CROATIA

VARAŽDINSKI KLIPIČI - reteta traditionala croata



     Originea acestor cornuri se trage din insorita Croatie, unde se gasesc sub aceasta denumire: "varaždinski klipiči".
     Sunt traditionale din orasul croat Varaždin, unde se gasesc de vanzare in centrul orasului impreuna cu alte specialitati croate. Cornurile sunt cunoscute si apreciate de turisti datorita faptului ca sunt deosebit de delicioase si pentru ca isi pastreaza prospetimea timp indelungat. Este adevarat, am testat acest lucru. Deoarece imi era teama sa nu se inmoaie daca le depozitez intr-o punga de plastic, le-am lasat in tava in care le-am copt, acoperite cu un prosop, in aragaz. Au fost proaspete si bune pina in a treia zi in care l-am mancat pe ultimul.
     Reteta o am de la o slovaca ce traieste in Croatia.

     INGREDIENTE: 1 kg faina Dobrogea
                                    600 ml lapte
                                    250 ml ulei
                                    80 gr drojdie proaspata
                                    25 gr sare
                                    1 lingurita de zahar

                                    1 galbenus pentru uns
                                    seminte de susan, mac sau in pentru presarat

     Din toate ingredientele pregatim un aluat ca orice aluat clasic de paine. In faina turnam lichidele si framantam pina se dezlipeste de maini. Aluatul este foarte moale, nelipicios si se lucreaza foarte bine.


     Din aluat formam 27-28 de bilute de dimensiuni egale (in cazul meu 70 gr) pe care le lasam la dospit. Dospirea se face foarte repede avand in vedere cantitatea destul de mare de drojdie.


     Dupa ce s-a dospit aluatul luam cate o biluta, o aplatizam pe planseta si cu sucitorul o intindem aproximativ 20 cm in lungime. Incepem sa rulam de la baza apasand usor aluatul si tragandu-l in acelasi timp in laterale, astfel realizandu-se alungirea si marirea cornului.


     Asezam cornurile in tava cu hartie de copt śi lasam la dospit. Cind s-au dospit le ungem cu galbenus de ou amestecat cu putina apa si le presaram cu seminte dupa preferinta.



     Coacem in cuptorul incins la 220°C timp de 12-14 minute.




     Servim cornurile atat calde cat si reci. Noi am mancat calde fiecare cate trei. Asa cum am spus, sunt foarte fragede si se pastreaza asa cel putin 2-3 zile.




     Pofta buna,
     Nico





Nicoleta Grófová

4 comentarii :

  1. Buna
    de mai bine de 2 ani nu am mai facut aceste cornuri
    acum vreau sa le fac dar vreau sa incerc sa folosesc ca umplutura mac,rahat si ciocolata
    sunt curios daca vor fi la fel de buni
    Pina acum sunt ceele mai bune corniri pe care le-am mincat
    o zi buna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Cu intarziere, dar cu pandemia de Coronavirus am intrat cam rar pe blog. Ma bucur sa aud asta, sper ca sunteti bine, sanatosi si cornurile au iesit gustoase. Numai bine va doresc, Nico

      Ștergere

Un produs Blogger.