Dragele mele!
Astăzi mi-am propus să fac pâine şi ca de obicei am deschis forumul de pe RC şi văd reţeta Yafei. Imediat am luat decizia de a o pune în aplicare. Iată ce mi-a ieşit:
INGREDIENTE: 500 g făină
20 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
375 ml apă
1-2 linguriţe sare, după gust
1 lingură ulei de măsline, numai dacă doriţi
făină pentru presărat planşeta de lucru
Se amestecă apa călduţă cu drojdia pînă se dizolvă şi lingura de ulei dacă doriţi.
Făină o punem într-un castron, facem o gropită în centru, adăugăm sarea şi aici turnam apă amestecată cu drojdia şi uleiul.
Dacă aveţi maşină de pâine ar fi de preferat să pregătiţi aluatul acolo (nu se va lipi), dacă nu, faceţi că mine: amestecaţi bine cu o lingură de lemn pînă va plictisiţi şi aluatul face bule de aer. Acoperim castronul cu aluatul şi lăsăm la odihnit o oră.
Pe planşeta de lucru presăram făină şi răsturnăm aluatul dospit. Împăturim aluatul pe jumătate pe lungime, presăram făină, acoperim cu un prosop de bucătărie curat şi lăsăm la odihnit încă o jumătate de ora.
Cînd expiră cele 30 de minute, împărţim aluatul în trei părţi egale şi începem să îl lucrăm, dîndu-i formă de sul. Am aşezat sulurile de aluat direct în tava de aragaz tapetata cu hârtie de copt la distanţe de 5 cm unul de celălalt.
Le crestăm cu cuţitul pe lăţime, presăram cu puţină făină şi acoperim cu folie alimentară. Se lasă la odihnit încă o jumătate de ora.
După primele 15 minute încingem cuptorul la 240°C şi aşezăm înăuntru o oală cu apă. După alte 15 minute introducem baghetele în cuptor şi coacem 18-20 minute.
Rezultatul este delicios. Baghete adevărate de cuptor!
Mulţumesc Yafei pentru sursă de inspiraţie.
Poftă bună,
Nico
PS: Aceste baghete le-am folosit şi la fotografiile din reţeta LEČO (TOCANA DE LEGUME).
Painica ti-a iesit foarte bine, ma bucur ca v-a placut. O duminica frumoasa!
RăspundețiȘtergereO sa incerc reteta de bagheta, mai ales ca am si tava de bagheta. Voi reveni cu imptesii
RăspundețiȘtergere