Pntru ca ne-a placut foarte tare varianta de Lasagna cu spanac si ciuperci facuta acum ceva timp, m-am hotarat sa refac si varianta cu carne. Si aceasta a fost pe gustul nostru la unison.
INGREDIENTE: 1 kg carne tocata de porc
1-2 foi de dafin
1 ceapa mare tocata marunt
2-3 catei de usturoi zdrobiti
1 morcov ras
100 g ciuperci
450 g branza proaspata de vaci
1 ou
2 linguri faina
100 ml lapte
sare si piper dupa gust
2 linguri parmezan proaspat ras
2 conserve suc de rosii - 800 g
6 foi de lasagna sau mai multe, dupa caz
2 linguri ulei de masline
Incindem uleiul de masline si adaugam foile de dafin. Prajim cateva secunde si apasam foile de dafin cu o lingura astfel incat sa iasa aroma din ele. Adaugam ceapa tocata marunt, usturoiul zdrobit, morcovii rasi fin si ciupercile maruntite pret de cateva clipe la robotul de bucatarie. Prajim pentru 10 minute legumele si ciupercile si apoi adaugam carnea tocata. Adaugam o cana de apa si lasam sa fiarba acoperit la foc mediu pana carnea incepe sa se inmoaie. Potrivim de sare si piper dupa gust.
Intre timp pregatin tava in care vom coace lasagna. Am folosit o tava apropiata de dimensiunea foilor de lasagna cumparate pe care am unso cu unt.
Legat de foile de lasagna, am auzit si citit diferite pareri. De exemplu la ultimul curs la Podravka, bucatarul sef de acolo mi-a spus ca nu trebuiesc preferte foile de lasagna. Un alt bucatar iatalian care are emisiuni televizate in Cehia si Slovacia, in retetele sale recomanda fierberea in prealabil a foilor de lasagna. De aceasta data am procedat precum bucatarul italian: fierbem apa cu sare si putin ulei de masline. Cind clocoteste apa adaugam foile de lasagna pe care le fierbem al dente. Le scoatem pe rand cu o penseta si le punem intr-un castron mare in care am pus apa rece si cuburi de gheata. Dupa racire le scoatem pe o farfurie si incepem pregatirea lasagnei.
In tava unsa asezam o foaie de lasagna. Daca este aproape cat tava foliti numai una, in caz contrar se poate completa cu bucati de foi taiate pentru a acoperi intreaga suprafata a tavii. Presaram cu sos de rosii, adaugam un strat de carne si iar presaram cu sos de rosii.
Procedam astfel pana consumam intreaga cantitate de carne si de suc de rosii. Ultimul strat va fi o foaie de lasagna. Adaugam sosul de rosii ramas si putina apa daca este cazul.
In blender vom mixa branza cu oul, laptele, faina si parmezanul ras pana obtinem o pasta omogena. Adaugam sare si piper dupa gust si acest amestecam il turnam peste ultima foaie de lasagna. Dam la cuptor pentru 45 minute la 180°C.
Dupa coacere lasam la racit 10 minute, portionam si servim.
Pofta buna,
Nico
Nu am incercat niciodata cu carne...mi-ai dat o idee super :D
RăspundețiȘtergereMa bucur daca te-am ajutat sa descoperi ce vrei sa gatesti la pranz. Sa aveti pofta, Nico
Ștergere