ALTE DESERTURI

COZONAC CU RAHAT (DIN ALUAT OPARIT)



     Ca sa faci cozonac atunci cind nu esti acasa nu iti trebuie nici o sarbatoare. Asa ca, fara sa imi fi programat am ajuns sa fac cozonac. Cozonacul mi-a iesit super. Puteti sa incercati reteta. Iese garantat. Nu primesc reclamatii ulterioare, dar daca sunt incerc sa le rezolv. Iata reteta!

     INGREDIENTE: 1,500 kg faina
                                   630 ml lapte
                                   6 oua+1 galbenus pentru uns cozonaceii
                                   450 gr zahar
                                   225 ml ulei
                                   3 pachetele de drojdie uscata Dr. Oetker
                                   coaja rasa de la o lamaie
                                   3 linguri cacao
                                   stafide, nuci pisate, rahat




     Preparare: Faina se aduce de cu seara in bucatarie pentru a fi la temperatura camerei. La fel si ouale.
     Intr-un castron se pune jumatate din cantitatea de lapte, trei oua intregi si trei galbenusuri, zaharul si un praf sare.
     Cealalta jumatate de lapte se pune intr-o oala. Fierbem laptele si cind incepe sa clocoteasca adaugam faina cat sa rezulte o crema mai groasa. In momentul in care incepem sa adaugam faina luam oala de pe foc si amestecam energic pentru a nu se forma cocoloase.
     Cu mixerul amestecam cele doua compozitii, cea de lapte si oua cu cea de faina oparita. Mixam pina avem un amestec omogen si apoi adaugam coaja rasa de lamaie.




     Faina care a ramas se pune in castronul in care framintam de obicei. Adaugam drojdia uscata si un praf de sare. Amestecam si apoi turnam compozitia rezultata in urma mixarii. Framintam pina incorporam toata faina. Din acest moment incepem sa adaugam trepatat uleiul si framintam deasemenea pina cind toata cantitatea de ulei este incorporata in aluat. Acoperim castronul cu un prosop si lasam la dospit aproximativ o ora.
     In acest timp ne pregatim umplutura. Cele trei albusuri ramase se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugam cacaoa si zahar pudra dupa gust. Omogenizam.
     Dupa dospire impartim aluatul in functie de cat de mari sunt tavile folosite la copt. Ungem fiecare tava cu ulei. Intindem aluat, echivalentul unui cozanacel, ungem cu spuma de albusuri si presaram nuca pisata, rahat, stafide, etc. Fiecare pregateste umplutura dupa bunul plac. Rulam si asezam aluatul in forma de cozonac. Ii putem si impleti, se joaca fiecare si face cum doreste. Lasam la dospit si cind si-au dublat volumul ii ungem cu galbenus de ou si presaram cu zahar tos. Ii coacem in cuptorul incins la 180 grade pina se rumenesc frumos pe deasupra. Daca avem probleme si cuptorul arde de sus, ii acoperim cu hartie de copt inca de la inceput. Ii putem incerca si cu clasica scobitoare pentru a fi siguri ca sunt copti si in interior.
     Odata copti, ii scoatem din cuptor, ii acoperim cu un prosop de bucatarie pina se racesc si apoi ii rasturnam din tava. Ii servim dupa bunul plac.

     Pofta buna,
     Nico


     Update: Cu aceasta reteta am castigat produse de la Dr.Oetker la un concurs in Slovacia in data de 10.11.2011.



Nicoleta Grófová

2 comentarii :

Un produs Blogger.