PREPARATE CRACIUN

TORT GRILAJ CU NUCA SI CORONITA DIN BEZEA (GRILÁŽOVÁ TORTA SO SNEHOVÝM VENCOM)



    “La mulţi ani cu sănătate. Domnul să vă dea de toate. Poate un strop de fericire, poate unul de iubire, poate unul de noroc, poate toate la un loc. La multi ani dragi prieteni!”

     Cu acest tort am intimpinat trecerea dintre ani. Este un tort fin, blat cu nuca si crema de vanilie cu nuci pralinate. Un tort delicios pentru momente deosebite petrecute alaturi de oameni minunati. Reteta este dintr-o revista si sper sa va placa si dvs.

ALTE RETETE DE TORTURI


TORT ARLECHIN

TORT TIRAMISU

TORT DOBOS

     INGREDIENTE: Blat: 6 oua
                                         150 g zahar
                                         150 g faina
                                         50 g nuci macinate
                                         ulei si faina pentru tapetat forma

                                Crema de vanilie: 450 ml lapte
                                                              70 g budinca de vanilie (praf)
                                                              150 g zahar
                                                              400 g unt la temperatura camerei

                                Pentru grilaj: 50 g nuci
                                                       120 g zahar

                                Coronita bezea: 3 albusuri
                                                           125 g zahar pudra




     Pregatirea blatului: Separam albusurile de galbenusuri si pregatim blatul dupa metoda clasica. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, adaugam treptat zaharul si batem pana cand se topeste. Se adauga rand pe rand fiecare galbenus mixand pana se incorporeaza.
     Nucile macinate le amestecam cu faina si le incorporam prin miscari usoare in compozitia de mai sus.
     Forma de tort o ungem cu ulei si o tapetam cu faina. Turnam compozitia blatului in forma si coacem in cuptorul incins la 180°C pana cand intepand blatul cu o scobitoare, aceasta iese curata fara urme de aluat. Lasam blatul sa se raceasca in forma.




     Pregatirea grilajului: Intr-o cratita curata punem zaharul si la foc mic il caramelizam. Amestecam usor cu o coada de lingura...cum fac eu, si cand zharul este topit si caramelul are o culoare frumoasa de chihlimbar, adaugam nucile intregi.
     Pregatim o bucata de hartie de copt pe care o ungem cu ulei si pe care vom turna nucile caramelizate.


     Dupa ce s-a racit se rupe in bucati mai micute si se macina la robot. Krantz-ul obtinut il vom folosi in crema si la decorarea tortului.


     Prepararea cremei: Praful de budinca il amestecam cu 100 ml de lapte pana se omogenizeaza. Diferenta de lapte impreuna cu zaharul se pun la fiert pe foc mic. Cand laptele este caldut se adauga laptele cu praful de budinca si se amesteca continuu pana cand budinca se ingroasa. Se ia de pe foc si se amesteca din cand in cand pana se raceste. In budinca rece (nu de la frigider) se pune untul moale si se amesteca cu mixerul. Ulterior se adauga 3/4 din cantitatea de nuci pralinate macinate.


     Pregatirea coronitei din bezea: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Treptat se adauga zaharul si se mixeaza pana cand se topeste si nu se mai simte in bezea. Cu ajutorul unui pos se spriteaza bezeaua pe hartia de copt folosind duiurile cu modelele care ne plac. Pe acest capac putem aseza 3 pana la 6 lumanari pastile. De jur imprejurul lumanarilor decoram frumos, ulterior inainte de uscarea coronitei aceastea se scot.
     Incindem cuptorul la 100°C folosind treapta cu convectie (ventilatie) si asezam tava cu coronita in mijloc. Coronita trebuie uscata fara a-si schimba culoarea, dupa uscare se desprinde cu usurinta de pe hartia de copt.




     Asamblarea si decorarea tortului: Blatul se taie in 3 parti egale. Pe platou asezam prima felie de blat.


     Blatul l-am insiropat cu sirop caramel pregatit din 150 g zahar si 250 ml apa. Caramelizam zaharul, punem apa si lasam la foc mic pana se topeste caramelul. Peste blatul insiropat punem 1/3 din crema si o intindem pe toata suprafata uniform. Asezam urmatoarea felie, insiropam, punem crema iara,


si la final ultima felie de blat. O insiropam si invelim intreg tortul cu crema ramasa. Pe margini tortul il imbracam cu nucile pralinate macinate.


     Dam tortul la rece pana a doua zi. Inainte de servire se aseaza coronita din bezea peste tort. Optional o puteti decore si perle argintii. In locurile destinate lumanarilor pastile se aseaza acestea. Tortul se taie foarte usor cu ajutorul cutitului fierastrau (cel pentru taiat painea).





     Nu va lasati intimidati de reteta lunga si nesfarsita, tortul este foarte bun si se face mult mai rapid decat pare la prima vedere.

     La multi ani! Sa aveti un an minunat!
     Nico


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.