Acest tort, chiar daca nu asa de reusit precum as fi dorit, imi provoaca amintiri placute din trecut. Imi aminteste de perioada cind lucram la banca, fara stres, si cind impreuna cu colegii mei dintr-o sucursala eram ca o familie.
Ne ajutam reciproc, serbam impreuna cu familiile noastre evenimente importante din viata noastra (unde? la restaurant desigur), ne intelegem bine si saptamana de saptamana aveam un mic chef dupa ce se inchidea usa bancii. A fost cea mai frumoasa perioada in banca traita de mine, singura perioada cu amintiri placute. "Tiramisu cu fructe de padure" a fost etichetata ca "cea mai buna prajitura" o perioada mare de timp, fina si aromata, delicata si plina de savoare.
De aceea am incercat sa o pregatesc acasa, insa fara sa vreau mi-am pus amprenta asupra ei: piscoturile le-am inmuiat in sirop de trandafiri de la mama. Din graba nu am sesizat ca nu este de capsuni cum imi propusesem initial sa fac; si tot insiropand la piscoturi am simtit aroma care ma imbata: trandafir. Ulterior, nu mi-a parut rau de loc pentru ca a avut o aroma si un gust special.
Va recomand sa puneti doua straturi de piscoturi (in general asa procedez si eu la Tiramisu), dar de aceasta data am folosit un vas yena de sticla, destul de lat dupa cum se vede si acest lucru a facut grea felierea tortului. Pentru ca vasul meu nu era destul de inalt am renuntat la a pune doua straturi de piscoturi in interior. Dar omul din greseli invata; in final tortul a fost foarte bun, un tort delicios cu "aroma de tinerete".
Am folosit reteta de tort Tiramisu clasica. De aceea am renuntat la fotografierea procesului de pregatire.
INGREDIENTE: 500 g mascarpone
250 ml smantana
250 ml frisca lichida
1-2 pliculete zahar vanilat
zahar pudra dupa gust
300 ml sirop de capsuni (trandafiri sau din alte fructe de padure)
1 punga piscoturi lungi
350-400 g fucte de padure congelate
250 ml frisca lichida pentru decor
Fructele de padure le punem la decongelat intr-o tava.
Intr-un castron amestecam branza mascarpone, frisca lichida si smantana. Adaugam zaharul vanilat si zaharul pudra dupa gust. Mixam pana se amesteca bine si se formeaza o crema omogena, care nu curge si isi pastreaza forma.
Intr-un vas yena ai carui pereti i-am tapetat cu folie alimentara, turnam jumatate din amestecul obtinut si presaram cu fructe de padure. Continuam cu jumatate din crema ramasa, presaram fructe de padure si acoperim cu ultimul strat de crema. Asa am procedat eu de aceasta data. Ultimul strat a fost de piscoturi pe care le-am imbibat in sirop de capsuni (trandafiri). In sirop am amestecat si lichidul ce s-a format dupa dezghetarea fructelor de padure. Astfel siropul s-a mai diluat putin si nu a mai fost foarte dulce.
Dam la rece pana a doua zi cind rasturnam tortul pe o tava si decoram cu frisca dupa dorinta.
Dupa decorare mai lasam la rece doua ore si apoi putem servi.
Pofta buna,
Nico
Eu de aici de departe... ce sa fac...(oricum nu ajung la voi in timp util pentru o feliuta asa incat trebuie sa ma multumesc cu fotografiile). Sunt foarte frumoase, asa cum sunt toate fotografiile tale.
RăspundețiȘtergereIdeea siropului de trandafiri imi place foarte mult (nu face decat sa fie un tiramisu special, asa cum sunt toate amintirile care te leaga de acest desert minunat). Felicitari pentru toate bunatatile pe care le pregatesti!
Multumesc Antonia! Fiecare comentariu al tau imi merge la inima. O zi frumoasa pe mai departe, Nico
RăspundețiȘtergereEste un tort bun si aromat!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca iti place Roxy. Pupici, Nico.
ȘtergereFoarte delicata prajitura! Exact pe gustul meu.
RăspundețiȘtergere