AUSTRALIA

PRAJITURA DE CRACIUN CU ANANAS SI NUCI DE MACADAMIA - specialitate australiana



     Iata si cea de a doua reteta din cadrul concursului "Ispita culinara". De aceasta data musafirul meu este Edith, careia i-am pregatit o "prajitura" care se serveste in emisfera sudica si care este traditionala de Craciun in Australia.
     De ce am ales Australia? Pentru ca admir de mult timp retetele unei doamne care a emigrat acolo si cu ocazia acestui eveniment am reusit sa pun in practica si prima mea reteta cu arome "australiene". In ultimele zile am tot cautat informatii despre Australia si am descoperit multe impresii si pareri de bine legate de acest continent. Pentru cei ce doriti sa va imbogatiti cultura generala, am gasit acest blog care de fapt este jurnalul unui emigrant roman in Australia. Nu am avut timp sa il citesc cap-coada, dar mi s-a parut foarte interesant si cred ca merita citit.




     Revenind la reteta noastra, vreau sa va spun ca am cumparat toate ingredientele dintr-un magazin cu produse bio. A fost magazinul unde am reusit sa gasesc nuci de Macadamia. Legat de acest ingredient, as vrea sa adaug ca veti gasi informatii noi si foarte interesante aici.
     Reteta in sine nu este foarte complicata, este usor de executat atunci cind ai toate ingredientele. Acum, dupa ce am gustat si pregatit aceasta reteta pot sa spun ca este de fapt un fel de "cozonac romanesc" cu multe fructe confiate, un fel de "Christmas Stollen" german si austriac, "Vianočná štóla" de la slovaci sau un frate mai mic al lui "Panettone". Sper sa va placa reteta mea si daca doriti ma puteti ajuta cu un vot si 5 bonete aici. Votul se poate da dupa ce va conectati cu contul de facebook. Multumesc frumos tuturor celor ce ma vor sustine.

     INGREDIENTE:  Aluat: 3 oua
                                            50 g coaja de portocala confiata
                                            50 g coaja de lamaie confiata
                                            150 g stafide
                                            100 g nuci de Macadamia
                                            300 g ananas bucati
                                            185 g unt
                                            260 g faina
                                            95 g zahar brun
                                            80 ml lapte
                                            80 ml brandy
                                            2 lingurite praf de copt

                                 Sos de brandy: 190 g zahar brun
                                                          100 ml smantana dulce
                                                          120 g unt
                                                          2 galbenusuri
                                                          40 ml brandy



     Pregatirea aluatului: Stafidele, coaja de lamaie si de portocala confiata se pun seara intr-o doza de plastic, se toarna coniacul peste ele si se lasa la rece pana a doua zi.
     Ananasul il taiem in bucati mai mici si prin presare usor incercam sa scurgem siropul in exces.
     A doua zi incepem pragatirea si punem intr-un castron untul si zaharul brun. Frecam pana amestecul devine spumos si incepem sa adaugam treptat ouale. Le incoporam pe rand; adaugam fructele inmuiate si scurse, ananasul si nucile de Macadamia taiate bucati mici. Amestecam si continuam cu adaugarea fainii si a laptelui. Aluatul obtinut il vom coace intr-o forma rotunda cu diametrul de 20 cm.


     Legat de coacere vreau sa fac unele precizari. Acest "cozonac australian" se coace timp de 1h si 45 minute la o temperatura de 160°C. Datorita faptului ca timpul de coacere este foarte mare, in reteta originala era precizat ca trebuie infasurata forma de copt pe exterior cu mai multe straturi de hartie. La fel, sub forma se asezau mai multe straturi de hartie. Am incercat sa respect acest lucru, numai ca nu am procedat intocmai. Am asezat in interiorul formei un inel din mai multe straturi de hartie, iar in tava in care l-am copt deasemenea am asezat mai multe straturi de hartie de copt.


     Nu cred ca am influentat in nici un fel preparatul final, prajitura  obtinuta nu a fost absolut deloc arsa. Pe toata perioada coacerii am acoperit cu hartie de copt.
     Lasam la racit in forma.




     Prepararea sosului de brandy: Intr-un ibric incapator punem zaharul brun, smantana, untul si galbenusurile. Amestecam continuu si aducem la punctul de fierbere la foc mic. Luam de pe foc si adaugam coniacul. Aici puteti adauga mai mult sau mai putin, in functie de gustul propriu. Turnam in borcane curate si dupa racire le depozitam in frigider pana la servire.


     Aceasta specialitate se pregateste cu 1-2 saptamani inainte de Craciun si se pastreaza impachetat, la loc racoros pana in ziua de Craciun cind va fi servit.
     In ziua de Craciun se decoreaza cu rondele de ananas, nuci de Macadamia si cirese confiate (pe care eu nu le-am gasit si am folosit la decor cateva cirese congelate). Se serveste impreuna cu sosul de brandy.




     Trebuie sa va precizez cu aceasta prajitura nu are o culoare frumoasa aurie, culoare cu care noi suntem invatati. Are o culoare usor inchisa si asta de la zaharul brun din compozitie. Dar acest aspect nu influenteaza cu nimic gustul ei desavarsit.
     Sper sa va placa reteta mea si continentul la ale carui traditii ne-am oprit pentru o clipa.

     Va doresc Sarbatori minunate alaturi de persoanele iubite! Nico


Nicoleta Grófová

4 comentarii :

  1. Tare frumos arata, vin si eu la o felie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Paula, te-as invita cu drag daca as mai avea. S-a terminat de mult...of, ce sa-i fac???

      Ștergere
  2. As vrea sa fiu si eu la masa ta de Craciun si sa gust din minunatia asta de prajitura !
    Arata nemaipomenit de bine si sunt sigura ca si gustul este pe masura.
    Bravo tie!
    Te tzuc cu mult drag !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Sidy..niciodata nu stii cum se face si chiar se poate intampla. Eu m-as bucura. Cu drag, Nico

      Ștergere

Un produs Blogger.