ALTE DESERTURI

TARTA CU ZMEURA



     O tarta deasemenea inspirata dupa Gordon Ramsay. Am fost foarte multumita de toate retetele incercate dupa celebrul autor si de aceea merg mai departe incercand si alte retete. Caietul cu retete a fost muza mea dulce.
    
     INGREDIENTE: Aluat dulce: 125 g unt nesarat moale
                                                  90 g zahar tos
                                                  1 ou
                                                  250 g faina
                                                  1 lingura apa rece (daca este necesar)

                               Crema de vanilie: 250 ml lapte
                                                           1/2 baton de vanilie, taiat pe verticala, cu seminte
                                                           50 g zahar pudra
                                                           20 g amidon de porumb
                                                           3 galbenusuri
                                                           100 ml smatana grasa

                               Topping: 500 g zmeura curatata
                                             2-3 linguri gem de zmeura, fara seminte
                                             1 lingura de apa fiarta

     Pregatirea aluatului: Pentru a pregati aluatul, amestecam untul cu zaharul pana cind se omogenizeaza. Adaugam oul si amestecam 30 de secunde. Punem faina si amestecam pana obtinem o compozitie omogena, turnand putina apa rece daca este necesar. Infasuram aluatul obtinut in folie alimentara si il dam la rece pentru 30 minute.




     Pregatim forma sau formele de tarta. Autorul precizeaza ca a folosit o forma de tarta de 23-25 cm cu fund detasabil. Eu am folosit 5 forme micute de tarte, deasemenea cu fund detasabil. 
     Preincalzim cuptorul la 200°C.
     Intindem aluatul de tarta pe suprafata de lucru presarata cu faina. Asezam in fiecare forma aluatul si taiem surplusul de aluat ce depaseste marginile formei. Intepam aluatul cu furculita (eu am uitat) si dam la cuptor pentru 15-20 minute in functie de marimea formelor. Lasam sa se raceasca 10 minute, apoi scoatem aluatul din forme si il lasam la racit pe un gratar.


     Pregatirea cremei: Punem intr-un vas laptele, semintele si batonul de vanilie, precum si o lingura de zahar. Lasam la foc mic pana laptele incepe sa clocoteasca. Intre timp amestecam restul de zahar cu amidonul si galbenusurile. Cind laptele a clocotit il turnam peste compozitia de galbenusuri si amestecam energic. Clatim vasul in care am fiert laptele si cu ajutorul unei site turnam inapoi compozitia deja obtinuta. Punem din nou vasul la foc mic pana cind se formeaza o crema groasa. Este recomandat sa mai trecem odata crema prin sita si apoi sa amestecam din cand in cind pana se raceste pentru a nu se forma crusta la suprafata cremei. Va pot spune ca am respectat intocmai indicatiile autorului, iar crema obtinuta a fost un deliciu pur si simplu.


     Separat batem smantana pana se intareste; apoi o amestecam cu crema de vanilie racita. Lasam totul la rece pana curatam zmeura. Zmeura daca este curata nu trebuie sa o spalati. Nu am spalat-o si iata ca inca mai traiesc : ).

     Asezam un strat subtire de crema in fiecare forma cu aluatul. Aranjam zmeura deasupra ca in fotografii. Incalzim putin gemul de zmeura si il subtiem cu putina apa fiarta daca este necesar. Daca nu l-ati trecut printr-o sita inainte o puteti face acum. Pensulam la suprafata fructele de zmeura cu acest toping. Nu am avut gem de zmeura si am procedat astfel: am pus intr-o cratita o mana de fructe de zmeura, am presarat zahar peste ele si le-am zdrobit bine cu furculita. Cind a dat in clocot am luat de pe foc si am trecut tortul printr-o sita deasa. Turnam intr-un borcanel si folosim pe post de glazura pentru tarta de fata sau ca si sirop peste niste clatite delicioase. 




     Sa aveti pofta,
     Nico





Nicoleta Grófová

2 comentarii :

  1. Cu zmeura trebuie sa fie o ...nebunieeeeeeeeeee....!
    Nici nu pot sa ma gandesc cat de buna a fost.
    Duminica faina sa ai, te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  2. Sidy draga mea, poti sa o incerci...este absolut fenomenala. Se pare ca este priceput Gordon asta :) haha

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.