Campania vALLuntar este la sfarsit si cu putin noroc si pe ultima suta de metri, vin astazi sa va vorbesc despre ea. Am asteptat cartea o "vesnicie" sa ajunga la mine de acasa din Romania. Capriciile vremii au facut sa se intarzie sosirea in Viena a cartii mele dragi si asa se face ca am ramas codasa acestei campanii. Asadar, imi cer scuze fata de editura pentru faptul ca postez in termenul limita, dar stiti ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ de cele mai multe ori. Asa a fost si in cazul meu si sper din inima sa nu raman cu o "bulina neagra" pentru totdeauna.
Majoritatea am auzit de Editura All si de initiativele ei minunate. Si daca totusi nu ati auzit, va invit acum pe toti de la mic la mare sa ii descoperiti AICI. Veti descoperi carti minunate si colectii de exceptie. Odata intrati in aceasta lume cu greu va veti mai desprinde de ea.
Am fost la fel de fermecata de majoritatea cartilor prezentate pe site-ul lor, dar in final pasiunea mea pentru gatit a invins si nu am putut renunta la cartea "Tehnici culinare si ustensile de bucatarie".
Mi-am dorit-o de la prima campanie si cred ca este un fel de biblie in bucatarie. O biblie cu care incepe si se termina fiecare sesiune de gatit. De aceea in cadrul acestei a doua campanii am fost foarte bucuroasa sa o pot rasfoii, sa o am linga mine si sa o pot consult de fiecare data cind am o neclaritate. Asa am aflat multe, multe lucruri extrem de utile.
De mica mi-au placut articolele intitulate "Stiati ca?" si cu siguranta daca va achizitionati cartea o gasiti aici zeci de sfaturi si idei pe care in final o sa realizati ca nu le stiati. O sa va ajut sa descoperiti o carte minunata, cu o prezentare grafica de exceptie, fotografii profesionale si foarte detaliat explicate. Alaturi de ea fiecare experienta culinara a dvs. va fi o noua reusita cu care va veti surprinde familia si prietenii.
Cartea este structurata in trei mari parti: Ustensile, Tehnici si Retete. Fiecare capitol are mai multe subcapitole, unul mai interesant decat celalalt. Din prima parte a cartii vom afla despre ustensilele si vasele ce ne sunt utile in bucatarie, despre electrocasnicele si ustensilele pentru gratar. Articolul despre cutite mi-a placut foarte mult; bucataria mea este deficitara la acest capitol. De aceea acum m-am hotarat ca urmatoarea investitie sa fie facuta intr-un set de cutite profesional. Tot in "priza" m-a tinut si articolul despre ustensilele si accesoriile pentru gratar. De exemplu, nici nu stiam ca exista cos pentru aprinderea focului pentru gratarul cu carbuni. Si dupa ce am terminat cu inventarul ustensilelor lipsa din bucataria mea, am mers mai departe si am citit despre tehnici si secrete din bucatarie.
Ciocolata...o radeam mereu pe razatoare, dar sa obtin carlionti de ciocolata cu cutitul pentru curatat legume...la asta chiar nu ma gandisem. Este o idee excelenta. M-a impresionat si tehnica de realizare a petalelor de flori zaharisite, am descoperit cum sa portionez fursecurile, cum sa fac pesmet din painea uscata fara sa mai trebuiasca apoi sa curat toata bucataria de firimiturile care la macinare sareau peste tot. Chipsurile de cartofi pe care mi le propusesem de mult sa le incerc le-am gasit aici foarte detaliat explicate.Cum se scot samburii de la masline? Stiti?...eu nu stiam. Si exemplele pot continua la nesfarsit. In fiecare fila a acestei carti veti gasi un mic secret. V-am spus doar ca ar trebui sa fie cartea de capatai a fiecarei gospodine.
Capitolul legat de pregatirea pastelor mi-a placut foarte mult si pe nepusa masa m-am hotarat ca acest articol nu ar fi complet daca nu v-as incanta si cu o reteta. Fiind mari iubitori de paste, si cum masina pentru paste nu mi-am cumparat inca, dupa citirea cartii am stiut ca si pastele facute in casa nu vor mai reprezenta o necunoscuta pentru mine.
FETTUCCINE CU SOS PESTO DE SPANAC
INGREDIENTE: FETTUCCINE: 390 g faina alba
4 oua mari
2 lingurite ulei de masline extravirgin
un praf de sare
SOS PESTO: 200 g spanac
100 g nuci de pin
100 g parmezan
2 catei de usturoi
100 ml ulei de masline extravirgin
3 linguri zeama de lamaie
6 jumatati de miez de nuca
sare dupa gust
De data aceasta am pregatit aluatul pastelor cu mixerul, deci am pus in bol 315 g de faina, ouale, uleiul de masline si sarea. Am amestecat pana faina s-a absorbit si apoi treptat am mai adaugat cate o lingura de faina din faina ramasa (75 g) pana ce mi s-a parut ca aluatul numai este lipicios.
