CARNE SI MANCARURI CU CARNE

PIEPT DE PUI MARINAT CU CIMBRU, CARTOFI CU ROZMARIN, PIURE DE TELINA SI MORCOVI CU SALATA DE RUCOLA



     Dupa cum v-ati dat seama din postarea anterioara am raspuns provocarii lansata de Laura Laurentiu pe saitul sau. A organizat un concurs cu un premiu neobisnuit, un concurs in urma caruia castigatorul sau castigatoarea va fi posesoarea unui mixer KitchenAid rosu si stralucitor oferit de Bilancia.
Daca bucataria mea nu ar fi fost rosie, recunosc ca nu m-as fi inscris la acest concurs. I-am promis sotului ca incetez sa ma mai inscriu la concursuri, dar cind acest KitchenAid este rosu, puteam eu sa raman indiferenta?


     Ce ziceti, am dreptate? Va arat bucataria mea pentru ca tot este la "moda" in blogosfera culinara romaneasca.
     Am palavragit, v-am povestit despre mine si din viata mea, acum sa trecem la pregatirea retetei.

     INGREDIENTE: 2 piepturi de pui
                                12 cartofi baby
                                250 gr morcovi
                                250 gr telina
                                3 linguri unt
                                rucola
                                zeama de lamaie
                                ulei de masline si de floarea soarelui 
                                cimbru si rozmarin proaspat
                                5 graunti de usturoi
                                sare dupa gust


     Pregatirea pieptului de pui: Fiecare piept il taiem in doua, adica il despartim pe jumatate. Curatam pieptul de pui de grasime, piele si pielita aceea subtire specifica pieptului de pui.
     Facem o marinada din trei catei de usturoi zdrobiti, cimbru proaspat si ulei de masline cu ulei de floarea soarelui in proprtie de 1:1. Intr-un castron asezam carnea si o presaram cu un praf de sare. Peste carne turnam marinada, acoperim cu folie alimentara si dam la rece pina a doua zi.  Eu am folosit un vas special pentru marinat carnea cu ajutorul caruia marinarea se face in cateva minute.



     Dupa marinare (indiferent de modul ei de realizare) innabusim carnea la foc foarte iute intr-o tigaie in care am pus ulei de masline si o lingura de unt. Acest proces are loc pret de cateva minute, cat sa prinda carnea o culoare usor aurie. Scoatem carnea din tigaie si o asezam intr-o tava. Presaram cu putin ulei din tigaie si dam la cuptor (incins in prealabil) la 180°C timp de 10-11 minute in functie de marimea bucatilor de carne.


     Carnea astfel pregatita ar trebui ca la apasarea cu degetul sa isi reia forma initiala. Dupa cum stiti carnea de pui este destul de fada. Fiti atente sa nu depasiti timpul de frigere la cuptor, carnea se va usca prea tare si isi va pierde din valorile gustative.




      Pregatirea cartofilor: Se folosesc cartofi baby. Sunt la moda "legumele baby"; dintre legumele pe care le intalnim in aceasta varianta amintesc: dovlecelul Patisson, morcovi, fenicul, celelalte tipuri de dovlecei binenteles, vinete, sparanghel si cartofi. Tot la moda ar mai fi si cartofii violet sau mov, dar nu am gasit asa m-am lasat pagubasa. Asadar, alegem cartofi baby de aceeasi marime. Mi-a fost si mie destul de greu, nu este acum sezonul lor, dar daca celelalte legume in varianta baby se gasesc destul de usor pe piata, cu cartofii baby situatia sta altfel. In general ei sunt livrati pe toata perioada anului de firmele specializate catre hoteluri si restaurante, pe piata consumatorului de rand ajung mai greu, oamenii nefiind foarte tare interesati de acest tip de cartofi.


     Taiem capetetele fiecarui cartof; in primul rand sa se aseze bine in farfurie si in al doilea rand sa fie mai aspectuosi.
     Punem la fiert apa cu sare. Cind apa clocoteste punem cartofii si ii lasam sa fiarba timp de 10-12 minute. Dupa fierbere cartofii se scot intr-un catron. Zdrobim doi catei de usturoi, adaugam rozmarin proaspat taiat si stropim cu ulei de masline. Punem totul peste cartofi si prin rasucirea castronului amestecam bine.
    

     Intr-un vas de sticla termorezistent asezam cartofii, ii stropim pe alocuri cu ulei si ii dam la cuptor la 180°C timp de 20 minute. Daca pregatim si pieptul de pui dupa metoda descrisa mai sus, dupa primele 10 minute introducem si carnea la cuptor. Astfel, si carnea si cartofii si vor fi gata in acelasi timp.

      Pregatirea piurelui de telina si morcov:


     Legumele curatate si taiate in bucatele se pun la fiert in apa cu sare.

 
     Cind s-au fiert legumele, scurgem apa si pasam cu mixerul atat morcovii, cat si telina, dar separat. Adaugam peste fiecare tip de piure cate o lingura de unt si amestecam pina la omogenizare. In continuare vom trece fiecare fel de piure printr-o sita deasa, frecand cu lingura pina cind la final avem o crema-pasta foarte, foarte fina. Cu aceste doua tipuri de piure se va servi carnea noastra.

     Pregatirea salatei de rucola: 


     Rucola se spala sub jet de apa rece. Intr-un castron amestecam rucola cu ulei de masline, putina zeama de la lamaie si un praf de sare. Dupa gustul propriu pregatim aceasta salata pe care o servim impreuna cu carnea si cartofii.


     Servirea: Pe o farfurie dreapta asezam in linie trei cartofi (preferabili de aceeasi marime). Imediat linga cartofi asezam cate o lingura din fiecare tip de piure, dar in parti opuse si pe diagonala. Cu ajutorul unei lingurite trasam o linie dreapta pornind din mijlocul fiecarui fel de piure.
     Salata o asezam si ii dam forma cu ajutorul unei forme decorative de inox pentru montarea diferitelor piese din meniu. Aceasta poate fi rotunda, ovala sau triunghiulara. Linga salata se aseaza carnea si astfel totul este frumos aranjat si putem servi.



     Pofta buna!
     Nico




     Aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor”.

0


Nicoleta Grófová

2 comentarii :

Un produs Blogger.