APERITIVE SI SALATE

FRITAJA SA ŠPAROGAMA I PRŠUTOM - reteta traditionala croata



     Fritaja sa šparogama i pršutom -  este o reteta traditionala din bucataria croata si este specifica bucatariei din peninsula Istria. Am putea traduce numele retetei ca "Omleta cu sparanghel si sunca".
     Specific Croatiei sunt atat sunca pršut, cat si sparanghelul salbatic. Sparanghelul salbatic este mai firav la forma, are un gust deosebit si este specific regiunii Istria. In aceasta zona, timp de doua luni (martie-aprilie), aparitia sparanghelului salbatic este intampinata cu euforie de localnici si culmineaza cu un festival ce se organizeaza in prima saptamana dupa Paste, in localitatea Kaštel, la granita cu Slovenia. Reteta de fata este o delicatesa sezoniera croata, insa poate fi preparata si cu varianta de cultura.
     Sunca pršut este deasemenea specifica zonei Istria si este un tip de sunca de porc uscata pregatita din pulpa de porc care timp de cateva saptamani este tinuta in sare si apoi uscata in conditii ce difera de la gospodarie la gospodarie.




     Cu toate ca am vizitat Croatia, la vremea respectiva nu eram pasionata de gatit si nu imi amintesc mare lucru despre bucataria croata. Ce imi amintesc sunt platourile cu peste si fructe de mare pe care le-am comandat de cateva ori. Absolut delicios!
     Am pregatit aceasta reteta in cadrul Saptamanii Croate din cadrul concursului organizat de Podravka pe facebook. Am incercat sa respect reteta de baza, folosind in locul sparanghelului salbatic, baby sparanghel si sunca prosciutto, care este de fapt acelasi tip de sunca in varianta italiana. Omleta ne-a placut foarte mult si am fost foarte incantata de gustul ei. Daca voi avea ocazia sa mai ajung in Croatia mi-as dori sa incerc reteta la ea acasa.

     INGREDIENTE: 4 oua
                                100 g ceapa verde
                                200 g sparanghel salbatic sau baby sparanghel
                                3 linguri ulei de masline
                                1/2 lingurita Vegeta
                                4 felii de sunca prosciutto

     Spalam sparanghelul si il taiem in bucati mai mici; in cazul meu in doua.


     Ceapa o curatam si o taiem oblic.
     Intr-o tigaie incingem uleiul de masline ai adaugam ceapa verde si sparanghelul. Calim pret de cateva minute pana cind ceapa si sparanghelul incep sa se inmoaie.


     Ouale le batem cu cate un praf de sare pentru fiecare ou (secret pe care l-am invatat de la sot) si cu vegeta. Peste ouale batute vom adauga sunca prosciutto taiata felii subtiri. Cind sparanghelul incepe sa se inmoaie turnam ouale si amestecam energic.


     In acest moment vom mentine tigaia pe flacara aragazului in functie de cum preferam omleta: mai uscata sau mai moale.





   
     Servim fierbinte cu paine. Daca doriti puteti presara si branza rasa de capra sau oaie.

     Pofta buna,
     Nico


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.