PIZZA

PIDE CU BRANZA (PEYNIRLI PIDE)



     Pide cu branza este o reteta autentica turceasca. Seamana cu pizza, dar fiind de provenienta turceasca se servesc cu ayran. Reteta ayran-ului se gaseste pe blog aici. Aceste pide au fost foarte bune, daca branza de balcani nu ar fi asa scumpa, le-as face saptamanal.

     INGREDIENTE: Pentru aluat: 20 g drojdie
                                                       2 1/4 cana faina
                                                       1 cana lapte
                                                       1 lingurita zahar
                                                       2 linguri ulei de masline
                                                       1 1/2 lingurita sare
                                                       3 linguri iaurt

                                  Pentru umplutura: 300 g branza
                                                                1 legatura mare de patrunjel verde
                                                                1 ou
                                                                piper negru macinat
                                                                100 g parmezan ras
           
                                  iaurt pentru uns

                                  ulei de masline
                                  1 catel de usturoi zdrobit


     Pregatirea aluatului: Laptele il incalzim usor, adaugam zaharul si faramitam drojdia. Lasam la loc cald pentru 10 minute. Intre timp, intr-un castron amestecam faina cu sarea. In mijloc facem o gaura si adaugam maiaua, uleiul de masline si iaurtul la temperatura camerei. Cu mainile framantam un aluat nelipicios (aprox. 10 minute). Cand aluatul se desprinde de pe marginile castronului il ridicam din castron, turnam putin ulei de masline si adaugam inapoi aluatul. Il tavalim pe toate partile prin uleiul de masline si ulterior acoperim castronul cu un prosop de bucatarie curat. Lasam la dospit intr-un loc calduros pentru 1 ora.


     Pregatirea umpluturii: Intr-un castron batem oul cu piper negru proaspat macinat. Peste adaugam branza sfaramata sau rasa pe razatoarea mare si patrunjelul verde taiat marunt. Amestecam bine si dam deoparte.


     Intr-un castronel amestecam ulei de masline cu un catel de usturoi zdrobit. Cu acest ulei aromatizat vom unge marginile fiecarei bucati de pide dupa coacere.


     In alt castronel amestecam cateva linguri de iaurt cu putina apa. Cu acest iaurt o sa ungem maginile pidei inainte de coacere.

    Dupa ce aluatul s-a dospit il rasturnam pe suprafata de lucru. Se desprinde usor datorita uleiului de masline. Amestecam usor si il impartim in 8 parti egale. Formam bilute rotunde pe care le lasam la dospit acoperite alte 15 minute.


     Incalzim cuptorul la 250°C impreuna cu tava in care coacem pidele. Ulterior, ne pregatim 8 bucati de hartie de copt.
     Fiecare biluta de aluat o intindem cu mainile sau cu sucitorul in foaie subtire de 0,5 cm de forma ovala. Transferam aluatul pe hartia de copt si asezam in mijloc, pe lungimea lui umplutura.



     Presaram cu parmezan ras, pliem marginile catre interior si astfel obtinem forma specifica de barcuta a pidei. Marginile le ungem cu iaurt. Transferam hartia de copt in tava incinsa. In fiecare tava am copt cate 2 pide.


     Introducem tava in cuptor si coacem pentru 12-14 minute pana cand pidele sunt frumos rumenite. Este usor sa le uscam, de aceea atentie mare. Cand sunt gata le punem la racit pe un gratar impreuna cu hartia de copt. Marginile le ungem imediat cu uleiul de masline aromat.


     In aceeasi forma coacem alta runda de pide.
     Inainte de servire cu un cutit ascutit taiem bucati. Servim cu ayran.





     Sa aveti pofta!
     Nico


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.