Bun gasit dragilor,
In ultima perioada am cam tras chiulul de pe blog, dar a fost atat de cald afara incat ne-am aflat zi de zi in aceeasi locatie: la strand. Cu balaceala de dimineata pana seara si cu pizza la pranz, Kofola sau bere ca si bauturi. Legat de Kofola, pentru cei ce nu stiati, este o bautura traditionala (specifica) slovaca, gen Coca-Cola. Cehia si Slovacia sunt singurele tari din Europa in care Coca-Cola nu ocupa primul loc in vanzari. Sa revin la reteta de briose.....se pare ca mi se trage de la paharul de vin care ma acompaniaza linga tastatura.
Cu rubarba am mai pregatit si alte retete, pe care normal ca nu am avut timp sa le fotografiez si sa le prezint pe blog. Nici acum nu am stat foarte bine cu timpul, dar am zis ca trebuie ca macar o reteta cu rubarba sa am si eu, daca tot este asa la moda in Romania. Aici este foarte cunoscuta si fiecare familie face placinta cu rubarba. Aceste briose sunt facute in premiera, din rubarba ce mi-a ramas de la prajitura cu rubarba deja mancata. Reteta am gasit-o pe internet, si cum aveam numai 400 g am cautat o reteta ce implica o cantitate mica de rubarba. Asa am dat peste aceasta reteta. Cantitatile ingredientelor sunt in masuri americane pe care le puteti cumpara de pe saitul Pastai de Vanilie.
INGREDIENTE: 2 cups faina
3/4 cup zahar tos
2 1/2 tsp praf de copt
1 tsp scortisoara
1/2 tsp bicarbonat de sodiu
1/2 tsp sare
2 oua mari
1 cup smantana dulce
8 tbs unt nesarat si topit
1 1/2 cups rubarba taiata feliute
1 tsp extract de vanilie (nu am folosit)
Pentru toping: 3 tbs zahar tos
1/2 tsp scortisoara
Pregatim ingredientele si tavile pentru briose in care asezam hartiute speciale.
Rubarba am curatat-o si am taiat-o feliute subtiri. Acum, daca ar fi sa repet reteta as taia-o bucati mai mari si as pune mai putina scortisoara, respectiv 1/2 tsp in aluat. Am hotarat sa scriu reteta asa cum era de unde am preluat-o pentru ca fiecare sa o poata adapta ulterior. Mie personal mi s-a parut ca ar fi trebuit mai putina scortisoara, pentru ca face sa "paleasca" gustul rubarbei. Iubesc rubarba si de aceea as adauga numai jumatate din scortisoara prevazuta in aluat. Si am folosit margarina topita in loc de unt (nu am avut unt dezghetat).
Intr-un castron cernem faina si adaugam zaharul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scortisoara si sarea. Amestecam.
In alt castron amestecam impreuna smantana, untul topit, ouale si extractul de vanilie. Mixam si adaugam treptat faina amestecata cu celelalte ingrediente. Cind obtinem un aluat omogen adaugam rubarba,
amestecam bine si cu ajutorul unei linguri turnam aluatul in formele pentru briose.
Pregatim topingul amestecand zaharul tos cu scortisoara.
Acest amestec il puteti folosi in aceleasi proportii si la prajitura cu prune unde se foloseste un fel de zahar cu aroma de scortisoara care la noi se vinde in magazine. O lingurita din acest amestec se presara pe toata suprafata fiecarei briose.
Coacem in cuptorul incins la 180°C pentru 18-22 minute. Dupa coacere scoatem briosele din forme si le lasam sa se raceasca pe un gratar.
Sunt deosebite la gust si merita incercate.
Pofta buna,
Nico
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu