Prajitura cu bulion este foarte cunoscuta in Romania si de curand mama mi-a povestit cum un concurent a prezentat-o la MasterChef. Avand in vedere acest aspect si bulionul Naturelo ce trebuia consumat, m-am hotarat sa incerc aceasta reteta. S-a dovedit a fi inspirata ideea pentru ca ne-a placut foarte mult. Iata reteta:
INGREDIENTE: Foi: 10 linguri zahar pudra (170 g)
10 linguri bulion Naturelo (200 g)
10 linguri ulei (105 g)
1 lingurita bicarbonat de sodiu
5 linguri apa rece
660 g faina
Crema: 1 l lapte
95 g gris
250 g zahar pudra
200 g unt moale
1 lingura extract de vanilie
1 borcan magiun de prune Naturelo
Prepararea foilor: Intr-un castron incapator punem faina. Facem o gaura in mijloc si adaugam pe rand zaharul pudra, bulionul, apa rece, bicarbonatul stins cu o lingurita de zeama de lamaie si uleiul. Framantam un aluat care este elastic si nu se lipeste de peretii vasului la final.
Aluatul rezultat a cantarit 1200 g si l-am impartit in 4 parti egale a cate 300 g fiecare.
Pe planseta de lucru intindem aluatul cu sucitorul pana aproape de dimensiunea tavii (aprox. 38x30 cm) in care coacem foile. Pentru a fi foaia exact de marimea tavii, ulterior am mutat aluatul intins pe fundul tavii si am ajustat daca a mai fost nevoie.
Coacem foile in cuptorul incins la 180°C pentru 10-12 minute. De preferat este sa le urmarim si sa fim atente sa nu se arda. Fiind foarte subtiri acest lucru se poate intampla.
Prepararea cremei: Punem laptele la fiert si cind este caldut adaugam in ploaie grisul. Din acest moment amestecam continuu pana se ingroasa crema. Am oprit focul dupa ce crema a dat in cateva clocote. Acoperim cu capac si cu un prosop de bucatarie si lasam la racit pe indelete.
Untul il frecam spuma cu zaharul pudra si cind crema este racita complet o adaugam peste crema de unt. Adaugam extractul de vanilie si dam la rece pana a doua zi (cel putin eu asa am procedat).
A doua zi, in tava de aragaz asezam prima foaie. Intindem jumatate din crema obtinuta si asezam usor a doua foaie. Aceasta foaie o ungem cu gemul sau magiunul de prune folosit. Daca gemul sau magiunul sunt prea groase va recomand sa le mai subtiati cu putina apa rece. Asezam a treia foaie si intindem uniform crema ramasa. Completam cu ultima foaie si astfel prajitura este gata. Am dat-o la rece la frigider pana de cu seara. Ca sa se aseze bine foile, am acoperit-o cu o bucata de hartie de copt peste care am pus un tocator gros de lemn.
Dupa ce foile s-au inmuiat am portionat prajitura si am presarat-o cu zahar pudra din abundenta. Cu ajutorul unui sablon facut pe o foaie de hartie A4 am presarat ulterior scortisoara macinata.
Pot sa va spun ca aceasta i-a dat un gust deosebit avand in vedere ca atat grisul cat si prunele sunt prietene cu scortisoara.
Prajitura a avut succes in familie, sper sa va placa si dumneavoastra.
Sa aveti pofta,
Nico
PS: Reteta pentru prepararea foilor am luat-o de pe acest blog.
Reteta pentru prepararea cremei am luat-o de aici. Va multumesc fetelor pentru reteta!
buna. te astept la o provocare culinara!!
RăspundețiȘtergerehttp://www.stefyharnicutza.blogspot.ro/2013/12/weekend-cu-spor.html
Draga mea Stefy, Cu drag as participa la toate provocarile din blogosfera, insa stau foarte prost cu timpul si de aceea incerc sa ma ocup in acest moment numai de blog. O provocare inseamna sa imi onorez promisiunile la termenele stabilite si de cele mai multe ori nu pot. Asa ca stau in banca mea. Multumesc frumos, esti tare draguta. Numai bine si mult succes in toate iti doresc, Nico
Ștergere