Am rasturnat aluatul pe planul de lucru si am mai framantat putin cu mana cat sa ii dau o forma sferica. L-am acoperit cu un bol si l-am lasat la odihnit pentru 10-15 minute.
Dupa scurgerea timpului am impartit aluatul in aproximativ 4 parti egale. Vom lucra mai intai o bucata de aluat; pe celelalte trei le vom pastra sub bolul rasturnat. Cu sucitorul si pe suprafata de lucru presarata cu faina vom intinde aluatul pana la grosimea dorita. Ideal ar fi sa fie gros de 2 mm. Impaturim aluatul in sferturi si il transferam pe o tava de copt presarata cu faina. Il dam la rece pentru 10-20 minute dupa care il putem taia in forma dorita: straturi sau fasii. L-am taiat sub forma de taietei de 5-6 mm latime si apoi i-am pus la uscat pentru 3 ore. Procedam la fel pana intindem si taiem si celelalte bucati de aluat.
Dupa ce s-au uscat pastele mele aratau asa:
In timpul cat s-au uscat pastele am pregatit sosul pesto de spanac.
Spanacul il spalam bine si il lasam la scurs. Dupa ce s-a scurs de apa il taiem fasai.
In bolul unui robot de bucatarie punem toate ingredientele sosului pesto si le mixam pana obtinem o pasta. Dupa gust potrivim de sare si zeama de lamaie.
Servim sosul cu pastele fierbinti pe care le-am pregatit astfel: in 5 l de apa cu 2 linguri de sare le-am fiert 2-3 minute. Inainte de a inchide focul este de preferat sa le gustam si sa vedem daca sunt fierte. Trebuie sa fie moi si sa se poata mesteca. Cind sunt gata le punem la scurs intr-o strecuratoare.
Servim imediat pastele amestecate cu sosul pesto si presarate cu parmezan de care eu am uitat grabita fiind sa termin si sa pot scrie acest articol.
Absolut delicios linga un pahar de vin alb. Pofta buna!
Inainte de a incheia vreau sa va reamintesc ca acest articol face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA. As fi foarte bucuroasa daca ma veti ajuta cu comentarii astfel incat sa reusesc sa ajut si eu la randul meu si sa imi aduc contributia macar la plantatul unui copac.
Va multumesc anticipat tuturor,
Nico
hm...pastele facute in casa sunt cele mai bune. o sa incerc si eu intr-o zi :)
RăspundețiȘtergerete asteptam cu impresii :)
ȘtergereAm sa incerc si eu carliontii de ciocolata cu cutitul pentru curatat legume. Pastele m-au cucerit. Musai sa incerc si eu reteta.
RăspundețiȘtergereMersi Ovidia. Pastele au fost super bune. Pupici.
Ștergereo reteta extraordinara
RăspundețiȘtergereMultumesc Nadia, pupici
ȘtergereTrebuie sa recunosc ca eu sunt o amatoare in bucatarie si amatoare e mult spus, crede-ma! Insa...atunci cand privesc retetele preparate de tine si modalitatea de preparare a acestora simt ca prind aripi, dar nu pentru mult timp, pentru ca nu cred ca m-as ridica nici la degetul tau mic, in ceea ce priveste bucataria.
RăspundețiȘtergereCat despre carte...cred ca-mi lipseste una la fel...as citi-o pe nerasuflate, pentru ca-mi plac secretele din bucatarie, asa cum imi place sa ma uit la cineva care gateste ca un maestru.
Pana voi reusi sa-mi procur una, mai astept cateva secrete impartasite de tine din aceasta carte. Oricum, am retinut secretul cu carliontii de ciocolata.
Claudia, chiar m-am rusinat...multumesc mult de tot pentru aprecieri si promit sa revin si cu alte retete si secrete din carte. Sunt multe multe care mi-au placut deci materie prima sa fie ca idei acum avem. Cat despre carte ti-o recomand cu drag, chiar merita citita si cumparata. Te pup, Nico
ȘtergereMulta bafta,Nico! Pastele arata deliciooooos!
RăspundețiȘtergereMersi Geanina, pupici
ȘtergereMmmm arata atat de bineee
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos
Ștergerefoarte bun,vreau si euuuuuuu!!!!!!!1
RăspundețiȘtergereHaide Paula, pesto am...facem pastele si gata portia pentru tine...te astept si te pup, Nico
ȘtergereFelicitari Nico si multumim de reteta.Maine o voi incerca.
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos draga mea. Sa imi trimiti o fotografie daca o incerci, m-as bucura. Toate cele bune, Nico
Ștergere