PREPARATE CRACIUN

COSULETE CU VISINE


     Reteta acestor cosulete cu visine apartine soacrei mele, este o reteta de familie ramasa de la dumneaei. Sunt destul de migaloase si pe tot atat de gustoase. De aceasta data sotul meu m-a rugat sa le pregatesc si tot el  m-a si ajutat inca de la pregatirea cojilor si pana la glazurarea cosuletelor. Acum cand scriu reteta si ma uit inapoi, parca nu mi se mai par atat de migaloase. Indiferent de ceea ce v-am povestit, cu siguranta merita incercate.

     INGREDIENTE: Aluat: 380 g faina
                                             130 g zahar pudra
                                             200 g margarina
                                             1 ou
                                             1 pliculet zahar vanilat
                                             1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
                                             coaja rasa de la o lamaie

                                  Crema: 100 ml rom
                                               150 g piscoturi rotunde
                                               700 ml compot de visine fara samburi (1 borcan)
                                               250 g unt sau margarina
                                               1 lingura cacao
                                           
                                               ciocolata de menaj pentru ornat
                                               gem de coacaze
                                               jumatati de nuca intregi, atatea buc. cate cosulete avem
                                               forme cosulete, rotunde, aprox. 60 buc.(diametru 6 cm, inaltime 2 cm)




     Pentru pregatirea acestei retete avem nevoie de 60 buc. cosulete. Spun saizeci, pentru ca din ingredientele prezentate ies exact saizeci de cosulete. In Romania, am cautat astfel de forme si am gasit ceva asemanator pe acest sait. Asa ca dupa gustul fiecareia, puteti incerca si cu alte tipuri de forme si ma gindesc ca nu se intimpla nimic deosebit, daca nu vor iesi cosulete si vor fi de exemplu, barcute. Singura diferenta, in functie de marimea si inaltimea formei, va fi ca nu veti avea saizeci bucati ci patruzeci sau mai multe.




     Pregatirea cojilor pentru cosulete: Se pregateste aluatul din toate ingredientele. Se amesteca bine, apoi se da la rece aproximativ o ora. Formele se ung cu ulei, apoi fiecare forma o tapetam cu aluatul pregatit. Intindeti foarte bine aluatul pe forma. Stratul de aluat trebuie sa fie destul de subtire, pentru ca la coacere de la bicarbonat aluatul va creste si in final nu va ramane foarte mult spatiu pentru umplutura.


     Cosuletele le punem in tava de la aragaz si le coacem la 180°C pana se rumenenesc frumos. Cojile de cosulete le scoatem din forme cat sunt inca caldute, cu atentie sa nu le distrugem. Cea mai buna metoda este sa batem cu ele pe un fund de lemn pana se desprind si cad singure din forma. Aceste coji se pot pastra pina la 2 luni neumplute, si pina la 6 luni in congelator. Este o prajitura care cu trecerea timpului devine mai gustoasa. Asadar, cojile le putem pregati cu 2-3 saptamini inainte de sarbatori si le putem umple in saptamina cu pricina.




     Pregatirea cremei: Piscoturile le amestecam cu romul si cu 4-5 linguri din zeama compotului de visine. In continuare vom zdrobi piscoturile cu o furculita pina cand obtinem o pasta omogena.
     In Slovacia la pregatirea prajiturilor se foloseste rom, bautura ce contine alcool, si nu esenta de rom ca la romani. Va recomand sa procedati la fel, daca doriti gustul autentic al prajiturii. Diferenta gustului va fi considerabila.
     Untul sau margarina o frecam bine cu zahar pudra dupa gust si cacao. Cele doua compozitii, cea de piscoturi de mai sus si cea de unt se amesteca rezultand crema finala.




     Umplerea cosuletelor: In fiecare coaja punem 1/2 lingurita gem de coacaze (folositi un gem putin acrisor si nu foarte dulce) si cu acesta ungem fundul cosuletului. Apoi in fiecare cosulet punem 2-3 visine din compot fara samburi (scurse in prealabil de zeama in exces). Cu ajutorul unui cutit am umplut cosuletele cu crema; le-am nivelat frumos la suprafata.
     Am topit ciocolata de menaj si am scufundat fiecare cosulet in ciocolata topita cat sa le acopere suprafata. Se decoreaza imediat cu o jumatate de nuca.






     PS: Aceasta reteta a fost pentru prima data postata pe saitul www.gustos.ro AICI. De aceea imi rezerv dreptul de a efectua modificari retetei originale de pe saitul mentionat. Va multumesc!


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.