ALTE DESERTURI

FURSECURI "LABUTA DE URS" (MEDVEDIE LABKY)



     Asa cum am promis mergem mai departe cu seria "Din pregatirile Craciunului". Informatiile poate va vor fi de folos la pregatirile Craciunului din acest an.
     Aceste fursecuri se numesc astfel datorita formei speciale ce o au. Se pregatesc de Craciun in Slovacia si sunt dulciuri traditionale ca si cornuletele cu vanilie si fursecurile Linzer.
Se coc in forme ca cele din imaginile de mai jos. Astazi se vand si pe aici formele de madlaine ca forme pentru aceste fursecuri, dar forma straveche, cea in care coceau "soacrele" noastre ramane cea din a doua imagine.




     Eu am astfel de forme, dar daca nu aveti si forma de madlaine va fi buna. Singura diferenta va fi ca vor fi putin mai lunguiete. Asadar, am dezbatut problema formelor, sa trecem la reteta in sine.

     INGREDIENTE: 300 g faina
                                250 g margarina de gatit
                                150 g zahar pudra
                                150 g nuci macinate
                                30 g cacao
                                1 ou
                                1/2 lingurita scortisoara macinata
                                1 plic zahar vanilat
                                coaja rasa de la o lamaie
                                3 cuisoare macinate

     Intr-un castron punem faina si adaugam pe rand: margarina taiata cubulete si la temperatura camerei, oul, zaharul, nucile macinate, cacaua (este bine sa intrebuintam o cacao mai de calitate), coaja de lamaie, scortisoara si cuisoarele. Amestecam cu mana (nu este recomandat sa folosim masina de paine sau robotul, altfel aluatul obtinut poate fi foarte fin si se pot lipi) si apoi il impachetam in folie alimentara si lasam la rece pina la 4 zile. Il puteti lasa si o jumatate de ora si apoi pregati, dar indicat este sa stea la rece mai mult, macar pina a doua zi.




     Se umplu formele cu aluat si se coc in cuptorul preincalzit la 180°C, 6-10 minute. Trebuie sa fiti atente sa nu se arda. Datorita culorii inchise de la cacao nu prea se vede daca sunt coapte si daca se ard devin amare. Formele nu trebuiesc unse cu ulei, iar fursecurile preparate astfel cum am explicat nu se lipesc. Se dezlipesc foarte usor de forme si sunt delicioase. Fierbinti se tavalesc prin zahar pudra. Ca si la celelalte retete se pastreaza in doze de plastic si rezista timp indelungat. Merita incercate. Nu pentru ca este reteta la mine pe blog (reteta o am de la o doamna ce le coace de 40 ani la Craciun), ci pentru ca sunt absolut minunate. Eu cel putin nu cunosteam combinatia de scortisoara si cacao. Si m-a fermecat.



     Sa aveti pofta,
     Nico




     PS: Nu am reusit sa fotografiez procesul, poate in anii urmatori o sa revin cu fotografii. Un an minunat sa aveti, Nico.


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.