PASCA

PASCA SARATA CA LA NASAUD



     Pasca sarata ca la Nasaud isi are povestea ei. Este o poveste frumoasa, spusa de o femeie frumoasa la suflet si la chip. O poveste pe care nu o voi uita niciodata. Este povestea mea, a ei, a ta, a tuturor. Este povestea a mii de kilometri departare de tara, de Nasaudul drag. Dupa ce am ascultat aceasta poveste imi doresc sa pasesc prin Nasaud. Reteta de pasca sarata o voi posta asa cum am primit-o. Iata reteta:




     INGREDIENTE: Aluat pasca: 350 ml apa
                                                     1 lingura unt
                                                     3 cup faina (1 cup aprox. 132 g faina)
                                                     1 lingura drojdie uscata
                                                     1 lingurita sare
                                                     1 lingura zahar

                                Umplutura: 1 1/2 kg cas de oaie si de vaca (sau mix de branzeturi, cascavaluri)
                                                    2 pahare smantana - aprox. 800-1000 ml smatana
                                                    8 oua + 1 ou batut pentru uns pasca

     Pregatirea aluatului pentru pasca: Din toate ingredientele se framanta un aluat moale care se lasa la dospit. Am obtinut 850 g aluat pe care ulterior il impartim in 3 parti egale.






     Pregatirea umpluturii: Cascavalurile sau branzeturile se rad pe razatoarea fina. Pentru aceasta operatiune aveti nevoie de un castron maricel.
     Separat batem ouale cu un praf de sare. Punem ouale si smantana in castronul cu cascavalurile si framantam bine aceasta masa de branzeturi. Daca este nevoie adaugam sare dupa gust. Acest amestec trebuie sa fie neted si moale. Cascavalurile folosite de mine au fost destul de uscate si din acest motiv umplutura mea nu este foarte moale. Daca amestecul este prea vartos, mai adaugati smantana.


     Din aceste ingrediente ies 3 păști coapte in tavi de tarta sau clasice, detasabile, de tort. Daca nu aveti o familie numeroasa, reduceti cantitatile la jumatate. Surplusul de pasca poate fi invelit in folie de aluminiu si bagat la congelator. Dar pasca sarata este atat de gustoasa incat o sa vedeti cum se mananca singura.

     Tavile se ung cu ulei. Pe suprafata de lucru stropita cu ulei se intinde fiecare bucata de aluat cu sucitorul de dimensiunea tavii folosite. Transferam aluatul in tava. Peste aluat adaugam 1/3 din umplutura. Daca doriti puteti decora pasta cu o cruce din aluat impletit. Ungem suprafata cu ou batut amestecat cu putina apa.


     Coacem pasca in cuptorul incins la 175°C pana se rumeneste frumos la suprafata.

















     Dupa ce se raceste pasca se taie foarte frumos. Eu i-am facut fotografii cat inca era calda. Este foarte gustoasa, mie imi place foarte foarte mult. Cu siguranta va deveni traditie si in familia noastra si o voi pregati mereu. Multumesc frumos Cita, va pup si va iubesc.

     Sa aveti pofta! Sarbatori Pascale cu pace! Hristos a inviat!
     Nico



Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.