LEGUME SI ZARZAVAT

LEČO (TOCANA DE LEGUME)



     Pe perioada verii, atunci cind legume avem din belsug, in Slovacia se pregateste un fel de tocanita ce se consuma in stare proaspata sau care se poate pastra in borcane si consuma iarna. Reteta am luat-o dintr-o carte de bucate mai veche unde este specificata o definitie a acestui produs culinar: "Amestec de ardei verzi, rosii si ceapa innabusite cu ou. Are aroma proaspata a legumelor evidentiata de adaugarea oualor." Interesant! Credeti ca ati dori sa incercati?




     INGREDIENTE: 1,200 g ardei gras verde
                                500 g rosii bine coapte
                                200 g ceapa
                                120 ml ulei
                                2 oua
                                1 carnat picant, putin afumat si nu foarte uscat


     Inainte de a incepe pregatirea propriu zisa acestei tocanite, trebuie sa curatam si sa taiem legumele.
     Ceapa o taiem cubulete.


     Rosiile le decojim si le dam pe razatoarea mare.


     Ardeiul se spala, se curata de cotor si de nervurile din interior care ar putea fi iuti. Se taie in fasai lungi de 1-2 cm.


     Carnatii ii feliem. Daca doriti, puteti taia fiecare felie pe jumatate sau in sferturi, depinde cum va plac: o bucata mai consistenta sa ii simtiti gustul, sau bucatele mici si delicate.


     Prepagatite toate ingredientele, putem incepe pregatirea tocanitei. In ulei calim ceapa taiata cubulete si


     adaugam rosiile decojite si taiate marunt.


     Adaugam si ardeiul peste ceapa si rosii.


     Se sareaza dupa gust, se adauga carnatul taiat in sferturi si se acopera cu capac pentru a se innabusi legumele in sucul propriu.


     Fierbem la foc moderat si dupa 20 minute incercam daca s-au inmuiat legumele. Legumele nu trebuiesc fierte foarte tare, altfel ardeiul va incepe sa se decojeasca si tocanita noastra va avea un aspect urat.


     Cind legumele sunt indeajuns de moi, se imparte compozitia in doua si astfel vom avea 2 tipuri de tocanite. Intr-una din jumatati se adauga cele doua oua batute usor, amestecind cu grija sa nu zdrobim legumele. Se serveste pe farfurie ca orice tocanita sau intinsa pe felia de paine.





     Va doreste pofta buna,
     Nico

     PS: Va recomand sa pregatiti aceasta tocanita cu tipul de carnati specificati. Altfel se schimba radical gustul tocanitei.



Nicoleta Grófová

2 comentarii :

  1. Ce buna trebuie sa fie...apoi cu carnat afumat..chiar ca mi-ai facut pofta 8-}
    ciao!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Nicoleta! Inca mai am, te invit la cina. O facusem pentru sotul meu care o iubeste enorm, dar a fost si inca este plecat. Sper sa mai gaseasca. Ramai cu bine! Nico

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.