CARNE SI MANCARURI CU CARNE

MITITEI



     De multa vreme aveam pofta de "mititei romanesti". Dorul de casa si de locuri te face sa iti vina adesea pofte care de care mai ciudate. Spun ciudate, pentru ca atunci cind iti este lumea mai draga te paleste o pofta asa de mare ca iti lasa gura apa. Si in cazul meu exact asa s-a intimplat. Citisem si privisem pe internet retete, pareri si opinii despre arhicunoscutii nostri mititei, dar tot amanam. In final, o prietena romanca imi spune ca vrea sa faca, ca avea condimente speciale pentru mititei si ii va pregati in weekend la un gratar cu socri. Atat mi-a fost! "Am salivat" asa de intens ca am printat imediat reteta ce o ochisem de multa vreme. Am alergat dupa toate condimentele, dar nu am avut norocul sa gasesc chimion turcesc. Am zis, pun chimen in locul chimionului si asta este. Si exact asa am facut, iar rezultatul m-a multumit pe deplin. Am fost fericita si am strigat "Traiasca Romania", am mincat primii mei mititei si baut un pahar de bere in cinstea romanilor. Traiasca Romania si sa trecem la treaba!




     Va voi prezenta reteta asa cum este ea originala. Cu siguranta o voi prepara din nou (la vremea cind scriu, chimionul turcesc "se lafaie" pe raftul meu de condimente din bucatarie) si voi reveni cu fotografii si pareri.

     INGREDIENTE: 1 kg carne (carne de vaca de la gat, fara a se indeparta grasimea. Daca va fi carnea prea slaba, se va adauga seu de vaca sau in lipsa acestuia chiar de oaie: 100-150 gr pentru fiecare kg cantarit de carne.)
                                  8 g de piper proaspat pisat marunt
                                  12 g de cimbru uscat pisat marunt
                                  4 g de enibahar pisat marunt
                                  2 g de coriandru pisat marunt
                                  2 g de chimion turcesc pisat marunt
                                  1 g de anason stelat pisat marunt
                                  8 g de bicarbonat de sodiu
                                  1 lingurita de zeama de lamaie
                                  1 lingura de untdelemn
                                  1 capatina buna de usturoi aromat, nu din cel iute
                                  500 ml zeama de oase
                                  zeama de la o lamaie


     Se fierbe o zeama din oase de vaca cu maduva, care se scade bine, din 500 gr de oase la fiecare kg de carne.


     Carnea se da de doua ori prin masina de tocat pentru a se marunti cat mai bine si mai uniform.


     Eu nu am gasit seu la carmangeria de unde am cumparat carnea, apoi am mers la un abator de unde am primit 200 gr de seu. Am avut noroc dand peste o doamna foarte amabila si draguta.


     Se framanta carnea intr-un vas timp de o ora, adaugand la inceput bicarbonatul de sodiu stins cu zeama de lamaie. Jumatate din zeama de oase si toate celelalte condimente, in afara de usturoi, se adauga treptat, uniform si putin cate putin.





     Amestecul se acopera si se da la frigider o zi si o noapte, dupa care se scoate, se lasa cateva ore la dezmortit si se mai framanta o data cam o jumatate de ora cu restul de zeama de oase.      Se face un mujdei de usturoi cu apa calduta dintr-o capatina de usturoi pentru fiecare kg de carne, care se lasa la tras o jumatate de ora. Se trece mujdeiul de usturoi printr-un tifon, se adauga sucul de mujdei si se mai framinta o data amestecul pret de un sfert de ora. Se da din nou la frigider pina a doua zi.


     Inainte cu trei ore de a fi prajiti si serviti mititeii, se scoate amestecul de la frigider pentru a se incalzi. Se formeaza mititeii ca de un deget mare lungime si ca de doua degete grosime, se ung cu ulei pe toate partile si la capete si se lasa sa stea la zvintat o ora.



     Se frig pe jar iute de lemne sau carbune, ungandu-se din cand în cand cu mujdei, asa ca sa prinda o crusta rumena de jur imprejur. La fript mititeii vor scadea putin, de unde si denumirea lor de mici. Nu se lasa sa se patrunda, ca sa nu se usuce sucul care conţine savoarea condimentelor. Daca se prajesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usuca, lapada tot sucul aromat si devin seci." Asa era specificat in reteta originala, dar nu am putut respecta pentru ca i-am facut in tigaia grill. Dar, oricum au fost deliciosi si asa.



     Se servesc alaturi de chifle proaspete ori felii de franzela, cu mustar de Dijon sau mustar picant si aromat. Mi-am facut singura chifle din aluatul pentru pizza, le-am uns cu galbenus si presarat cu seminte de susan. "Pe cuvintul meu de pionier" am fost multumita de rezultat si cu siguranta cind ii termin pe cei ascunsi bine in congelator, imi voi prepara din nou, de data asta cu chimion turcesc.





     Va doresc rabdare si spor la preparat,
     Nico





Nicoleta Grófová

3 comentarii :

  1. waouuu Nico, nu mai pot de pofta! n-am facut niciodata numai dintr-un sigur fel de carne de obicei amestec 3 feluri, dar la cum arata ai tai, in mare fel, cred ca trebuie neaparat sa ii incerc. Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  2. Yafa, multam pentru vorbele frumoase. Mititeii au fost foarte buni, a mincat pina si sotul care la inceput spunea ca miros urat :))

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte apetisant....imi lasa gura apa chiar daca acum m-am ridicat de la masa....felicitari fetelor...good job...ahh...aproposito...cum poti publica o reteta cu numele tau ...ca drept de autor...adica sa nu o poata falsifica nimeni?adica sa o poata copia dar nu sa si-o insuseasca...va poop

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.