ALTE DESERTURI

VIANOČNÁ ŠTÓLA



     La multi ani! Sa aveti parte de un an plin de bucurii si surprize placute! Vorba cantecului: "Sa va dea Domnul tot ce va doriti!".

     Sarbatorile au trecut repede; ne-am relaxat si ne-am stresat cu pregatirile, dar privind in urma totul a fost minunat. Am fost inconjurati de familie si prieteni, ne-am distrat si am uitat putin de problemele cotidiene.
     Una dintre retetele pregatite de Craciun a fost si aceasta "Vianočná štóla" (in slovaca), Weihnachtsstollen sau Dresden Christstollen. Indiferent de limba in care alegem sa o denumim, rezultatul este acelasi: o "paine" dulce si aromata, cu un gust absolut minunat. In timpul sarbatorilor am facut de doua ori aceasta reteta. Initial imi propusesem sa fac cozonac, dar cum am niste probleme cu mixerul Kitchen Aid cumparat de la Bilancia si cum mereu am visat sa fac cozonaci cu acest mixer, pot sa spun ca mi-a disparut bucuria pregatirii cozonacilor, iar cind am intalnit aceasta reteta am simtit ca este super buna si ca ea este reteta care imi va inlatura dorul de cozonac. Reteta apartine lui Jaroslav Žídek, un bucatar sef celebru in Slovacia care a primit trei ani la rand titlul de "Bucatarul Anului", a lucrat ca si bucatar in Italia, Franta, Elevetia, Danemarca si a gatit pentru celebritati ca: Kevin Costner, Gérard Depardieu, Sylvester Stallone, Václav Havel sau Hilary Clinton.
     Am ramas placut impresionata de aceasta reteta si cu siguranta voi mai incerca si alte retete din cartea sa de bucate.

     INGREDIENTE: 500 g faina
                                1 plic praf de copt
                                2 linguri cu varf zahar vanilat
                                160 g zahar tos (se poate folosi si zahar brun) 
                                150 g unt moale
                                2 oua
                                50 g fulgi de migdale
                                50 g nuci maruntite
                                coaja rasa de la o lamaie
                                250 g branza grasa de vaci (proaspata)
                                15 g caise uscate
                                15 g prune uscate
                                40 g stafide
                                20 g coaja de portocala confiata
                                rom pentru inmuiat stafidele
                                30 g fructe confiate (altele decat cele folosite deja)
                                un varf sare
                                2 linguri de unt topit pentru uns
                                zahar pudra pentru presarat

     In castronul in care framantam de obicei punem 350 g faina, praful de copt, zaharul tos, zaharul vanilat, untul la temperatura camerei taiat cubulete, fulgii de migdale, nucile, coaja rasa de lamaie, sarea, ouale si branza grasa de vaci. Legat de branza vreau sa va fac cateva precizari. La noi se vand mai multe tipuri de branza proaspata de vaci diferentiate de consistenta si de continutul de grasimi. In cazul de fata se foloseste o branza crema grasa. Sincer, nu cunosc ce ofera piata din Romania de aceea nu va pot recomanda un produs anume in cazul acestei retete. Dar ma gandesc ca o gospodina adevarata va sti cu siguranta ce produs poate folosi cind citeste "crema grasa de branza" (cine nu se descurca imi scrie si ii trimit eu un pachet de "tvaroh" de la noi).




     Amestecam toate aceste ingrediente. Aluatul va fi lipicios si nu va avea consistenta clasica de aluat. Adaugam fructele confiate, fructele uscate si stafidele inmuiate in rom. O alta precizare legata de stafide: pastrez stafidele intr-un borcan cu rom in frigider. Adica stafidele le am mereu deja inmuiate, nu se strica (romul este alcool in definitiv) si cind am nevoie pot sa le folosesc imediat. Va recomand sa incercati aceasta metoda; o sa vedeti ca este foarte practica. Folosesc rom - bautura alcool si nu esenta de rom (asa se foloseste aici). Nu stiu de ce calitate este romul alcool din Romania, dar ma gandesc ca nu ar trebui sa existe diferente. O sticla de rom mie imi ajunge cu siguranta un an.
     Incorporam fructele in aluat si apoi adaugam restul de faina. Framantam si trebuie sa obtinem un aluat care nu este lipicios. Daca mai este nevoie se mai adauga 1-2 linguri de faina.


     Aluatul il lasam la odihnit 20 minute. Dupa repaus intindem aluatul sub forma unui dreptunghi cu o grosime de 2 cm. Impreunam in mijloc pe lungimea dreptunghiului capetele laterale si apoi, inca o data cele doua parti (din mijloc) una peste cealalta. Asezam stollen-ul nostru in tava pe hartie de copt. Apoi il apasam usor cu sucitorul peste toata suprafata lui.


     Coacem in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 15 minute dupa care reducem temperatura la 160°C si coacem inca 40-50 minute. Dupa scurgerea perioadei de coacere vom pensula stollen-ul cu unt topit din abundenta si il vom presara cu zahar pudra in strat gros.


     Il invelim cu o punga de plastic si il pastram acoperit pana la Craciun. De preferat este sa il pregatim cu doua saptamani inainte de Craciun si sa fie pastrat in camere racoroase cu temperatura cuprinsa intre 3-10°C. Inainte de servire se lasa la temperatura camerei pentru 20 minute.






     Sa aveti pofta,
     Nico





Nicoleta Grófová

1 comentarii :

Un produs Blogger.