APERITIVE SI SALATE

CREVETI TIGRATI CU SALSA DE MANGO SI SOS DE VIN CU MIERE



     Si iata si ultima reteta pregatita de mine pentru concursul de pe blogul Laurei. Creveti! Intotdeauna m-am ferit de ei, dar in final am ajuns sa ii iubesc si sa ii pregatesc destul de des. Impreuna cu salsa de mango sunt absolut deliciosi.

     INGREDIENTE: 12 creveti de marime 13-15 sau 16-20
                                  ulei de floarea soarelui
                                  1 lingura de unt

                                  Salsa de mango: 1 ardei gras rosu
                                                             1 ardei gras galben sau portocaliu
                                                             1 ceapa
                                                             coriandru, patrunjel si ghimbir proaspat
                                                             1 telina de petiol
                                                             1 mango
                                                             ulei de masline

                                  Sosul de vin: 1 lingurita miere
                                                        60 ml vin alb
                                                        1 lingura de unt


     O sa incepem cu salsa de mango. Se foloseste un fruct de mango cumparat cu doua zile inainte pe care il lasam la temperatura camerei sa se coaca putin si sa capete un gust bun. Toate legumele se taie bucatele mici, "atomi" cum le spune sotul meu. Deci atomizam un sfert din ardeiul rosu, ardeiul galben, mango si o jumatate dintr-un sfert de ceapa. Ceapa trebuie taiata foarte, foarte mic, mult mai mic decat celelalte legume. Gustul cepei nu trebuie sa fie predominant. Predominant trebuie sa fie gustul de telina si de mango. Vom folosi 4 bucati de petioluri de telina. As vrea sa insist asupra unui aspect pentru a fi sigura ca aceasta salsa va reusi fiecaruia. Important este sa fie taiate legumele si mango in cubulete mici. Savoarea acestei retete de aici provine.




     Adaugam un varf de cutit de patrunjel taiat cel mai fin posibil, la fel se procedeaza si cu coriandrul. Ghimbirul, putin de tot, se rade pe razatoarea cea mai fina sau la fel se poate taia in cubulete minuscule. Stiti ca este foarte aromat si putin picant, de aceea gustul lui nu trebuie sa fie predominant in salsa noastra. Asadar toate se amesteca, se toarna putin ulei de masline si se da la rece. Dupa cum se observa sare nu se adauga, deoarece legumele vor lasa apa si in final vom obtine ceva apos, gustul proaspat se va pierde, iar aspectul va lasa de dorit. Ca o concluzie finala,  predominant trebuie sa fie gustul de telina, urmat de mango si apoi vin in valuri celelalte arome: ardei, ceapa, patrunjel, ghimbir si coriandru. Si uleiul de masline.


     Mergem mai departe cu pregatirea sosului de vin. Intr-un ibric turnam vinul, lingurita de miere si dam la foc potrivit spre mic pina totul se reduce la jumatate. Cind reductia sosului s-a facut adaugam o lingura de unt. Amestecam sa se incorporeze untul si sosul este gata. Untul se adauga ca sa se ingroase putin sosul.


     Pregatirea crevetilor: Aici ar fi mai mult de comentat si impartasit impresii din experienta proprie sau din ce am citit, dar o sa ma rezum numai la cateva mai generale. Imi place sa dau multe indicatii, eu la rindul meu cind am inceput sa gatesc am avut multe probleme pentru ca nu peste tot se povesteste tot ce ar trebui spus.
     Crevetii va recomand sa ii cumparati de marime 13-15 sau 16-20. Acestia pot fi gata curatati sau necuratati. Eu am ales sa ii cumpar curatati si congelati, de marime 16-20. Asadar am avut mai putin de munca cu ei. Crevetii se decongeleaza lasandu-i in apa calda maxim 30 minute. Sunt foarte perisabili, de aceea mare atentie cu ei. Dupa decongelare i-am lasat circa o ora in lapte, sa fiu sigura ca nu vor avea nici un fel de miros. De fapt crevetii de calitate, bine congelati ar trebui sa nu miroasa. Dar nu intotdeauna se intampla asa.

      Inainte de pregatire, varsam laptele si ii lasam la scurs intr-o strecuratoare. Ii stergem cu prosoape absobante si ii presaram cu un praf de sare. Intr-o tigaie wok punem o lingura de unt si una de ulei de floarea soarelui si inabusim crevetii pe fiecare parte pina isi schimba culoarea si devin rozalii.

 
      Acest proces are loc cateva minute in functie de marimea crevetilor. Ei nu trebuie lasati pre mult, se vor intari si isi vor pierde calitatile gustative.

     Aranjarea pe farfurie:  Cu ajutorul unei forme decorative de inox pentru montarea diferitelor piese din meniu (de data aceasta a fost triunghiulara) asezam pe farfurie salsa. Aceasta va forma ca un pat de legume pentru crevetii nostrii. Peste salsa asezam trei creveti pre care incercam sa ii punem "in picioare". In capetele laterale am decorat cu feliute de lamaie fara coaja si patrunjel verde. Sosul de vin il intindem in laterale cu ajutorul unei pensule. Daca va place sau nu, as fi tare curioasa sa va aflu impresiile, bune sau rele.





 
     Va multumesc si va doresc spor in toate,
     Nico

     Asa cum deja stiti, aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor”.

0


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.