ALTE DESERTURI

CREMA DE ZAHAR ARS



     Desertul rapid, rece, savuros si delicios din zilele fierbinti de vara din Campia Romana. Desertul copilariei si al verilor petrecute la bunici. Imi amintesc cat de mult ii placea lui tata crema de zahar ars. Cu gandul la el si la pofta cu care se infrupta din cratita mare de crema de zahar ars, am pregatit de aceasta data reteta.




     INGREDIENTE: 1 l lapte
                                  8 oua
                                  8 linguri zahar
                                  1 baton de vanilie
                                  10 linguri zahar pentru caramel

     Cele 10 linguri de zahar le punem intr-o cratita curata si la foc mic caramelizam zaharul.


     Amestecam zaharul din cratita cu o spatila de silicon. Daca ulterior pregatiti crema in cratita in care caramelizati zaharul, dupa caramelizare imbracati prin rotirea cratitei, peretii cu caramel. Eu am folosit pentru pregatirea cremei doua forme micute si de aceea am caramelizat zaharul in doua transe, dupa caramelizare cu ajutorul spatulei am intins caramelul pe peretii formelor.


     Cat timp se raceste si intareste caramelul, intr-un castron batem spuma ouale cu zaharul si semintele de vanilie.


     Amestecam ouale cu laptele si turnam compozitia obtinuta in cratita sau formele imbracate in caramel.


     Incindem cuptorul la 180°C. Crema se coace in cuptorul incins asezand cratita intr-o alta oala cu apa, adica la bain-marie. Lasam crema in cuptor pana se rumeneste la suprafata, iar daca facem testul cu scobitoarea, aceasta iese curata.


     Dupa racire, rasturnam crema pe un platou si servim cu pofta alaturi de familie, de prieteni sau cu gandul la amintirile si la persoanele dragi din viata noastra care astazi numai sunt langa noi.







     Sa aveti pofta,
     Nico


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.