FRANTA

CROISSANTE



     Pentru ca de multa vreme imi propusesem sa fac croissant, iata ca in sfarsit s-a materializat si aceasta dorinta. Si asta, in mare parte datorita unui concurs gustos unde am castigat produse Lurpak.
        Produsele Lurpak sunt relativ noi in Romania si in acelasi timp sunt de foarte buna calitate. Ceea ce mi-a placut de la inceput a fost traditia si vechimea acestei marci: anul 1901. Gustul aveam sa il descopar mai tirziu. Si va pot spune cu mana pe inima ca intr-adevar isi merita banii. Numai ca la mine in Slovacia acestea nu se gasesc.
     Si daca va mai spun ca Lurpak este "mai mare" decat socrul meu cu numai cativa ani poate ca nu o sa ma credeti? Asta ca o gluma, dar gluma-i reala.
     Si iata reteta la care am folosit untul Lurpak nesarat (acum am vazut ca am uitat sa il fotografiez intre ingrediente).

CROISSANTE

     INGREDIENTE: 500 gr faina
                                 80 gr zahar
                                 150 ml apa
                                 7 gr drojdie uscata ( 15 gr drojdie proaspata)
                                 50 gr lapte praf
                                 10 gr sare
                                 250 gr unt
                                 4 oua
                                 50 gr faina pentru presarat
                                 50 gr faina pentru unt
                                 1 ou pentru uns
                                 50 ml lapte pentru uns


     Intr-un castron punem faina peste care adaugam sarea, zaharul, drojdia uscata, laptele praf, jumatate din pachetul de unt la temperatura camerei, apa si ouale.


     Cu o lingura amestecam bine si cind avem un aluat compact incepem sa il lucram cu mainile. La inceput acest aluat este foarte moale si lipicios, dar cu cat il framantam, cu atat el incepe sa se desprinda de peretii vasului, sa capete elasticitate si in final vom avea o frumusete de aluat. Daca este nevoie mai adaugati 50 gr de faina, dar nu mai mult. Aluatul obtinut il invelim in folie alimantara si il dam la frigider pentru o jumatate de ora.




     Cealalta jumatate de unt o amestecam cu 50 gr de faina.
     Dupa ce s-a odihnit luam aluatul de la rece si il intindem sub forma de dreptunghi pe suprafata de lucru. Il ungem cu amestecul de unt cu faina si fiecare parte laterala o aducem in mijlocul lui unde se intalneste cu cealalta. Inseamna ca va arata ca o carte deschisa. Mai departe impaturim in trei, infasuram in folie alimentara si dam la rece pentru o ora. Nu am fotografii explicite de la aceste impaturiri; le voi reface cat de curand posibil.


    Dupa o ora se ia aluatul din frigider si se intinde cu sucitorul incepand din mijloc catre partile laterale. Obtinem un dreptunghi pe care il impaturim inca o data ca mai sus, singura diferenta este ca numai ungem aluatul cu unt. Dam la rece inca o ora, repetam inca o data cu odihnire de o ora si apoi aluatul nostru este gata de a fi transformat in croissante.
     Impartim aluatul in doua. Il taiem pe jumatate.


          Fiecare jumatate de aluat se intindem sub forma de dreptunghi lung si se taie sub forma de tringhiuri. Din fiecare jumatate de aluat ar trebui sa iasa zece croissante.


     Rasucim incepand de la baza triunghiului pina la varf si asezam croissantele in tava pe hartie de copt. Imi cer scuze pentru calitatea hartiei de copt, dar tocmai ce am terminat-o si cu chiu cu vai am gasit una. Le ungem cu amestecul de ou cu lapte si le lasam la dospit macar 40 minute.


     Inainte de a le baga in cuptor le mai ungem odata cu ou si lapte. Le coacem in cuptorul incalzit la 180°C pentru 15 minute.









     Croissantele sunt foarte bune, au un gust usor dulceag, exact ca cele cumparate. Le savuram la micul dejun cu un strop de dulceata de trandafiri de la Raureni-cu drag din natura, unt Lurpak si binenteles cafeaua preferata.

     Pofta buna va doreste,
     Nico

     PS: Croissantele dupa ce le-am rasucit le putem congela. Le congelam asezate unul linga altul; dupa congelare le putem pune chiar si intr-o singura punga. Cind vrem sa le pregatim le asezam asa congelate in tava cu hartie de copt si le lasam o ora si jumatate la dezghetat si dospit. Inainte de a le coace le ungem cu amestecul de ou si lapte. Acesta este avantajul acestei retete: se pot congela.
     Multumesc Lurpak si Chez Mazilique.


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.