PREPARATE CRACIUN

CALENDAR ADVENT DE TURTA DULCE



     "Originea sa, ca a multor obiceiuri de Craciun, se regaseste in Germania, de pe la mijlocul secolului 19. Scopul sau a fost acela de a marca numarul de zile, incepind cu 1 Decembrie ramas pina la Craciun.
     Povestea ne spune ca unul dintre primele calendare de Advent a fost sub forma unor linii trase cu creta, pe care copiii aveau voie sa le stearga cite una pe rind, pina in ziua de Ajun. In altul, copiii aveau voie sa puna cite un fir de pai in ieselea lui Isus din scena nasterii, pina se consumau 24 de paie. Sau erau atirnate 24 de tablouri, cu motive ale nasterii, fiecare marcat cu un numar, si erau indepartate pe masura ce ziua trecea, pina la numarul 24 - seara de Ajun.
     Primul calendar de Advent tiparit a fost produs de Gerhard Lang in Germania in 1908. Mama lui ii aranja pe un carton colorat 24 de bomboane, pe care le desprindea in fiecare zi de Advent, de la 1 Decembrie pina in seara de Ajun.
     In timpul razboiului productia calendarelor de Advent a fost oprita, din cauza rationalizarii consumului de carton. In 1946 Richard Sellmer a reinceput productia de calendare de Advent. Pentru aceasta a primit o licenta de tiparire de la armata americana. Primul model de calendar de Advent, de dupa razboi, construit de Richard Selmer se numea “Die Kleine Stadt”, calendar care este si astazi de vinzare la Richard Selmer Verlag."

     Frumoasa poveste!!! Cum fiul meu are deja trei ani, m-am gindit sa ii indulcesc asteptarea Craciunului cu un calendar Advent de turta dulce. La slovaci se pastreaza traditia calendarului de Advent, dar si a coronitei de Advent.

ALUAT DE TURTA DULCE

     INGREDIENTE: 750 g faina
                                160 g miere de albine
                                250 g zahar pudra
                                80 g margarina
                                5 oua + 1 ou pentru uns
                                2 lingurite bicarbonat de sodiu
                                1 lingura de condimente de turta dulce
                                1 lingura cacao
                                2 lingurite cafea instant

     Inainte de a va scrie cum preparam aluatul de turta dulce as vrea sa va spun ca aceasta reteta este de la o doamna care de 15 ani vinde in Germania produse de turta dulce. Deci, daca doriti sa o incercati m-as bucura tare mult. Este o reteta autentica suta la suta si care va asigura un succes garantat oriunde: in familie, la servici sau intre prieteni.




     Preparare: Intr-un castron punem faina, zaharul pudra, bicarbonatul de sodiu, condimentele pentru turta dulce, cacao. Mierea o incalzim la microunde la 800 W un minut. Peste faina adaugam mierea, ouale, margarina si cafeaua instant. Framintam un aluat care daca vi se pare ca este foarte moale mai adaugati 1-2 linguri de faina. Acest aluat se infasoara in folie alimentara si se lasa la frigider 5 zile. In caz de maxima urgenta il puteti folosi dupa 8 ore.
     Aluatul se intinde pe planseta in foaie groasa de 4 mm pentru imaginile mai mici si de 5 mm pentru imaginile mai mari. Se coace in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina la temperatura de 180°C timp de 13-15 minute dupa marime. Dupa scoaterea din cuptor, se ung figurinele de turta dulce cu ou batut amestecat cu putina apa. Astfel vor avea un luciu deosebit. Dupa coacere se lasa sa se odihneasca doua zile dupa care putem incepe decorarea.

GLAZURA PENTRU DECORAT TURTA DULCE

     INGREDIENTE: 1 albus de ou
                                170 g zahar pudra
                                1 lingurita zeama de lamaie
                                1 lingurita amidon alimentar

     Inainte de toate cernem zaharul pudra de cel putin doua ori. Batem albusul spuma folosind viteza mica a mixerului. Adaugam apoi zaharul pudra, zeama de lamaie si amidonul. Batem in continuare 20 minute. Si astfel glazura este gata pentru ornat. Turnati glazura in sprit si puteti decora. Atentie! In Contact cu aerul se usuca foarte repede. Glazura o putem colora cu coloranti alimentari. Daca este in exces poate fi pastrata si la congelator in  cornete de celofan.




     Odata spuse toate acestea, calendarul meu de Advent are dimensiunea unei foi A4. Pentru zilele de la 1 la 24 am folosit doua forme diferite de biscuiti, respectiv patrat si dreptunghi. Putem decora si cu figurine specifice Craciunului: braduti, clopotei, cizmulite, stelute, ursuleti, orice forma aveti dvs. si va este draga. De asemenea pentru decor am folosit produse Dr. Oetker si bomboane de ciocolata M&M. Toate figurinele au fost lipite cu glazura cu care au fost decorate.

     Sarbatori fericite!


    Update: Cu aceasta reteta am castigat in Slovacia in suplimentul Nová Varecha a ziarului Pravda un minitocator Kenwood.




Nicoleta Grófová

7 comentarii :

  1. Ce traditie frumoasa!
    Eu nu prea stiu multe despre acest calendar iar ceea ce ai scris tu aici m-a ajutat sa aflu mai mlte si despre traditiile altor popoare.
    Reteta de turta dulce ia ceva vreme dar sunt convinsa ca este foarte buna!
    Aspectul este perfect.
    Succes la concurs!
    Te imbratisez cu tot dragul,
    Alina

    RăspundețiȘtergere
  2. Alina, multumesc de comentariu. Imi cer scuze, raspund cam tirziu, dar am fost ocupata cu pregatirile de Craciun. De castigat am castigat concursul, dar cu o lata reteta, cea de Panettone. Sarbatori fericite iti doresc si te imbratisez cu drag, Nico.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aproape in fiecare an am cumparat un calendar de Advent cu forme mici de ciocolata insa niciodata nu am pregatit unul. Mi-as dori foarte mult sa incerc reteta aceasta.

    Nico draga, nu stiu proportiile pentru amestecul condimentelor si imi doresc sa respect cu strictete reteta ta. Trebuie sa folosesc o anumita miere? Iti multumesc!

    Felicitari pentru calendarul pe care l-ai pregatit, pentru rabdare, pentru indemanare si pentru premiul castigat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Antonia draga mea, ma bcuur tare mult daca eu voi fi imboldul de la care vei porni ca sa realizezi un calendar advent din turta dulce pentru copilasii tai. Ca sa ne putem conversa mai bine iti las adresa mea de mail nicoleta_popa2000@yahoo.com sau pe profilul de facebook daca agreezi aceasta retea: http://www.facebook.com/nicopopa1977
      Te astept cu drag si te ajut cu tot ce pot, Nico.

      Ștergere
  4. Iti multumesc!Ma intorc sa vad din nou calendarul... Este minunat!

    P.S. Am scris e-mail.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.