PAINE SIMPLA CU MAIA (SIMPLE SOURDOUGH BREAD)
Din maiaua pe care am pregatit-o la inceputul acestui an, am facut mai multe painici care ne-au cucerit de fiecare data prin gustul lor si ne-au facut sa ne dorim ca aceea painica sa nu fie ultima.
Din lipsa de timp si de la oboseala nu am mai avut puterea sa ma ocup de maia cu atentie, si asa se face ca intre timp, Alex a mea m-a parasit. Dar in urma ei au ramas cateva retete care imi vor aminti mereu de acele vremuri.
INGREDIENTE: Pentru maia: faina alba: 114 g
apa: 143 g
maia matura: 23 g - rezulta 280 g maia
Pentru framantat painea: faina alba (faina cu continut mare de gluten): 625 g
faina de secara integrala: 83 g
apa: 385 g
sare: 16 g
maiaua matura: 280 g (obtinuta din ingredientele de sus)
Incepem pregatirea acestei paini cu pregatirea prefermentului. Seara (sau cind doriti, de aceea cititi cu atentie pregatirea retetei) pregatim maiaua. Intr-un castron amestecam maiaua cu apa si cu faina alba. Amestecam si acoperim cu folie alimentara. Lasam la dospit 12-16 ore in functie de temperatura din incapere.
A doua zi, cind maia este deja numai bulbuci, intr-un castron punem toate ingredientele fara sare si amestecam cu mixerul sau cu mana. Daca framantam cu mana, vom framanta direct in vas incercand sa tragem de aluatul de pe margine si apoi sa il impaturim spre mijloc, rotind vasul dupa fiecare miscare. Indiferent de cum ni se pare aluatul nu vom adauga faina. Acoperim vasul si lasam la odihnit 30 min.
Dupa expirarea timpului vom presara sarea peste aluat si vom framanta sau mixa aluatul 3-5 minute.
Pregatim imediat o caserola de plastic dreptunghiulara pe care o vom unge cu putin ulei si in care vom pune aluatul dupa ce a fost framantat cu sarea. Vom lasa la dospit aluatul in caserola 2,30 h. In acest timp vom face impachetari ale aluatului. Adica, pornind de la o ora 00:00 (aceasta fiind ora la care punem aluatul in caserola), prima impaturire va fi dupa 50 minute, adica la ora 00:50; a doua dupa alte 50 minute respectiv la ora 01: 40, iar dospirea se termina la ora 02:30. Impachetarile aluatului le vom face astfel: : „Apucam partea din dreapta a aluatului (sau stanga, nu conteaza care parte va fi prima) si o petrecem inspre stanga peste aluatul din vas cam 2/3. Acelasi lucru facem si cu partea stanga, petrecem 2/3 din aluat inspre dreapta. Repetam inca odata la fel cu partile de sus si jos ale aluatului si astfel prima impachetare este gata.“
Dupa cele doua ore si jumatate de dospit si impachetat, rasturnam aluatul pe blatul de lucru presarat cu faina si il impartim in doua parti aproximativ egale. In functie de forma vasului in care vom pune aluatul mai departe la dospit vom da o preforma acestuia: rotunda sau ovala. Vasele in care punem painea la dospit este indicat sa fie de nuiele astfel incat aluatul sa poate respira. De aceea nu este indicat sa folosim castroane de sticla sau plastic. Eu folosesc cosulete impletite de nuiele ( in lipsa unor ustensile profesionale adecvate). In aceastea asezam o panza sau un prosop curat bine presarat cu faina.
Dupa ce am dat forma finala celor doua bucati de aluat, le asezam cu partea fina in jos.
Punem fiecare cosulet cu aluat intr-o punga de plastic si lasam la dospit al temperatura camerei pentru 2h – 2h 30 min.
In ultimele 30 minute de dospire incalzim cuptorul la 240°C. Cine are piatra de copt o poate folosi si o introduce in cuptor odata cu aprinderea lui. Eu inca nu am si deci am introdus in cuptor numai tava in care am copt painea. Cind cuptorul este incalzit introducem inauntru un vas cu apa si urmarim sa vedem cind incepe apa sa fiarba si se fac aburi. In acest moment rasturnam fiecare paine pe cate o bucata de hartie de copt. Ne ajutam de un tocator de lemn pe care am asezat hartia de copt si procedam ca atunci cind rasturnam tortul de mere pe platou. Odata ajuns aluatul pe hartia de copt, cu ajutorul unui cutit ascutit il crestam dupa preferinta.
Cu ajutorul tocaturului ne ajutam si asezam fiecare paine in cuptor in tava incinsa. Dupa 10-15 minute de copt painea cu aburi, scoatem vasul cu apa introdus in cuptor, scadem temperatura la 230°C si coacem pentru inca 30 minute. Dupa ce inchidem focul la cuptor, lasam painea in cuptor pentru inca 5 minute dupa care o scoatem pe un gratar si o lasam pe acesta pana la racirea completa.
Este crocanta la exterior si moale in interior. Miroase frumos si buna, are un gust desavarsit. Mi-e dor deja de vremea cind mancam paine cu maia.
Sa aveti pofta! Nico
PS: Reteta este preluata de pe blogul Apa. Faina. Sare
Ce frumos arata!! Sectiunea perfecta si crusta aia se vede ca e tare crocanta si buna!
RăspundețiȘtergerePaula, eu am copt mai multe tipuri de paine: cu drojdie, cat si cu maia. Dar crusta crocanta obtinuta la painile cu maia nu se intalneste la painile cu drojdie...cel putin mie nu mi-au iesit la fel. O zi frumoasa, Nico
ȘtergereCe fain arata! imi imaginez ce bine miroase!
RăspundețiȘtergereSuper bun Vio...asa rau imi pare ca am pierdut maiaua, dar chiar nu mai puteam sa ma ocup de ea in mod constant. Trec pe paine cu drojdie...maiaua este mai pretentioasa. Pup, Nico.
ȘtergereCe fain arata !!!!
RăspundețiȘtergereSi crusta aia ma da gata.....
Trebuie sa incerc sa fac si eu maiaua asta ca vad ca multe ati testato deja.....E minunata !
Te imbratisez si te tzuc cu drag Nico !
Sidy, tu chiar ca trebuie sa o incerci. Esti mereu acasa cu nepotelul si sigur o sa faci niste painici superbe. Imi pare tare rau ca am pierdut prima mea maia, dar oricand pot sa fac alta...numai ca lipsa timpului ma omoara...nu as avea timp sa le pregatesc. O zi frumoasa draga mea, ma bucur mult ca ai mai trecut pe la mine. Nico
ȘtergereArata super painea!
RăspundețiȘtergereNu am facut niciodata paine cu maia.Doar i-am admirat pe cei ce au rabdare sa aiba grija de maia :)
Multumesc dyamar, ma bucur ca iti place.
Ștergere