TORTURI SI PRAJITURI

PRAJITURA CU CAISE SI IAURT



     Vara, caldura mare...multe fructe de sezon. De copt......chef nu as fi avut, dar cum Violeta - Caietul cu retete ne "bombordeaza" zi de zi cu retete care de care mai apetisante, asa se face ca nu am putut rezista ispitei ultimei sale prajituri cu caise. Fiind fan ciocolata, m-am gandit ca un blat de cacao nu ar strica si astfel am plecat in cautarea retetei cu cacao si caise, cautare care s-a soldat cu reteta in cauza.

     INGREDIENTE: Blat: 4 oua
                                        300 g zahar
                                        100 ml lapte
                                        100 ml ulei
                                        300 g faina
                                        2 linguri cu varf cacao
                                        1 praf de copt

                                Crema: 150 ml apa
                                            20 g gelatina
                                            500 g iaurt
                                            250 ml smantana pentru frisca
                                            zahar pudra dupa gust
                                            500 g caise

                                2 pliculete Tort-Gelee transparent

     Prepararea blatului: Ouale le batem spuma cu zaharul. Adaugam laptele si uleiul. Mixam cu atentie pentru ca amestecul este lichid si sare in toate partile. La sfarsit adaugam faina, praful de copt si cacaua. Turnam amestecul obtinut in tava (40x29 cm) tapetata cu hartie de copt. Coacem blatul in cuptorul incins la 180°C pentru 25-30 minute. In functie de cuptor, coacerea blatului poate dura mai mult sau mai putin timp fata de cel specificat de mine. De aceea, pentru siguranta faceti testul cu scobitoarea. Lasam blatul la racit in tava. Dupa racire rasturnam blatul, ii scoatem hartia de copt si asezam blatul inapoi in tava curatata.




     Prepararea cremei: Gelatina o punem la inmuiat in apa pentru 15-20 minute. O punem pe foc si o lasam putin cat sa se topeasca, dar atentie mare sa nu fiarba.
     Caisele le spalam si le punem intr-un castron. Turnam peste ele apa clocotita. Le lasam 5 minute in apa fierbinte, dupa care scurgem apa si adaugam apa rece. Curatam coaja caiselor si apoi le scoatem samburii. Caisele curatate de coaja si de samburi le pasam cu mixerul vertical.
     Intr-un castron batem frisca cat sa se intareasca. Adaugam iaurtul si zahar pudra dupa gust. Turnam caisele pasate si gelatina topita. Amestecam cat sa se omogenizeze si dam la rece. Din 5 in 5 minute amestecam usor si cind observam ca incepe sa se prinda de peretii vasului este timpul sa turnam crema peste blat. Bagam tava cu prajitura in frigider si lasam pentru cateva ore.




     Prepararea Tort-Gelee-ului se face conform indicatiilor de pe ambalaj si se toarna peste crema de iaurt cu caise. Dam la rece pentru putin timp, acesta se intareste imediat. Prajitura fiind gata nu ne mai ramane decat sa o taiem si sa o servim.


   

     Prajitura este foarte racoritoare si rezista pana la 4-5 zile la frigider.


     Pofta buna,
     Nico

     PS: Blatul meu a iesit putin uscat pentru ca am folosit un alt tip de faina decat cel indicat in reteta.


Nicoleta Grófová

8 comentarii :

  1. Arata intr-un mare fel prajitura asta Nico draga !
    Si cum sunt prima venita....prima servita, Da ?
    Te tzuc cu drag fata scumpa !

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga mea Sidy, esti prima venita, deci cu siguranta prima servita.Ma bucura foarte tare aprecierile tale si sa stii ca mi-am propus sa ajung la Oradea. Va fi mai greu sa vin cu prajitura...in august cred ca vor fi calduri mari, dar cu siguranta vin sa iti dau macar un pupic si aroma punch. Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. wow, arata de nota 20!!! Feliile sunt perfecte, au o textura de vis...iar combinatia, mm, musai sa o incerc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mersi Paula, ma bucur ca iti place. A fost foarte buna si am mancat din ea cateva zile.... eu cu sotul....fara copii a fost greu sa mancam ditamai prajitura...haha

      Ștergere
  4. Mmmm, ce bine arata, daca am ajuns mai tarziu primesc si eu o portie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vio, ce rau imi pare...de data asta chiar ca prea tarziu, dar caise inca se mai gasesc, deci pot oricand sa repet prajitura numai sa te infiintezi la usa. Te pup, Nico

      Ștergere
  5. Foarte apetisanta! Prajitura ta cu caise arata perfect si fiind cu iaurt este si racoroasa. Trebuie sa incerc reteta .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Valentina. Sa revii cu impresii daca incerci prajitura.

      Ștergere

Un produs Blogger.