crema cu mascarpone este excelenta. Presarati cu scortisoara macinata si veti obtine un tort de care nu veti fi dezamagiti!
INGREDIENTE: Blat: 3 oua
90 g zahar
3 linguri ulei
70 g faina
20 g cacao
1 lingurita condimente pentru turta dulce
Crema cu mere: 800 g mere curatate de coaja si samburi
100 g zahar
50-100 ml apa
2 plicuri budinca de vanilie
200 ml apa
Crema cu mascarpone: 250 g mascarpone
1-2 linguri zahar pudra
6 linguri lichior de oua
250 ml smantana pentru frisca
scortisoara macinata pentru decor
Prepararea blatului: Separam albusurile de galbenusuri.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Cand se tin de bratele mixerului, adaugam zaharul si mixam pana cand bezeaua formata devine lucioasa si densa. Incepem sa adaugam galbenusurile pe rand, ulterior uleiul adaugat in fir subtire. La final adaugam faina amestecata cu cacaua si condimentele pentru turta dulce. Omogenizam prin miscari usoare.
Coacem blatul intr-o forma de tort cu diametrul de 20 cm la temperatura de 180°C. Dupa coacere, lasam blatul sa se raceasca in forma dupa care indepartam hartia de copt si curatam forma.
Prepararea cremei cu mere: Merele se curata de coaja si de seminte si se pun intr-un castron in care am adaugat zeama de lamaie. Ulterior le taiem cubulete si impreuna cu zaharul si 50 ml apa le inabusim la foc mic. In functie de tipul de mere folosit vom completa cu restul de 50 ml de apa daca va fi cazul.
Continutul celor doua plicuri de budinca de vanilie se amesteca cu 200 ml apa si se toarna peste merele inabusite. In acest moment, puteti proceda ca mine si mixa pana cand crema devine neteda, sau cu ajutorul unei linguri dam deoparte intr-un castron 4-5 linguri de mere si ulterior mixam. In aceasta situatie crema va contine si bucatele intregi de mere. Orice varianta alegeti, rezultatul va va surprinde placut.
Prepararea cremei cu mascarpone: Mascarpone se amesteca cu zaharul pudra si lichiorul de oua. Ulterior adaugam frisca obtinuta din cei 250 ml de smantana. Omogenizam.
Asamblarea tortului: Blatul se lasa intreg sau se poate felia in doua parti egale. Am ales varianta din urma, nu stiu de ce, mi-a facut mie cu ochiul.
Aseazam prima felie de blat in forma de tort si turnam jumatate din crema de mere. Acoperim cu cealalta jumatate de blat si turnam crema de mere ramasa. Uniformizam.
Peste crema de mere se pune crema cu mascarpone. Din aceasta crema sau din frisca dam deoparte cateva linguri pentru realizarea decorului de la suprafata tortului.
Dam tortul la rece pana a doua zi. Decoram tortul dupa preferinta si il putem servi.
Sa aveti pofta prieteni!
Nico
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu