Salut,
Imi place sa "scormonesc" prin arhiva blogului si imi place sa ma intorc inapoi in timp la perioada cind nu stiam mai nimic sa gatesc. Asa se face ca de multe ori descopar retete pe care le-am incercat si pe care nu le-am postat niciodata pe blog cum este cazul retetei de fata; sau pur si simplu imi amintesc de retete care mi-au fost sterse de pe vechiul blog. Stiu ca aceasta reteta a fost odata "la moda" prin blogosfera culinara romaneasca, perioada in care am incercat-o si eu...ca orice pofticioasa. Fotografiile sunt datate 04.09.2010, si chiar daca nu sunt ele foarte reusite, este munca mea si ma bucur sa imi amintesc de momentele in care am savurat aceste rulouri delicioase.
Reteta este preluata de pe blogul "Micuta casa". Multumesc frumos pentru delicioasa reteta.
INGREDIENTE: Aluat: 12.5 gr dojdie uscata
240 ml lapte cald
95 gr zahar
80 gr unt moale
1 lingurita rasa sare
2 oua
400 - 450 gr faina
Umplutura: 200 gr zahar brun
2 ½ linguri rase scortisoara
80 gr unt moale
3 linguri rase faina
Glazura: 90 gr unt
195 gr zahar pudra
90 gr crema branza Philladelphia sau alt tip
½ lingurita extras de vanilie
un praf de sare
Pregatirea aluatului: In laptele cald dizolvam drojdia. Adaugam zaharul, untul moale, sarea, ouale si 300 gr. faina. Amestecam bine toate aceste ingrediente si apoi adaugam putin cate putin faina ramasa. Aluatul trebuie sa fie elastic si usor lipicios, dar sa nu se lipeasca de maini. In fuctie de consistenta aluatului adaugam sau nu toata cantitatea de faina. Ungem vasul in care am framantat cu ulei si punem acolo aluatul la dospit pana isi dubleaza volumul. Binenteles ca pe toata perioada dospirii acoperim vasul cu un prosop de bucatarie.
Prepararea umpluturii: In timpul in care aluatul se dospeste, intr-un castron amestecam zaharul brun, faina si scortisoara.
Dupa dospirea aluatului, pe suprafata de lucru presarata cu faina il intindem cu ajutorul sucitorului pana obtinem un dreptunghi de dimensiuni 40x50 cm. Foaia de aluat ar trebui sa fie groasa de aproximativ jumatate de cm. Peste aluat intindem untul moale cu o spatula si apoi presaram umplutura.
Rulam aluatul pe latura mare a dreptunghiului, cu grija si cat mai strans. Ruloul obtinut il taiem cu ajutorul unui fir de ata in bucati groase de 4 cm. Folosim ata pentru a nu se strica forma ruloului obtinut; la taierea cu ajutorul cutitului de la presare se poate modifica forma miniruloului. Taietura cu ata o facem trecand ata sub rulou si impreunand capetele atei, strangand ca si cum am face un nod. Este foarte simplu.
Asezam rulourile obtinute intr-o tava tapetata cu hartie de copt si la distante rezonabile astfel incat la dospirea din timpul coacerii sa nu se uneasca intre ele (eu asa am procedat, reteta originala prevede altceva).
Introducem tava in cuptorul incins la 200°C pentru 10 minute sau pana cind marginile incep sa se rumeneasca.
Prepararea glazurii: In timpul coacerii rulourilor vom pregati glazura amestecand toate ingredientele pana obtinem o crema densa si pufoasa.
Cand rulourile sunt coapte si fierbinti din cuptor,
acesta este ultimul salvat si ramas in tava
E foarte bun! Am facut si eu :)
RăspundețiȘtergeremňam...dar cat de bun, mersi si te pup, Nico
ȘtergereAi mei le-au gatat pana sa apuc eu sa fac glazura :)
RăspundețiȘtergere..si ai mei ar fi avut tendinta, dar i-am oprit si drept rasplata le-am facut a doua zi rulourile iara...:)
Ștergere