Pentru ca este vremea socului, si pentru ca in Bratislava soc este pe toate cararile, am zis sa fiu si eu in "trend" si sa fac ceva cu soc. Asadar, influentata de sot care imi spusese ca se trece socul, am purces la actiune. Ma inarmez cu cosul meu de rachita si mergem sa adunam soc. Dar ajunsa la locul cu pricina constat ca socul de abia urma sa infloreasca. Ca sa vedeti cat de "taran" este sotul meu...hahaha. Cu toate acestea am gasit soc inflorit destul cat sa umplu cosul si sa pot face socata si sirop.
Iata cum am facut socata, reteta evident luata de pe internet.
SOCATA
INGREDIENTE: 5 l de apa rece
500 g zahar
4 lamai
12 flori de soc
Intr-un borcan curat punem apa rece si zaharul. Amestecam sa se dizolve zaharul.
Florile de soc le spalam prin scufundare intr-un castron cu apa rece. Le curatam bine de toate musculitele, puricii si alte cele. Eventual de cind le culegeti sa fiti atente fetelor si la aceste detalii.
Lamailor le stoarcem zeama dupa care le taiem in sferturi. In apa cu zaharul punem zeama de lamaie si lamaile sferturi.
Adaugam apoi si florile de soc, amestecam bine si punem in capul borcanului o farfurie. Asezam borcanul la loc luminos si lasam totul la macerat trei zile.
Dupa trei zile strecuram printr-o sita deasa, turnam in sticle, racim si servim. Incredibil de aromat si gustos!
Spor la cules soc va urez,
Nico
Mi-am adus aminte de socata pe care o facea mama si de zilele de vara in care veneam infierbantati de la joaca si ne "infigeam" in licoarea asta cu gust divin. Si-mi mai amintesc ca ni se lungeau urechile asteptand sa se faca si din pacate se termina prea repoede :) Multumesc pentru reteta.
RăspundețiȘtergereDa Simona...cata dreptate ai. Chiar ieri am cules soc si tocmai ce am pus primul borcan la fermentat...de ieri copii ii dau deja tarcoale. Multumim de vizita. Nico
RăspundețiȘtergeresi cum iti fermenteaza NICO?
RăspundețiȘtergereDaca o tii la soare pentru 3-4 zile incepe sa fermenteze usor...mie nu imi place socata cu drojdie, mi se pare ca are gust de vin si se simte drojdia puternic, pierdandu-se aroma socului.
Ștergerepai incearca cu citeva boabe de orez are acelasi efect ca drojdia este mult mai gustoasa are o aciditate propie si este si mai aromat din cauza fermentatiei
ȘtergereMultumesc frumos. Nu stiam ca daca adaug boabe de orez se creeaza aciditate in borcan. Ma bucur ca mi-ati impartasit din experienta dvs. Numai bine, Nico
Ștergere