TORTURI SI PRAJITURI

PRAJITURA CU PRUNE



     Aceasta prajitura cu prune este foarte populara prin Slovacia si va spun cu mana pe inima ca m-am indragostit de ea. Dovada stau aceste fotografii, cat si multe alte amintiri care ma fac sa ma gandesc mereu la ea.




     INGREDIENTE: 450 ml lapte
                                500 gr faina
                                2 galbenusuri
                                1 lingura cu varf de untura de porc
                                4 linguri zahar + pentru presarat prunele
                                2 linguri zahar pudra
                                2 lingurite scortisoara
                                1,5 kg prune bine coapte
                                un praf sare
                                25-30 gr drojdie (pachetul mic are 42 gr, deci 2/3 din el)


     Laptele se toarna intr-un castron, se amesteca cu 2 linguri zahar si se presara drojdia farimitata cu mana. Se lasa intr-un loc caldut pina incepe sa infloreasca drojdia la suprafata laptelui.
     Intr-un castron punem faina, adaugam praful de sare, 2 linguri zahar si turnam maiaua. Adaugam galbenusurile si untura, iar cu o lingura de lemn batem bine compozitia obtinuta. Ar trebui sa fie moale, nu asa ca aluatul de cozonaci de exemplu. Presaram suprafata aluatului cu faina, acoperim cu un prosop curat si dam la caldura sa se dospeasca.


     Aluaturile ce necesita dospire le las la odihnit in cuptorul aragazului cu lumina aprinsa.
     In timpul cat aluatul se dospeste, spalam si curatam prunele. Le taiem in jumatate si le scoatem samburii.
     Ungem cu untura sau ulei o tava de dimensiuni aproximativ egale cu 30/40 cm. Atat are tava mea. Sa nu ziceti ca va fi prajitura babana. Este asa buna ca o mincati cat ai zice peste. In tava rasturnam aluatul dospit,


     si cu o lingura scufundata in ulei intindem aluatul pe toata suprafata tavii. Avem grija sa fie uniform. In acest moment incepem sa incindem cuptorul la 180°C. Peste aluatul uniformizat, asezam ca in imagini prunele.


     Peste prune cu o lingurita presaram zahar tos din abundenta,


     iar apoi zahar cu aroma de scortisoara.


     Noi avem aici un gen de zahar ca cel vanilat, numai ca are aroma de scortisoara si se foloseste la "strudele, prajituri cu mere, compoturi si vin fiert". Am tradus exact ce scrie pe pliculetul a carui imagine o gasiti aici . Ca sa va reuseasca prajitura adaugati un inlocuitor al acestui zahar (aroma de scortisoara in combinatie cu prunele este gustul deosebit al acestei prajituri), ma gindesc ca ar fi bine sa amestecati 2 linguri de zahar pudra cu 2 lingurite de scortisoara. Cu acest amestec presaram din abundenta intreaga prajitura.




     Coacem in cuptorul incins pina cind tot sucul lasat de fructe se evapora, adica pina cind pe marginile tavii acest suc va incepe putin sa se caramelizeze de la dulceata fructelor si de la zahar.



     Aveti grija sa nu o uscati prea tare, dar nici sa o scoateti necoapta. Lasam sa se raceasca in tava, taiem si servim. Inainte de servire presarati cu zahar farin si cu scortisoara.



     Pofta buna va doreste,
     Nico!


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.